[]

erken yatma alışkanlığı

32 yaşındayım ve kendimi bildim bileli lisede de üniversitede de her zaman geç yatıp geç kalkardım. Derslere geç kalırdım, özellikle üniversitede önemli dersleri öğleden sonra seçerdim ki derse gidebileyim. Tembel bir insan değilim sadece ölümüne gececiyim. Ama iş hayatıyla birlikte mecburen erken kalktığım için yıllarım yetersiz uyuyarak geçti. Araştırınca düzenli olarak günde 6-7 saatten az uyku uyuyan insanların yıllar içinde bilişsel seviyelerinde düşüş olacağını öğrendim ve hatta kalıcı bilinç düşüşüne sebep olabiliyormuş. Zaten üniversitede sürekli geceleri ders çalıştığım için özellikle sınav ve ödev dönemlerinde sayısız günüm az uyuyarak ya da hiç uyumayarak geçmiştir. İş hayatından dolayı da günlük ortalama (maksimum) 5-6 saat uyuyabiliyorum. Hakikaten de bilincimde ciddi bir düşüş var. Beynimin en güçlü yönü olan bir şeyleri çabuk kavrayıp öğrenme yeteneğimi ciddi anlamda yitirdim. Hayatı algılamakta güçlük çekiyorum.
Sorularım ise;
-öncelikle bu yaştan sonra erken yatma alışkanlığı kazanabilir miyim? Evet ise nasıl?
-bu saatten sonra düzenli ve yeterli uyku uyursam beyin sağlığım yerine gelir mi? Yoksa çoktan kıymaya dönmüş müdür? :(

Bu soruları buradan sormanın saçmalığının da bilincindeyim ancak belki aynı durumu yaşayanlar vardır, belki bu konuda yetkin kişiler vardır ya da şu doktora git çok iyidir diyecek birileri çıkar diye sormak istedim.

 
erken yatma alışkanlığı kazanırsın en fazla 15-20 gün sürer. kahve içiyorsan öğleden sonra kahve ve çay içmeyi bırakmalısın. bir iki defa zorlayarak erken kalkar ve gün içinde uyumadan o günü atlatırsan devamı gelir.

erken yatınca uykuya dalmakta zorluk yaşıyorsan melatonin faydalı olabilir.
  • orpheus  (28.12.22 23:14:15 ~ 23:15:19) 
ben de aynı senin gibiydim. hatta işe de geç kalırdım.
30lardan sonra artık işe geç kalmak zoruma gitmeye başladı, erken yatmaya başladım. alışınca aynı saatte uykun geliyor. oyalanmadan disiplinli bir şekilde yat uyu. bak ben böyle yapıcam şimdi. iyi geceler.

  • abelardo  (28.12.22 23:15:01) 
Düzenli sporun ve uyumadan önce kitap okumanın çok büyük faydası olacaktır.


  • elvan abeyiylegezse  (28.12.22 23:19:47) 
30+/E olarak, 20lerimde ben bu uyku/bilişsel yetenek korelasyonunu okuduğumda fazla uyuma durumunda hissettiğim suçluluk duygusu için kullandım. Zaten 8+ saat uyurdum öyle de devam ettim. 8 saat altı uyuduğumda o günü bitiremiyorum mesela. 30dan sonra bahsettiğiniz cümledeki "bir şeyleri çabuk kavrayıp öğrenme yeteneğimi ciddi anlamda yitirdim." durumu çoğu zaman fark ediyorum. o yüzden uyku ile bu durumun azaldığını çürütmüş oluyorum bence yaşlılıktan oluyor ama biz yaşlandığımızın farkına varmıyoruz.


  • marlonbranda  (28.12.22 23:35:14) 
zorla gerekirse kendini erken yatmak için.uyumadan hemen önce değil baya bi önce borak telefonu falan da. Bir süre sonra bünye öyle bir alışıyor ki şaşar kalırsın. Hatta bu satırları uykulu gözlerle yazan eski bir 'gece yatmaz gündüz kalkmaz'insanı olarak yazıyorum


  • yazdonumu  (28.12.22 23:41:14) 
Hayır kalıcı bir zararı olmaz bunun. Beyin o kadar da kolay bozulan bir organ değil. Sadece uyku işini yoluna koymaya bak.


  • KUCO  (29.12.22 00:09:38) 
kahve, cay icme. gunes battiktan sonra isiklari kis. ekrana bakma. gunes dogmadan kesinlikle kalkmis ol. gunes dogduktan maksimum bir iki saat icinde ayakteyken dogrudan gunes isigina bak. gunes battiktan sonra yemek yeme.


  • alperz  (29.12.22 00:17:45) 
her gece yatmadan 2 duble viski iç mışıl mışıl uyur zımba gibi kalkarsın


  • koela  (29.12.22 11:11:42) 
yaş 38 lise öncesinde bile anlattığın gibiydim, halen aynıyım. hatta uzun bir dönem gün 2-4 saat uykuyla geçirdim. mutluyum da gayet bu durumdan.

dediğin semptomların hiçbiri yok bende acaba sen bunları okudun da psikolojik olarak öyle bi duruma girdin de bilincimde düşüş var diye bişey mi yarattın acaba kendine ? ya da bana da mı olcak lan öyle şeyler hass.
  • entropik  (29.12.22 12:35:13) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.