[]

Ders çalışmayan yeğen meselesi

Selamlar arkadaşlar. Umarım hepiniz iyisinizdir. Size danışmak, akıl almak için bu duyuruyu yazmış bulunuyorum.

Lise 1'e giden bir erkek yeğen(abimin oğlu) var. Kendisi ders çalışmıyor, okul ile bağını koparma seviyesine getirmiş. Sana ne, annesi babası ilgilensin diyeceksiniz, haklısınız.
Ailenin üniversite yüzü görmüş kişisi benim. Abimin de çocuğa yol gösterme açısından benden beklentisi var. Onlar da ne yapacağını bilmiyor. Abim veli toplantısına gitmiş, öğretmenler bunu okuldan alın, ümit yok, okumaz bu demişler. Ders çalışsın diye gelmiş çocuğu dövmüş. Çözüm yöntemleri bu ve benzerlerinden ibaret. Korkutma, dövme vs.

Lise zamanlarımda ben çalışma program hazırlayarakı ve düzenli ders çalışarak güzel üniversite ve bölüme girdim. Bu bende işe yaradı.
Şimdi çocuğu yanıma çağırıp ona da çalışma programı hazırlasam diyorum, acaba işe yarar mı? Arızalı bir Macbook'um var, tamir ettirip vermek istiyorum. Oradan da bilgisayar dilleri öğrensin, faydası olur diye düşünüyorum.

Çocuğun arkadaş çevresi iyi değil, ders çalışmayan açıktan okurum ne gerek var dört yıl okumaya diyen tipler. Tabii buna müdahale etmem mümkün değil, anca uyarıda bulunabilirim.
Daha yolun başında bir çocuk. Toparlayabilir.

Siz olsanız nasıl bir yol izlerdiniz?

 
Ben benzer bir durumdaki yeğenimi alıp fiyakalı üniversite kampüslerine götürmüştüm. bak, iyi çalışırsan buralarda okursun filan demiştim, üniversite ortamlarını görünce etkilenmiş ve çalışmaya başlamıştı.

Yerinizde olsam ders çalışırsa ve çalışmazsa olacağı yerleri doğrudan gösteririm. Artık 15-16 yaşında koca bir adam var ve imkanlarının kendisini nereye götüreceğini anlar. Özellikle üniversite ortamları çok etkiliyor, kızlar filan aklını alıyor o yaştaki gençlerin.

Ben açık açık konuştum, bak sana iş kuracak para kimsede yok, ancak çalışırsan böyle (ODTÜ Kampüsü) yerlerde okur, böyle (ODTÜ Teknokent) yerlerde çalışırsın. Yoksa buralarda (şaşmaz sanayi) sürünürsün demiştim.

Bir yıl kadar götürdü.
  • babilfish  (28.12.22 14:27:29) 
okumak istemeyeni zorla okutamazsın hocam. dayakla da olmuyor, heves ettirerek de olmuyor maalesef.

yine de fikir istiyorsanız; okumak istememesinin kök nedenini bulup oraya yoğunlaşmak faydalı olur diyebilirim.
  • tantunisultansuleyman  (28.12.22 14:38:33) 
Nasıl bir lisede okuyor, zeki mi, böyle düşünme sebebi nedir? Bunlar önemli ama bu tip çocukların çok büyük kısmı akademik hayatta başarılı olamıyor.


  • Erestor  (28.12.22 14:43:55) 
En başta söyleyebilirim ki çalışma planı hazırlamak bir işe yaramaz. Sizde işe yaratmıştır çünkü motivasyonunuz varmış. Ama yeğeninizin çalışmak isteyipte planlı olamama gibi bir durumu yoksa faydasız.

Ben de işinizin zor olduğu kanaatindeyim ancak tabiki imkansız değil. Bu noktada ileriye dönük motive edici şeyler bulmanız gerek. Mesela sizi ne motive etti ders çalışmaya? Babilfish in dediği kampüs görme meselesi de motive edici. Beni de ailemin durumunun iyi olmadığı için daha rahat bir hayat sürme ihtiyacı motive etmişti. Mesela yeğeniniz okumayıp neyi hedefliyor bunu sorabilirsiniz. Okumazsa nasıl bir hayatın onu beklediğini gösterebilirsiniz.
  • mysticriver  (28.12.22 14:53:03) 
okumaz hocam boşuna uğraşmayın. herkes üniversite okumak, iyi eğitim almak zorunda da değil hem. "üniversite okumak zorunda herkes" kafasından bir kurtulmamız lazım. bizim zamanımızda da böyleydi zorla ünilere yönlendiriyorlardı çocukları. sonuç ortada üni mezunu işsiz veya asgari ücretli insanlar sürüsü...

oto sanayide falan çalışır belki hoşuna gider. 5-6 yıl sonra para basmaya başlar.

bu arada bu sanayi örneği akpli dayı sallaması değil gerçek örneğini gördüm. bir akrabamız oto elektrikçi. oğlu da aynı sizin yeğen gibiydi. sanayiye verdi bunu bir ustanın yanında işi öğrendi. şimdi çok güzel durumları var.
  • yazar yazmaz yazan yazar  (28.12.22 15:14:04 ~ 15:20:40) 
15 yasindaki cocuk icin bunu okuldan alin, umit yok diyen ogretmenlerim olsa ben de okumazdim, ben de okulda sogurdum. imkan varsa duzgun ogretmenlerin, ogretmen olmanin ne oldugunu bilen insanlarin oldugu bi okula alin oncelikle. oyle ogretmenlerin oldugu bi okulda bi ilerleme olmaz cunku. yapamiyorsaniz da oyle boyle bi lise diplomasini alsin eline o sacma okulda. yani zaten cocukta motivasyon kalmamistir bu ogretmenlerle su an.

yoksa kimse einstein degil, universite sinavinda birinci olan cocuklar dahil. herkes bi sekilde okur merak etmeyin.

ama liseyi bitirdikten sonra cok kararli bi sekilde okumayacagini soyluyorsa tabii okumak zorunda da degil ona gore bi yol cizilir o zaman. ama su an eline diplomani bi al seklinde ilerleyin. herkes liseden bi sekilde mezun oluyor zaten o da bitirir yeter ki devamsizlik yapmasin ona dikkat edin su asamada yeter.
  • Kittie  (28.12.22 15:30:30) 
okulda neler yaşıyor, neden okuldan ayrılmak istiyor bunu size direkt açacağını düşünmüyorum, zira o bir ergen, zihnindeki şeyleri çok zor açar birilerine.

bunun yanında bunu öğrenmek önemli, onu okumak istememeye, okuldan soğutmaya iten şey ne? ne yaşadı, neler yaşıyor, bunları öğrenmek önemli cidden. çevresi de bu şekilde diyorsunuz ve bu çocuk Z kuşağı onu unutmayın, bu kuşakta okusam ne okumasam mı ne diyen bir sürü insan var.

açıkçası şu anki vizyonum olsa, ben de okumakla alakalı tekrar düşünürdüm, (Boğaziçi mezunuyum) bence bana küçük yaşlarda ticaret daha çok yakışırdı mesela. ama lise1'deki çocuktan elbetteki hayata dair bir vizyon bekleyemezsiniz, dolayısıyla kendime ah vah edemiyorum, bunun yanında Z kuşağı ne durumda, vizyonu gerçekten ileri mi geniş mi bunları bilemiyoruz, o yüzden de okumak istemediklerinde çok endişe edip etmemek konusunda kararsızım.

neyse, ACT, acceptance and commitment therapy çalışan bir terapiste götürebilirsiniz imkan varsa hocam, değerlerini, neyin ne olduğunu öğrensin, kendini tanısın. illa okuyacaksa da bazı hamleler yaparak okumayı kendine zulüm haline getirmek belki de.

çok kolay gelsin, zor bir durum.
  • damba  (28.12.22 15:45:32) 
Sanayide sürünüldüğü eskide kalmış ve şu an geçerli olmayan bir düşünce. Fabrikada mühendisim. Nitelikli eleman bulmak çok zor. Tornacı olsa hayat boyu iş garantisi olur. Herkes okumak zorunda değil. Meslek lisesine yönlendirin. Uygulamalı işleri yapabilir.


  • dissendium  (28.12.22 17:24:15) 
Ek bir cevap olsun. Lise mezunu akrabam sanayide usta. İki arabası var. :) Ders olmuyorsa iş hayatına atılmak mantıklı.


  • dissendium  (28.12.22 17:26:17) 
Tabii ki nedenlerini araştırın belki gerçekten temel bilimlere veya sosyal bilimleri ilgisi vardır okul yeterli ortamı sağlayamıyordur ama Bence böyle bi gence yapılabilecek en büyük iyilik artık ipleri kendi eline alması gerektiğini başkalarının onun için karar veremeyeceğini anlatmak. okulu sevmiyor mu, tamam. peki ne yapacak, nasıl hayatta kalacak? bu sorunun aciliyetinin farkına varmalı. suça karışmadan sürdürülebilir bir iş yapmayı becerirse para kazanabildiği zaman ailesi hiçbir şey diyemez, bunun farkında mı. 15-20 yaş arası 5 senede bir sürü alanda ciddi başarı kaydedebilir. okulla ilgili de bi hedefi olur, ben x ile uğraşıyorum ama liseyi de bitirmeyi hedefliyorum gibi. böylecek oraya da gereken en az enerjiyi harcar. burda sıkıntılı durum ailesinin çok anlayışsız olması. yani 5 senede her şey yapılır diyorum ama ne yapmak istediğini keşfetmesi gerekiyor bu da zaman alan bir şey, ailenin sabırlı olması gerekir. ya da bu vizyonu kazanmak için iyi bir üniversitenin daha düşük puanlı bir bölümünü tercih edebilir ve üniversite hayatında kendini keşfetmeye çalışabilir.


  • curious mind  (28.12.22 20:43:34) 
Akademik kariyer yapmanın, üniversite okumanın bu kadar anlamsizlaştirildigi bir dönemde, çocukları motive etmek çok zor.

Bizim kuşakta, görece değerliydi, okuyanla okumayan arasında belirgin fark vardı. Hiç yoksa statü anlamında toplum tarafından o farkı hissedebiliyordunuz. Yani tertemiz, hanfendili beyefendili ortamda çalışacaksın örneğin ama bir bilgisayar almaya bir maasin yetmeyecek vs vs. Şimdiki çocukların gozlemleyip kıyas yapabildiği parametreler çok daha fazla.
  • wilhelmwasmuss  (28.12.22 22:56:57) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.