[]

Bu yasadışı değil midir, nereye şikayet edilir? (komisyonculuk)

Anlatacağım olay kripto para borsasında geçiyor.

Bir sistem var, içeriye paranı atıyorsun ve sistem senin paranı işletip belli bir süre sonra (atıyorum günlük, 3 günlük, haftalık ya da aylık seçenekler var), sana komisyon veriyor. Yani 100 dolar atıyorsun, 3 gün sonra 110 dolar alıyorsun gibi bir şey kabaca.
Bu sistem var ve gayet düzgün çalışıyor. Zaten arkasında Binance var, işlemi yapabilmek için BNB ve Binance kullanmak da gerekiyor.

Bir arkadaş bunu işe döküp insanlara "siz uğraşmak istemiyorsanız paranızı bana verin, ben yapayım tüm işlemleri, 1 ay sonra sizin paranızdan kazandığımız paranın %20sini ben alayım, geri kalanı size vereyim" diyor.
Yani insanların parasını işletip %20 komisyon alıyor. Ve ciddi bir kazanç sağlıyor bu şekilde (daha doğrusu henüz sağlamadı, şu an altyapıyı oluşturma aşamasında).

Neyse,
1 - Bu yasal mıdır? Bana değil gibi geliyor.
2 - Yasal değilse bu durum nereye şikayet edilir? Sonuçta arkasında devletin ve bankaların olduğu bir sistem değil, kripto para borsasında yaşanıyor olay.
3 - Binance'a şikayet edebilirim ama bunun içinde elde kanıt yok. Çünkü herkes parasını bu arkadaşa nakit olarak verecek, arkadaş kendi parasıymış gibi banka hesabına yükleyip, Binance hesabına atıp gerekli işlemleri yapacak.
4 - Şikayet edenin ben olduğumun anlaşılmaması gerekiyor tabi.

 
Yasal mi bilmem ama konu etik. Bu isle ugrasmak istemeyen ama bir yandan da buradan para isteyen parasi karsiliginda adama is yaptiryor.

Adami neden sikayet etmek istiyorsun ki sende riskini anlat al paralari al komisyonunu. Yapmiyorsun veya yapamiyorsun diye neden adamin isine tas koyuyorsun.
  • kuzey li  (30.12.22 18:16:00) 
Biraz toksik bir davranış senin yaptığın. Diğer kişi vergi vermeden para kazanmış oluyor bu açıdan yasal okmayan bir şey yapıyor tabi ki. Ama yani bunu yapan ne ilk insan ne de son insan. Bakkallar, restaurantlar fiş vermiyor, ev sahipleri kirayı bildirmiyor vs.
Arkadaşının vergi kaçırdığını kanıtlaması zor mudur, vergi kontrolüne girer mi bilmiyorum. çünkü bir kaç arkadaşı için yatırım takip etmek gibi göründü bana.

Asıl paraları değerlendirdikleri sistem bence patlar. Hatta büyük ihtimal saadet zinciridir.
  • zimbirik  (30.12.22 18:36:20) 
Ne kadar hazımsızsınız. Eminim bunu niye ben düşünemedim diye kendi kendinizi yiyip hırsınızı almak için şikayete uğraşıyorsunuz ve üstelik öylesine korkaksınız ki yapmayı planladığınız işin altından adınız çıkmasın diye uğraşıyorsunuz.
Allah sizin gibi haset ve korkakların şerrinden herkesi korusun.

  • t4 campervan  (30.12.22 18:45:36) 
tabii ki de yasal degil. yukaridaki bazi cevaplar turkiyenin neden boyle bir cokuntu icinde oldugunun kaniti adeta. yasadigimiz bir cok kotu seyi hakediyoruz sanirim.

yatirim regule edilen bir seydir. nasil her kafasina esen doktorluk yapamazsa her kafasina esen de yatirim dansimanicilik oynayip para kazanamaz. ne yasal ye etik hicbir tutari yok. yasak.
  • hot potato  (30.12.22 18:51:42 ~ 18:52:09) 
Millet kafayı yemiş anasını satayım. Adam haksız yollardan para kazanıyor, millet de gelip "insanların işine niye taş koyuyorsunuz" diye fırça atma yarışına girmiş. En marjinal ve çağdaş olmasını beklediğin ortamdaki insanlar bile gelip haksız kazanç övüyor. Haksız kazancı bozmak isteyene de "haseti bırak" diyor.

Yasadışı mıdır bilmiyorum ama ben olsam ben de aynı şeyi düşünüp bozmak isterdim. Haset de değilim, etrafımda hakkıyla ve emeğiyle para kazanmak isteyen insanlara her zaman maddi ve manevi destek oldum, olurum.
Ama birileri kıçının üstünden, sadece uyanıklık yaparak para kazanıyorsa canım sıkılır. Ha bu eleman kafasını kullanmış ve byle bir yöntem bulmuş diyenler olabilir ama zeka bunun neresinde anasını satayım... Yoldan geçen 80 yaşındaki teyzeye oturup anlatsan o da sana söyler "guzum ver o zaman bana paranı, ben sana 1 ay sonra fazlsını vereyim ama üstünden makas alırım" diye.
Umarım şikayet edilebilecek bir mekanızma vardır da bu arkadaşın işi patlar.
Kimse gelip "herkes üstümüzden haksız kazanç sağlarken bu mu batıyor" falan da demesin. Evet biz de farkındayız hepsinin ama müdahale edebildiğimiz şeyler var, edemediğimiz şeyler var. Ben elime bayrak alıp sokağa çıksam, "bankalar benim paramı kullanıp zengin oluyor" diye bağırsam arkamdan kimse gelmez. Çünkü o sistemin arkasındakilerle ne ben, ne benim gibi 8-10 kişi baş edemez. Ama bizzat hayatımda tanıdığım, hele de çok da sevmediğim biri bu şekilde uyanıklık yapmaya çalışıyorsa da işini bozmaya çalışırım.
Bu beni yukardaki elemanların gözünde haset biri yapar, ama bence şahsen gayet duyarlı bir davranışta bulunmuş olurum.
  • gallienus  (30.12.22 19:00:23 ~ 19:04:23) 
anladigim kadariyla parayi verenler bir nevi tefeci oluyor. olay faize borc vermekle ayni.

yatirim danismanligi baska bir sey.

adam dolandirici degilse bile hayalci biridir. pesine de birilerini takmis sanirim. pesine gidenler buradaki esas sorumlular.

modern banker bilo vakasina benziyor.

adamin aldigi risk de buyuk risk. batarsa borcunu odeyemez, bir nevi dolandirmis olur.
  • idexo  (30.12.22 19:42:53 ~ 19:43:41) 
Bir dönem dolara %20 faiz diye milletin parasını alıp UST’te yatırdılar, Terra’nın çöküşüyle çöp oldu paralar.

Millet kriptonun tehlikelerinden haberdar olmayabilir Binance onaylatıp yaptırıyor o yatırımları. (Binance’te de ust staking vardı, milletin ust’si geri verilmiştir ama eskiden 1 dolara denkken 0.05 dolar olarak geri almışlardır:)

Şikayet etmek zor ama para veren tanıdık varsa onu uyarabilirsin.
  • nhk ni youkosu  (30.12.22 19:44:32) 
Para toplamak için izin ve lisans gerekiyor. Suçtur.


  • gabe h coud  (30.12.22 22:01:36) 
bunda ne var? size zararı olan ne var onu anlamadım. Binance kısmında zaten bir şey yapamazsınız. belki yasal yolları zorlarsınız ama adam bunu amatör bir şekilde yapıyor anladığım kadarıyla. yani arkadaşınıza borç verip geri almak gibi bir şey.


  • paintov  (30.12.22 22:47:35) 
İyi de bu olay zaten var kriptoda, bu bahsettiğiniz olay bildiğin coinleri bir validatore delegate etmek.


  • uvcray  (31.12.22 01:06:09) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.