[]

kira artışı hak.

kadıköy'de 4 senedir oturdugum evde kiracıyım. 1 ağustos'ta ben yasal sınırlar çerçevesinde 25% oranında artırdım kirayı. ev sahibi de aralık ayına kadar buna bir şey dememişti. kiram. 4.250 x 1.25 = 5312.5 tl olmuştu.

ev sahibi dediki aralık'ta, kardeş emsal evler arttı. 1 ağustosa 2023'e kadar 10.000 öde, 1 ağustos 2024'ten 15.000 yapalım.

ben de dedim ki, 1 ocak 2023-1 ocak 2024 arası 10.000, daha sonra 15.000. eger kabul etmezsen sen bilirsin, eski kira oranında devam ederim dedim.

not1: 1 ağustos 2023'te 5. senem doluyor.

sizin düşünceniz nedir?

 
ben tilt oluyorum bu ev sahiplerine ya neyse,
şartlı şurtlu geliyorlar böyle 4-5 yıldır tıkır tıkır kira almışsın, kiracın malına zarar vermemiş hala aç gözlülüğün peşindesin. kiracın neye uygun diyorsa orta yol bulup oturtacaksın işte uzatmanın anlamı yok.

siz ödeme gücünüz varsa ödeyebileceğiniz şeklini söylemişsiniz uyarsa oturtsun uymazsa 25 yapın geçin bir daha da yüzüne bakmayın. vakti gelince de boşaltırsınız artık kaçağa mı veriyor göçeğe mi veriyor evini kime veriyorsa versin.
yüz vermeyin şunlara, iyice abarttılar artık.
ayrıca 5 yıl dolup emsal davası açsa dahi sizin bütün apartmanda yeni taşınanlar 15 bin olsun mahkeme sizin evi 15 yapmıyor, muhit ortalaması alıyor, kaç yıldır oturduğuna bakıyor ona göre bir bedel biçiyor. atıyorum 12 olsun diyor 10 olsun diyor. komşu 15 diye sen de 15 ver demiyor.
  • erty_ksk  (02.01.23 14:37:30) 
5. senede davayı çakar sana kira tespit davası. 1 senelik farkı + avukat masrafı ödersin. kadiköyde 10binden aşağıya kulube yok, ev sahibinle iletişimi koparma. sonra evsiz kaldım böhü diye 20 bin liraya ev bulamayabilirsin.


  • kveldulv  (02.01.23 14:43:46 ~ 14:44:16) 
Kveldulv'a katılıyorum. 5. senen dolacağı için dezavantajlı durumdasın. Bir şekilde orta bir yol bulup kontratı yenile 5 yıl daha kazan derim.


  • roket adam  (02.01.23 14:45:27) 
kira tespit davası niye bir tehdit unsuru oluyor, niye korkulması gereken ve ev sahibinin "piyasa" diyerek yaptığı fahiş artışına razı olmayı gerektiriyor?

söylemişsiniz işte, takdir edilen kira farkı ve mahkeme + avukat masrafı, sizin ev sahibine peşin peşin vereceğiniz fazla kiradan daha mı fazla olacak? bir avukat gelsin söylesin. bu davanın avukat masrafı ne kadar? mahkeme harcı ne kadar?

mahkemenin takdir ettiği kira ile arasındaki kira farkı dediğin şeyi zaten ya ev sahibinin teklifini kabul edip peşin peşin vereceksin, ya da mahkeme belirleyince çıkarıp o zaman vereceksin.

sen %25 artışı ev sahibine öde, durumun varsa ev sahibinin istediği rakamla farkına da altın al kenara koy, ev sahibi de kira tespit davası açsın. dava sonuçlanınca mahkemenin takdir ettiği fark ve mahkeme masrafları biriken altından çok tutmayacaktır. beklenenden az takdir ederse de fazlası birikimin olur. yani ev sahibinin istediğini peşin peşin bodoslama şimdiden vereceğine, mahkeme takdir ettikten sonra ver (mahkemenin takdir edeceği rakamın, ev sahibinin istediğinden yüksek olmayacağına eminim). aradaki farkı da değerini koruyacak şekilde sakla.

ben olsam yasal hakkımı kullanırım. 1 ağustos 2023'a kadar mevcut kirayı öder, 1 ağustos'ta da kendi uygun gördüğüm şekilde hakkaniyetli bir artış yaparım. kabul etmiyorsa yine kendi öngördüğüm artışı (örneğin 10.000) yapar dava açmasını isterim ve yukarıdaki yöntemi uygularım.

sen yine gayet makul bir teklif ve hakkaniyetli bir artış yapmışsın bence.
  • kibritsuyu  (02.01.23 14:55:46 ~ 16:06:41) 
@kveldulv +1

1 ağustos 2023-2024 arasında 15 bin diye tahmin ediyorum. Yazım yanlışı olmuş sanırım. İki hesap arasında toplama bakınca 1,5 senede toplam 25000 TL gibi bir fark oluyor. İkisinin arasını da bulabilirsiniz. 1 Ağustos 2023'te 10000'den fazla olabilir kiralar. Orada da @kveldulv söz etmiş zaten.

@erty_ksk -1 şu bakış açısına bayılıyorum. "kiranı tıkır tıkır yatırmış, malına zarar vermemişsin" ahahaha e senin sözleşme gereği borcun bu. Bunu nasıl övünecek bir durum? Ev sahibi de çıksa dese ki "4-5 yıldır benim evimde oturuyorsun, gelip seni çıkarmadım elektriğini suyunu kesmedim, ne kadar aç gözlüsünüz" ne fark var iki söylem arasında? Bir de orada Tüfe-Üfe ortalaması yazan sözleşmede o oranda zam yaptığı için övünen kiracı var. E o da sözleşme kurallarına uyman. Bunların sizi "iyi kiracı" yapması iddiası komik. İşverenleri de sigorta yaptı diye övelim sonra. Neyse 1 milyon örnek eklenir de gerek yok. :P
  • nawar  (02.01.23 15:08:19) 
Ben olsam uzlasirdim. Seninle ayni durumda iki kiracim var ben ara zam istemedim ama zam donumunde ya kabul edersin ya da mahkemede gorusuruz diyecegim.

Yasal hakkimi kullanmak tehdit degil. Emsalleri 6-7 k olan evde 1.5k ya oturmalari da adalet degil. Devlet ne derse de razi olurum. Dava iki yil sursun o da sorun degil elime toplu para gecer.
  • kuzey li  (02.01.23 16:33:25) 
Edit yapamiyorum mobildeyim.

Borcunu odemek erdem degil. Yasadigin yere iyi bakmak da erdem degil. Eve iyi bakmazsan ahir gibi yerde yasayacak olan ev sahibi degil kiraci. Kiracinin evinde oturuyorum sana para veriyorumu lutuf gormesi cok sacma. Bu ticari bir akit.
  • kuzey li  (02.01.23 16:43:42) 
Benzer durumdan dolayı mahkemelik olacağım. Hayatta en nefret ettiğim şey insanların nezaketsiz bir şekilde dan dun rest çekmesi. Ev sahibi de olsa sözleşme varken kafasına göre oynayamaz. Ayrıca kira tespit davası hakkaniyetli bir yöntem hiç de korkulacak bir şey değil. Ara zam yapıp milletin aç gözünü doyuracağıma onurumla gururumla 20 binlik eve çıkar aç gezerim. Kaldı ki elzem durumlar hariç evden çıkartamazlar. Az biraz hakkımızı bilelim.


  • ruhen hastayim ben  (02.01.23 16:51:25) 
yasal hakkınızı kullanmak elbette tehdit değil ama bu tip sorulara verilen cevaplar hep "ev sahibiyle uzlaş yoksa tespit davası açar haa" şeklinde.

e açsın? yani "ya kabul et ya da dava açar" deniyorsa bu bir nevi davayı tehdit aracı olarak kullanmak gibi oluyor. sanki dava açarsa çok büyük kayıplara girecek gibi. gireceği tek kayıp aradan geçen zamanın gecikme faizi ve mahkeme masrafı. onun dışında vereceği farkı peşin peşin vermek yerine mahkeme sonucunda toplu olarak verecek hepsi o.

eve iyi bakmak, kirayı zamanında ödemek erdem değil, ama sözleşmeye kanuna kurala o kadar bağlıysak, %25 veya sözleşmede tüfe yazıyorsa ona göre zam yapmak da yasal değil. ev sahibi piyasayı emsal gösterip kontrat döneminde %25, hadi bilemedin tüfe oranında zam yapmak yerine daha kontrat dönemi gelmeden fazla fazla zam istemeyi biliyor. zammı isterken ona bir şey diyen yok, ama evine iyi baktım, seni üzmedim diyince erdem değil. ara zammı yapıp kirayı ikiye üçe katlamak nedir peki?

ben de benzer durumdayım. evine iyi baktım, kiramı geciktirmedim, her yıl tüfe dediysek tüfe oranında zammı yaptım. bu yıl 5. yılım doldu, kiramı dörde katlamak istedi. ben iki katına çıkardım. dava açarım, bütün mahkeme masrafları sana yazar dedi (tehdit unsuru olarak kullanılıyor derken boş konuşmuyoruz, kullanıyor işte), aç davayı, mahkeme ne takdir ederse o zaman ödeyeyim dedim, dava falan açmadı. evi satıyorum emlakçı gelecek, uygun bir gün söyle dedi. gelsin, cumartesi sabahları genellikle uygunum, ver numaramı gelmeden önce arasın evi göstereyim ama kaça satacaksan önce bana söyle dedim. aylardır ne emlakçı aradı, ne fiyat verdi. ben kendi söylediğim gibi iki kat arttırdığım kirayı yine her ay tıkır tıkır yatırıyorum.

ben yasal olarak ne gerekiyorsa fazlasını bütün iyi niyetimle yapıyorum. ama beni davayla, evi satmakla tehdit edip hiçbir şey yapmıyor. aç davayı mahkeme belirlesin ödeyeyim, yok. satacaksan söyle fiyatını ben alayım? yok. bekliyor ki "aman yeter ki dava açma, evi satma, ben senin istediğin kirayı vereyim" diyeyim.
  • kibritsuyu  (02.01.23 17:07:43 ~ 17:13:11) 
Kibrit suyu deme zaten uzlasmak icin mahkeme var. uzlasamazsak verecegim bunu hakkim oldugu icin yapacagim.


  • kuzey li  (02.01.23 17:14:08) 
5. senede dava açsa 1 senelik farkı niye ödeyesin. yok öyle bir şey.
%25 yap geç bence haber verme

  • ShadowOfMoon  (02.01.23 17:14:08) 
Shadowofmoon dava acilis tarihinden gecerli oluyor yeni kira. Yasal faizi ile kiracidan talep ediliyor.


  • kuzey li  (02.01.23 17:15:33) 
@nawar @kuzey
Sözleşmesel yükümlülüklerimizi karşılıklı olarak yerine getiriyoruz. ben kiramı tıkır tıkır ödedim, malına zarar vermedim diye ek bir indirim, kirasız oturayım, bu ay da aidatı ev sahibi ödesin demiyorum. ben nasıl yükümlülüklerimi yerine getirdiysem karşındakinden de aynı şekilde kanun, sözleşme ve kurallar çerçevesinde hareket etmesini bekliyorum sadece. Aramızdaki sözleşmeye göre tefe-tüfe oranında artış yapmam beklenir, kanun sözleşmeden üstündür, çıkartılan kanunla 1 yıl boyunca %25 üst sınır denmiş. bunu devlet vatandaşının mağduriyetinin önüne geçmesi için yapmış. Ülke regulasyonları böyledir. Uygulama dogru belki ama oran yanlış. bilemiyorum onu da işin uzmanları açıklasın. olaya sözleşme/akit gözüyle bakılıyorsa kanunen %25 net sonuçtur gerisini konuşmayalım. Ama ev sahiplerine yeterli gelmediği için bu tartışmalar yaşanıyor.

örnek olayda da ev sahibi yasal artış oranı üzerinde zam yapılmasını talep etmiş, kiracı da kendi bütçesinde karşılayabileceği şekli ile cevabını iletmiş. buraya kadar her şey doğal ve mantıklı. bu aşamadan sonra kiracının talebine karşılık ev sahibi iki şey yapabilir,
1) kiracının önerisine uyup kiralamaya devam etmek
2) kendi istediği kirayı almak için masaya çıkıp tepinmek
başka bir yol var mı? yok.

İlk seçenekte her iki taraf da mutlu, peki ikinci seçenekte ne olacak?
kiracı, önerdiği artışlı kirayı kabul etmeyen birine artışlı kirayı ödemeyi ve buna rağmen evden çıkarılmayı göze almak zorunda mı? elbette hayır.
böyle bir durumda kiracı da yaklaşım göstermeyen ev sahibine %25 yasal zammını yapıp ödemesine devam edecek. zaten ev sahibinin bu durumda yapacağı kiracıyı evden çıkartmak için yasal süreçlere başvurmak. Bu yasal süreçte ister kiracı sürecin tamamlanmasını bekler, ister sürece girmeden taşınma işlemlerine başlayıp evini değiştirir. ev sahiplerinin elinde "nasılsa taşınma masrafı kira farkından pahalı olacağı için farkı ödeyecektir" argumanı olduğundan kafasına göre bu kiraları isteyebiliyorlar.
Aynı süreci yaşıyorum şuan; 2.100 TL olan ev kiramı 8.500 yapmak istedi. 4.000-4.500'e kadar ödeyebileceğimi, dilerse sözleşmeyi yenileyip yeni kira bedelinden devam edebileceğimi ilettim. "1 tl geri gelmem ya öde ya çık" dedi. bu durumda %25 yasal zammı yaparak devam ettik. Mahkemeye verdi yasal süreci başlattı.
sizi evden atmak için 40 takla atacağını bildiğiniz, bunu açıkça söyleyen ev sahibine 5.000tl öder misiniz?
Sırf ev sahibinin istediği kirayı ödemediğiniz için evinizi barkınızı toplayıp taşınır mısınız?
yasal düzenlemede %25 üst sınır varken, o ayın tefe tüfesi %80 iken, siz %130 zamla gittiğiniz halde bunu kabul etmeyip %400'den fazla zam isteyen ev sahibine ne denir?
objektif olarak baktığımızda %25 lik bir artışın reel olmadığını biliyoruz ancak sırf ellerinde tahliye taahhütnamesi vs. bir çok dava açıp evi boşalttırabilecek güçleri var diye ev sahiplerinin yaptığı bu fahiş artışları da kabul etmek anlamlı değil.
yukarıdaki senaryoda ev sahibi aylık 150.000tl isteseydi ne olacaktı cevabınız? "o da çok fazla canım" diyemezsiniz. ev sahibi 15bini de gözünden atıyor, 150 bini de.
boş mülkünüze 150 bin bedel biçebilirsiniz kimse karışamaz tutan tutar tutmayan tutmaz ancak içeride hazır kiracı var, nasılsa taşınması daha masraflı göze alamaz diyerek istediğiniz kira rakamlarını kiracıya dayatamaz vermezse çıkartırım diyemezsiniz. konu bu kadar basit aslında.
  • erty_ksk  (02.01.23 17:32:52) 
kadıköy'de 5000'e kalmak ev sahibine yaptığınız büyük ayıp. evlerin minimum değerinin 15.000 olduğu yerde bence bu yapılmamalı.


  • sta  (02.01.23 18:11:21) 
Erty devlet %25 yapilacak demis. Sonuna kadar yanlis zaten bu yuzden fiyatlar daha cok artti o ayri konu ama ben de kabul ettim.

Ama devlet de bana demis ki bes yilda kira pul oluyor bana basvur ben ortalamaya gore bir duzeltme yapacagim sana.

Ki bak ne ara zam yaptim ne baska bir talebim oldu ama besinci yilda ya emsal ya mahkeme diyecegim. Mahkeme 2 yil surse de sonunda 1500 alacagima en az 5000 alacagim. Derse kiraci hukumuz bozulmasin okay ne guzel ama derse iste hakim iste mahkeme yasal hakkimi kullanacagim. Ki bak su an cevrede kiralar 7000 tl kasimda olacak minimum 10000tl. Devlet bana 5000 vermeyecek mi verecek.

Eski kiracilarin kiralari cerez parasi oldu. Evet ara donemde hakkimiz yok ama 5 yilda mahkemeye veririm kirayi arttirim 10 yilda da evden cikartirim. bu da benim hakkim.

Evimi ahira cevirmeyen kiraciya da tesekkur etmem. Zaten yapman gerekeni yapiyorsun. Ben de hukuk cercevesindr yapabileceklerimi yapiyorum.
  • kuzey li  (02.01.23 18:20:45) 
5.yılınız dolduysa uzlaşmaya bakın atıyorum rayiç 10sa 8-9 teklif edin. Çünkü iş mahkemeye gidince de zaten o rakamlara gelecek hiç bir kazancınız olmaz.

Kira konusunda rayiç her sene yakalanmalı diye bir kaide yok arkadaşlar bu ülkede yıllardır zaten eski kiracılar daha düşük öder 5. Senede gözden geçirilir. Bunu bilerek ev kiralanır
  • Mcfly  (02.01.23 22:30:52) 
%25ten fazla zam atan da alan da suçlu olur. khk var. yapmayın etmeyin. banka soymak gibi bir şey. yasaya karşı gelmeyelim


  • ShadowOfMoon  (03.01.23 14:49:12) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.