[]

Tek taş markaları

Merhabalar. Tek taş markaları arasında ne fark var? Zen ile Blue Diamond arasında ne fark var? Tek taş tecrübelerinizi duymak isterim. Teşekkür ederim.




 
Zen ve Blue Diamond aynı kişinin/firmanın diye kaldı aklımda.
Pırlanta satan markalar arasında bildiğim kadarıyla bir fark yok. İşçilik hepsinde zaten belli bir standartta, sorunsuz.
Geriye kalan reklam, pazarlama ve mağaza konumları.

Pırlanta işi dolandırıcılık olmayan bir dolandırıcılık işi. "Açık kandırma" diyebiliriz belki adına. Genellikle 100 liraya aldığınız taşın değeri aslında 40 lira, geri satmak isterseniz 30 lira belki verirler belki vermezler.
Yüzüğün yapımında kullanılan altın önemsiz bir para oluyor genelde, tabi taşın pahalılığına bağlı bu durum.

Pırlantada Türkiye'de iki sertifika var. En güvenilir olan GIA sertifika. Bir sonraki HDR adlı firmanın sertifikası. Bu sertifikada aldığınız taşın özellikleri yazıyor, o firmaların laboratuvarları bu özellikleri ölçüyor, onaylıyor. Her ikisi de dünyanın çoğu yerinde kabul ediliyor diye biliyorum.

Bunun dışında bir de kuyumcuların kendi verdikleri sertifikalar var. (Çünkü o laboratuvarlara gönderip belge almak da bir masraf)
Mesela Zen Pırlanta'dan bir tek taş yüzük aldığınızda Zen Pırlanta kendisi size bu özellikleri söyleyen bir kağıt veriyor. Kimi söylentilere göre kuyumcular kendi sertifika verip sattığı taşların özelliklerini biraz abartartarak satıyorlarmış. Mesela bir kuyumcudan "D" rengi diye aldığınız taş satmak istediğinizde ve başka biri incelediğinde daha ucuz olan "E" rengi çıkabiliyormuş.

Aşağıdaki linkteki fiyatlar da elbette şişirilmiş fiyatlar ama bunların GIA sertifikalı olduğunu da göz önüne alarak bakın.
www.bluenile.com

Her ne kadar pırlanta işi pek canımı sıkan, kuyumcuya boşuna para verilen bir alışveriş olsa da karşınızdaki kadın istiyorsa bunları almakta bir beis görmüyorum. Önemli olan mutlu etmek istediğiniz kişiyi mutlu edebilmesi.

Bu arada bu söylediklerimin tamamı gerçek, taştan çıkarılan pırlanta ile ilgili. Laboratuvar yapımı pırlantalarla ilgili pek bilgim yok. O yöne de yönelinebilir.

Ek: Tek değil, birkaç pırlantanın ağırlığının(karatının) yazdığı açıklamalara itibar etmeyin. Pırlanta işinde taş küçüldükçe fiyatı çok düşüyor.
1 karatlık tek bir pırlantanın fiyatıyla 0,10 karatlık 50-60 pırlantanın fiyatı aynı olabilir mesela. Daha ucuzmuş gibi göstermek için yüzüğün üst kısmına bir taş koyup etrafına da 3-5 tane küçük taş koyuyorlar ve fiyat verirken bunların toplam karatını söylüyorlar. Ona da dikkat edin.
  • michael_knight  (04.01.23 10:03:31 ~ 10:07:42) 
Zen ile ilgili şöyle bir bilgi verebilirim sadece, değiştirmek ve yine aynı markadan başka bir ürüne geçmek istediğinizde ürünü birebir aldığınız fiyata sayıyorlar. Diğer firma bunu yapıyor mu bilmiyorum.


  • charbiel  (04.01.23 13:16:20) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.