[]

50 bin kişilik bir Moğol ordusu

150 bin nüfuslu bir anadolu şehrini zaptedebilir mi? Polis var asker yok. Yerel halk da kendini silahlarla korumaya calisacak. Moğollar ok, mızrak vb. ile savaşıyor.




 
10 bin tanesi yeterli olur. 50 bin gereksiz masraf olur


  • deer hunter  (31.12.22 14:50:03) 
barutlu silah varsa yerel halkta keklik gibi avlarlar moğolları.


  • xrated  (31.12.22 14:56:33) 
50 bin gereksiz masraf olur. Yerel halkta mitralyöz olmadıktan sonra. hatta ordu "bu şeytan icadı" korkusu ile dağılmazsa, mitralyöz olsa bile.

150 bin nüfus, savaşabilecek 150 bin kişi demek değil zaten. Kaldı ki eğitimsiz, disiplinsiz ve yeterli ekipmansız kalabalık orduların disiplinli ve tecrübeli daha küçük ordulara kaybetmesi çok eski zamanlardaki göğüs göğse çarpışmada bile defalarca yaşanmış. 2000 yıl önce yaklaşık 10 bin kişiden oluşan Roma ordusu (ki askeri gücünün zirvesi değil, Ada'dan geri çekilme dönemi) Boudica'nın bazı kaynaklara göre 15 bazı kaynaklara göre 20 katı (hadi biz düşükten alalım 10 katı) büyüklüğündeki ordusuna yok etmiş. Yok etmiş diyorum bak sadece yenmek değil.

Bir başka örnek de yine Moğollar ile Harzemşahlar arasında geçiyor. Hem de orada 50.000 kişi bak. Harzemşah 150 bin'den fazla ama.
  • nawar  (31.12.22 15:07:19 ~ 15:11:14) 
Aklıma 300 Spartalı filminden bir sahne geldi, hani bir noktada buluşuyorlar savaşa gitmek için. Bir taraf 300 tane asker, diğer tarafta sayı çok daha fazla ama çiftçi, esnaf vs toplayıp getirmişler.

Spartalı kumandan "ben 300 tane asker getirdim, sen hiç asker getirmemişsin" gibi bir şeyler söylüyordu.

Sahne şöyleydi ;

lk.tc

Yani 150.000 nufuslu yerel halktan kaç tanesi savaşmayı bilen asker? Önemli olan bu aslında.
  • John Bloor  (31.12.22 15:27:28 ~ 15:29:55) 
Savaşları ordular değil, komutanlar kazanır. Komutanların da daha önceden eğittiği ve organize ettiği orduya ihtiyacı vardır.

Sivil halkın bu anlamda bir komutanı ve daha önceden eğitimi ve gayrinizami harp teşkilatlanması yoksa eninde sonunda istilacı ordu kazanır.

Ancak halkın karşı koyma kararlılığı bir insanı bir sivrisinek bulutunun rahatsız etmesi kadar rahatsız edicidir.

Bu rahatsız edicilik 2. Dünya savaşı Yugoslavyasında istilacı Alman ordusuna kök söktürmüştür.

Aynı şekliyle Osmanlı, Sırbistan'da hakimiyeti hiçbir zaman sağlayamamıştır.
  • Mirket  (31.12.22 17:49:37 ~ 17:52:20) 
medieval total war deneyimlerime göre peasant'lar, karşılarında 5'te biri kadar bir ordu olsa bile çabucak dağılıp kaçıyorlar.


  • bohr atom modeli  (31.12.22 18:34:32) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.