[]

Kulaklıklar nasıl çalışıyor

Kulaklıklar nasıl çalışıyor? Her biri aslında küçük birer hoparlör, mıknatıs etrafında kablo sarılı, gelen sinyali sese çeviriyor. buraya kadar sorun yok. hatta küçük çocukken kendim de böyle şeyler denemiştim.

asıl sorum bundan sonrası için,

* mesela active noise cancellation özelliği var. sesi dinliyor ve ters frekansta bir yayın yaparak titreşimleri uzaklaştırıyor sanırım. sesi dinlerken mikrofon kullanıyor. peki frenkansı nasıl analiz ediyor? ya da bu işlemi nasıl milisaniye cinsinden yapıyor?

* 3d-5d falan gibi özellikleri var kulaklıkların. ses arkadan, aşağıdan, şuradan buradan geliyor. ama kulaklıkta 5 tane falan hoparlör yok, değil mi, bi tane var. bu durumda sese nasıl 3d efekti verilebiliyor?

* kablosuz bluetooth kulaklarda bir de mikrofon var, arkaplan seslerini filtreliyor, gelen açıya göre sesi iletiyor falan. sesin uzaktan mı yakından mı nereden geldiğini nasıl anlıyor? içinde bir kaç mikrofon varsa bile bu işlem için bir işlem yapması gerekir (yakın mikrofona şu açıdan geldi, bunu arttırayım, diğerini azaltayım gibi) işlem yapacaksa da bir işlemciye ihtiyaç duyar ve kısaca bir bilgisayar haline gelir. ama kulaklıklar işlemcisi olan bir cihaz değil, dimi?

* bazı kulaklıklarda 3d spatian audio gibi bir özellik var. kafanı sağa sola çevirince, aşağı yukarı yapınca ses başka yerden geliyormuş gibi oluyor. bu nasıl sağlanıyor. kulaklarda bir jiroskop olsa, bununla sağlanabilir ama bu durumda kulaklığın kocaman olması gerekmez mi? kuru fasulye tanesi kadar bir şey halbuki.

 
-> anc'nin çalışma mantığı dediğiniz gibi (gerçi bir sürü farklı versiyonu var). işlemin hızlı olma sebebi, kulaklığın üzerinde sırf bu iş için tasarlanmış bir işlemci olması. dsp deniyor (digital signal processor)

-> kulaklıkta 3-5 tane hoparlör olabilir. airpods pro'da 4 tane var mesela.

-> dps var, teknik olarak tam "bilgisayar" değil ama ona epey yakın bişey.

-> airpods pro'da jiroskop yok ama ivmeölçer var. mercimek kadar bi çip :) airpods max'lerde jiroskop da var diye biliyorum. jiroskoplar çok küçük değil, ama ivmeölçerle de hangi yöne hangi hızla hareket ettiğini ölçebiliyorsun.
  • plutongezegendegilmi  (22.12.22 11:44:21) 
Noise cancellation için dediğiniz gibi faz terslemesi yeterli kendiniz bilgisayarda da deneyebilirsiniz bir mp3'ün 2 kanala atıp birinin üzerine konuşup diğerinin fazını terslediğinizde yalnızca kendini sesiniz kalacaktır öyle aşırı bi *analize falan gerek yok.

Evde 5.1 dinlerken de 2 tane kulağınızla dinlediğiniz için teknik olarak 2 verici ile bu datayı iki kaynak arasında dengeleyerek verebiliyor. Tabi sola az verdim sağa daha çok verdim öyle bi yönelgenlik oldu gibi kadar basit bişey değil sağlam filtrelemeler hesap kitap söz konusu. Beynimiz de psikoakustik ile gerisini hallediyor (bkz: virtual barbershop)

Kablosuzlarda, telefon tabletlerde birden fazla mikrofon var. İnsan konuşma sesinin frekans aralığı aşağı yukarı belli olduğu için oradan hareketle çalışıyor ve genellikle statik gürültülerde başarılı oluyor değişken seslerde değil. Fön makinası çalışırken konuşan bir insanı çok net bi şekilde duyurabiliyor elmalı cihazlar mesela. Evet basbayağı bilgisayar var kulaklıkların içinde teknik olarak.

Gyroscope ve acceleronmeter de var dediğiniz gibi. (Bunu kamera ile yapan yazılımlar da var headtracking ile)
  • hedep  (22.12.22 13:05:12) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.