[]

memuriyet kazanmak bu kadar kolay mı cidden?

yılbaşı gecesi ev arkadaşımla içiyorduk. kendisi benden yaşça büyük, bilişim alanında yıllardır çalışan (kendisi memur değil ama etrafındakilerin çoğu öyle, devlet kurumunda) ve "iş-araba-ev" konularında belli bir noktaya gelmiş birisi.

benim de en büyük sıkıntım yaş 28 olmasına rağmen okulun daha bitmemiş olması. üstüne askerlik vs... dil-edebiyat öğrencisiyim bu arada, okuldan doktor veya mühendis olarak çıkmayacağım yani. üstelik öğrendiğim dilde henüz iş yapacak yeterliliğim yok.

ben bu yüzden yine dertlenince "olm sakin ol ya! bölümünde iyi olmasan da olur, ne okuduğun önemli değil, şu diplomayı al. kpss'ye gir. ne kadrolar var sırf ingilizce bildiğin için alırlar. ben gardiyanlık için bile mülakata gittim, yabancı mahkumlarla da konuşabilmesi için ingilizceyi iyi bilen birini istiyorlardı, o yüzden elediler" dedi. söylediğine göre yaş sınırı da 35'miş.

yahu sırf lisans mezunuyum ve yabancı dilim var diye cidden kendimi devlette böyle bir yere atabilir miyim? benim çocukluk hayalim buradan gitmekti (ekonomiden filan bağımsız) ve kendimi hiç memur olarak görmemiştim ama malum insan belli bir yaşa gelip ekmek kazanmaya mecbur kalınca bunları önemsemiyor, sonuçta ben memur olmayan halimle de türkiye'den çıkamıyorum djfdjkfkd.

yani neblim böyle kpps'den vasat üstü bir puan alıp yabancı dil bilgisiyle bi yerlere girmek mümkün oluyor mu gerçekten?

benim ölçülebilir tek becerim yabancı dil. iş verildiğinde disiplinli çalışırım, dikkatliyimdir, güvenilir biri olduğumu düşünüyorum yani bana güvenip iş veren biri bence yolda kalmaz ama sonuç olarak kağıt üstünde kendimi satabileceğim hiçbir olayım yok.

o yüzden çeviri filan da olmazsa köprü altında ölürmüşüm gibi geliyor. ama arkadaşlarıma kalsa şu diplomayı bir alsam uzaya çıkacağım.

kısacası 30'una kadar kendini rezil etmiş birinin o saatten sonra mesleki anlamda kurtulma şansı var mı sizce özellikle günümüz ekonomisinde/dünyasında? yoksa son son birkaç sene güzel yaşayıp ölmek mi lazım?

 
ya evet ben de ondan şaşırdım zaten, bir sürü insan senelerce çalışıyor, ne kadar uğraşıyorlar. değişik geldi bana. ben üzülmeyeyim diye söyledi herhalde jdfdk


  • mark greg sputnik  (04.01.23 20:19:01 ~ 20:21:52) 
Kpss de kolay değil orda da rekabet dönüyor. Sonrasında mülakat olabiliyor. Kendi hayatının yeni başladığı yaşta ölümden bahsetmen üzücü.


  • baba553  (04.01.23 20:32:13) 
Kontenjanlara göre değişir.


  • ruhen hastayim ben  (04.01.23 20:38:03) 
Kızma ama seni yolda muz kabuğu görüp yine düşeceğim diyen Temel'e benzetiyorum. Sıkıntı olduğunun farkındasın ama çözüm bulamıyorsun. Sana çözüm söylüyorum. Meslek edin. Bu iş böyle olmaz. Diploma alınca hiçbir şey olmuyor. Sonunda gidip CV oluşturup iş arıyorsun. Hatta KPSS için lisans dezavantaj. Neden dersen lisans mezunu çok var. Ön lisans mezunu birinin memur olması daha kolay. Ben kendi bölümümde 90 ile dağın başına atanıyorum. 80 YDS puanım var. 90 almak kolay değil. 1 2 yıl ciddi şekilde ders çalışman gerekir. Bir hemşire 70 ile 0 İngilizce bilgisiyle İstanbul'a atanabiliyor. Dil bölümleri daha da zor. Bakanlık söz konusu. Orası kaymağın kaymağı. Oraya giren adam belki liseyi Robert Kolej'de okumuştur. Referansı vardır. Dil bilmek gerçekten abartılıyor. Dili sayesinde iş yapan kişi şanslıdır. Konudan konuya atladım ama bu çok boyutlu bir konu. Türkiye'deki olayları anlatsak zaten kitap olur.

Edit: Reklamımı yapmadım. Böyle bir şeye ihtiyacım yok. Gerçekten sana yardımcı olmak, bir şeyleri belki fark ettirme umuduyla yazdım. Kötü anlıyorsan canın sağ olsun. Başarılar.
  • dissendium  (04.01.23 20:44:21 ~ 20:48:06) 
@baba, ben de üzülüyorum ama ne bileyim abi... hayat çoğu kişi için 30'dan sonra başlıyor ama onlar belli düzen kurdukları, kariyerlerinde bir yere geldikleri, daha komple bir insan/yetişkin haline geldikleri için öyle yaşayabiliyorlar. ben 30'da okulu yeni bitirmiş, 22 yaşında çocukların peşinde gomtanım gomtanım diye gezen bir adam olacağım.

gerçekten arkadaşlarımın dediği gibi bi' şey bulur da işleri yoluna koyarsam ne ala. ölmeyi istiyor değilim ama 30-35'inde dikili ağacı, arkadaşı, kimi kimsesi olmayan biri olursam çok fazla uğraşmak da istemiyorum açıkçası. o kadar yaşama sevincim yok. benimkisi depresif, hüzünlü bir intihardan ziyade "e oldu biz kalkalım o zaman" tarzı bir gidiş olur. umarım olmaz ama tabii, onun için mücadele ediyorum.

@dissendium, dayı her duyuruma gelip kendi reklamını yapma artık ya rica ediyorum, cidden. şu "hmmm yazık salak çocuk, bak ben nasıl iyiyim" alt metinli cevapların hoşuma gitmiyor. senin yolun açık olsun, sen daha güzel rotalar çiz kendine, kazancın da mutluluğun da bol olsun ama benim sorularıma böyle üstten bakar tavırla cevap verme artık lütfen. kimseye sinirlenmek, kimseyle boğuşmak istemiyorum artık.
  • mark greg sputnik  (04.01.23 20:45:23 ~ 20:47:43) 
Greg'cim selam, seni severim ben, ikimiz de İzmit'in tozunu yutmuş insanlarız.

Dil bilmek büyük avantaj, abartma diyenlere kulak asma bence, bizim dota'dan öğrendiğimiz İngilizce'den iyi ingilizceleri olduğunu bile düşünmüyorum ben.

Kendimden örnek vereyim ben üniversite bile okumadım. (aöf yıllardır duruyor idle şekilde) şu anda bilişim sektöründeyim(sistem tarafı) buraya gelene kadar Sakarya OSB'de oto parça fabrikası, A101, copy center, call center, kargo işleri yaptım, ha deyince olduramadım ama world of warcraft'ta öğrendiğim ingilizce ile sıyrıldım mülakatlarda, gerçekten pozitif bir etkisi oldu. Senin zaten ingilizcen yıllardır iyi durumda.

Ben 38 yaşındayım şu anda, bu söylediklerim 5 yil önce oldu, ben yapabildiysem sen de yaparsın hiç karamsar olmana gerek yok.

soruna tam olarak cevap değil elbette ama sen ekmeğini bulursun, ben buna inanıyorum.
  • devorgilla the gunslinger  (04.01.23 21:02:25) 
Sadece dil yetmez mevzusuna katilmiyorum, sirf dil bildigi icin cok guzel para kazanan, iclerinde lise mezunu olan tanidiklarim var. TR'de sikinti insanlarin dil bildigini sanmasi ama bilmemesi, bence genetik olarak dile yetenekli bir irk degiliz o yuzden insanlar dil fakiri ulkede. Ornek vereyim, almanca bilen eleman ariyorduk zamaninda bir suru adam basvurdu, gelenlere "simdi almanya'ya telefon acip sunlari sor, verdikleri cevabi not al bize soyle" diyorduk, bir kisinin bile totosu yemedi dedigimizi yapmaya, hepsi birakti kacti. Kagit uzerinde alayi kendini Kafka saniyordu ama.

Elinde meslek yok +1. Ben yerinde olsam, ingilizce harbiden saglamsa okulu bitirmekte acele etmem, part time'a cevirir uzatirim. Ustune cok bilinmeyen bir dil daha eklerim. Gardiyan olmak gibi sacma sapan fikirlere kapilmam. Ingilizcenin yanina bir dil daha ekler oradan yururum. Almanca, fransizca gibi rakibin cok oldugu dillere bulasmam.
Benim son zamanlarda favorim Rusca.

Kapsamli olarak 2-3 dil bilen ve/veya iyi derecede ensturman calan kimse dunyanin hicbir yerinde ac kalmaz. Ac kaliyorsa baska sikintilari vardir, otizim falan gibi.
  • cooperr  (04.01.23 21:02:30 ~ 21:04:34) 
@cooperr, rus dili ve edebiyatı öğrencisiyim zaten ama okulu uzatma şansım yok. fazlasıyla uzadı. askere gitmem lazım, tecil hakkım yok.


  • mark greg sputnik  (04.01.23 21:05:43) 
@ mark

ok abi oyle desene o zaman onun acik, askere gidene kadar biraz ingilizceni parlat, askerligi aradan cikar sonra yolunu bulursun. ben turk dili edebiyati sanmistim.

en kotu bir sekilde rusyaya kacarsin oradan yurursun. Olmadi turki cumhuriyetler falan var. Sirtin kolay kolay yere gelmez.

panige gerek yok, oynat devam diyorum.
  • cooperr  (04.01.23 21:10:30) 
Eskiden kolaydı. Şimdi mezun sayısının artması ve alımların azalmasıyla çok zorlaştı.

Memurluktan kasıt düz memurluksa piyangodan ikramiye vurması gibi bir şey. Milyonlarca üniversite mezunu başvuruyor. Sadece bazı öğretmenlikler için görece kolay.
  • scholar  (04.01.23 22:28:43) 
28 ileri bir yaş değil. 30'una kadar kendini rezil ettiğini de düşünmüyorum sen niye öyle düşündün ki? Rus dili ve edebiyatı gayet iyi bir böyüm bence. Çeviri yapabilirsin. Rusçaya ihtiyaç duyulan devlet daireleri vardır diye düşünüyorum oralara girebilirsin. Ev arkadaşına kulak ver. Bir de sürekli ileriyi düşünmek insanı yoruyor. Bence adım adım ilerle, "önce üniversite bitsin, sınra askere gideyim, sonra şunu yapayım bunu yapayım vs" gibi. Gerçekten Ölmek isteyeceğini sanmıyorum o yüzden ona bir diyeceğim yok :)


  • bhhs  (04.01.23 22:39:31) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.