yasal hakkınızı kullanmak elbette tehdit değil ama bu tip sorulara verilen cevaplar hep "ev sahibiyle uzlaş yoksa tespit davası açar haa" şeklinde.
e açsın? yani "ya kabul et ya da dava açar" deniyorsa bu bir nevi davayı tehdit aracı olarak kullanmak gibi oluyor. sanki dava açarsa çok büyük kayıplara girecek gibi. gireceği tek kayıp aradan geçen zamanın gecikme faizi ve mahkeme masrafı. onun dışında vereceği farkı peşin peşin vermek yerine mahkeme sonucunda toplu olarak verecek hepsi o.
eve iyi bakmak, kirayı zamanında ödemek erdem değil, ama sözleşmeye kanuna kurala o kadar bağlıysak, %25 veya sözleşmede tüfe yazıyorsa ona göre zam yapmak da yasal değil. ev sahibi piyasayı emsal gösterip kontrat döneminde %25, hadi bilemedin tüfe oranında zam yapmak yerine daha kontrat dönemi gelmeden fazla fazla zam istemeyi biliyor. zammı isterken ona bir şey diyen yok, ama evine iyi baktım, seni üzmedim diyince erdem değil. ara zammı yapıp kirayı ikiye üçe katlamak nedir peki?
ben de benzer durumdayım. evine iyi baktım, kiramı geciktirmedim, her yıl tüfe dediysek tüfe oranında zammı yaptım. bu yıl 5. yılım doldu, kiramı dörde katlamak istedi. ben iki katına çıkardım. dava açarım, bütün mahkeme masrafları sana yazar dedi (tehdit unsuru olarak kullanılıyor derken boş konuşmuyoruz, kullanıyor işte), aç davayı, mahkeme ne takdir ederse o zaman ödeyeyim dedim, dava falan açmadı. evi satıyorum emlakçı gelecek, uygun bir gün söyle dedi. gelsin, cumartesi sabahları genellikle uygunum, ver numaramı gelmeden önce arasın evi göstereyim ama kaça satacaksan önce bana söyle dedim. aylardır ne emlakçı aradı, ne fiyat verdi. ben kendi söylediğim gibi iki kat arttırdığım kirayı yine her ay tıkır tıkır yatırıyorum.
ben yasal olarak ne gerekiyorsa fazlasını bütün iyi niyetimle yapıyorum. ama beni davayla, evi satmakla tehdit edip hiçbir şey yapmıyor. aç davayı mahkeme belirlesin ödeyeyim, yok. satacaksan söyle fiyatını ben alayım? yok. bekliyor ki "aman yeter ki dava açma, evi satma, ben senin istediğin kirayı vereyim" diyeyim.
0