[]

buna ne deniyor

bir çeşit ad hominem. karşıdaki görüşe cevap veremeyip onu yaftalamak. mesela siyasetçiler yapar. en ufak bir muhalif görüşte bu kişiyi "düşman, dış mihrak, şucu, bucu" diye yaftalarlar. böyle olunca da artık konuşan bir "düşman" olduğu için söylediğinin bir önemi yoktur. çünkü düşman yalan söylüyordur. bunu karşılayan bir kavram var mı? vardır bence.

bir de şöyle bir şey vardı. tam hatırlamıyorum. "x'i öldürmeden önce bir böceğe dönüştürmek" mesela birisine zarar vermek istiyorsunuz ancak önce onu kafanızda düşmanlaştırıyorsunuz, böcek haline getiriyorsunuz ve ondan sonra zarar veriyorsunuz. o noktada zarar verdiğiniz bir böcek olduğu için daha az vicdan azabı çekiyorsunuz ve karşıdakini saf dışı bırakmaya çalışıyorsunuz. muhalif birine durduk yere "fetöcü" demek, doktor ve öğretmenlerin en ufak eleştiriyi "doktor, öğretmen düşmanı" olarak yaftalaması benzer durumlar. bu böceğe dönüştürmekle ilgili anekdotu bilen var mı?


 
Ötekilestirmek ve itibarsızlaştırmak mı?


  • Mirket  (07.01.23 20:08:23) 
bir çeşit itibarsızlaştırmak aslında. karşıdakini itibarsızlaştırarak söyledikleri doğru da olsa yanlışmış gibi göstermiş oluyor. çünkü o noktadan sonra konuşan daha itibarsız biri. ama sanki direkt karşılayan bir kavram vardı. belki olmayabilir de tabii.


  • hknty  (07.01.23 20:11:11) 
guilt by association olması lazım bu ad hominem türünün sanki.

tam bu mudur aradığınız bilmiyorum da son cümlelerinizde verdiğiniz örnekler oturuyor gibi.
  • nimberjack  (07.01.23 21:18:47 ~ 21:21:04) 
yaftalamayı anlatmışsınız ama kafa açsın diye yazıyorum (bkz: red herring)


  • sparkle kiddle  (07.01.23 21:50:00) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.