[]

fotoğrafçılardaki mantık hatası

Günaydınlardan bir demet duyuru ailesi,

Fotoğrafçılarda çektirdiğim vesikalık/Biometrik fotoğraflarımın dijital versiyonlarını mail adresime atmalarını istediğimde bana attıkları dosyanın boyutu komik düşüklükte oluyor. Telefonların kamerası dahi 20-50 MB fotoğraflar çekebilirken bu insanların profesyonel kameraları nasıl 447 kb, 1.3 MB gibi boyutlarda çekim yapabilir? Zaten kıllanıyordum ama geçen sefer ısrar edince daha büyük boyutta atabildiklerine şahit olmak bardağı taşıran son damla oldu :)

Nedir bu işin olayı? Kameranın en dandik modunu mu açıyorlar? Photoshop'a atıp boyutu mu küçültüyorlar? Kesinlikle aralarında saklı tuttukları bir ezoterik sır bu. Şimdiden teşekkürler sevgiler.

 
+ 4'lü vesikalık şartı vermeleri de 2042 yılına gelmişiz çok alakasız geliyor. Ekte paylaştığım gibi A4 kağıda basıp makasla kesip cüzdanıma koyuyorum artık sevdiğim insanların fotoğraflarını.


  • hsktr  (22.12.22 06:33:03) 
mantık hatası değil, aksine son derece mantıklı.

adam kendi çektiği, kendi tasarladıı ürünün başka yerden baskısının alınmasını istemiyor ve bu en doğal hakkı.

ilk verdiğiniz para çekim + düzenleme + baskı ücreti. fotoğraflar bitip yenisini çıkartmak istediğinizde yine aynı dükkana gidip, sadece baskı parasını verip çıkarttırmanızı istiyor. kendi ürettiği ürünü alıp kendi yazıcınızda veya bir başkasının dükkanında çoğalttırmanızı istemiyor. baskı alınamayacak ama dijital ortamda kullanılabilecek düşük çözünürlüklü versiyonunu da mail adresinize yolluyor.

hata bunun neresinde?
  • kibritsuyu  (22.12.22 07:52:24) 
kendisine mecbur bırakmak için yapıyor tabii ki. fotoğrafçı raw modunda çeker, editler ve basar. raw dosyası da en az 15-20 mb. en yüksek kalitede png'ye çevirse yine yeter ama düşük kalite jpeg yapıp atıyor ki sen başka yerde bastırma bunu.
mantık hatası yok ama etik değil bence. madem ilk çekimde çekim+düzenleme+baskı parası veriyorum, yaptığı çekimin ürünü hem dijital hem de fiziki olarak bana ait olmalı. çekimi yaptırmadan önce fotoğrafın raw halini verip vermeyeceği hususunda anlaşıp sonra çekim yaptırabilirsiniz.

  • mustafakesekci  (22.12.22 08:45:03) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.