[]

macbook air m1 hakkında

dün eksiduyuruda bunun ile ilgili soru sormuştum alınır mı diye ve akşamında mediamarkta almaya gittim daha önce hiç macos kullanmamıştım. yazılımci arkadaşlar forumlardan, sözlükten vs. bu kadar övgüler yagdirinca bende denemeye karar verdim. en kotu 2-3 bin tl altına satarım alisamazsam diye düşündüm. ama demo bilgisayarinda klavyesinin başına geçince o da ne? klavyede ${}[] gibi özel isaretlerin bir çoğu yok. yazmıyor tuslarda. yazılımci arkadaslar bunu neden bu kadar ovuyorlar öyleyse ?bundan neden hiç bahsetmiyorlar o sayfalarca beğeni yazılarında hiç mi gerek duymuyorlar bunu belirtmeye. iş yerinde windows pc evde mac kullaniacaklar için büyük problem. tuşların yerini refleks olarak ezberler çünkü insan. zihninden direkt konumunu söyleyemez ama eli ile direkt bulur. windows -mac arası sürekli git gellerde fazla hata yaptirir. ayrıca ne kadar tuş yerlerini ezberlesenizde ya da deneme yanılma ile bulsanizda insan o klavyenin tuşuna o özel karakteri basar bu nasıl iştir. birde sticker bulmaya mi çalışacaz. yok usb çoğaltmak için ek aperatif, yok çift ekran için o, yok klavye için sticker... sürekli neden birşey almak zorunda olayım ki bu mereti rahat ve konforlu kullanabilmek için. o yüzden vaz geçtim. neyse bunları sözlüktede yazmıştım. bu paragraf düşüncemi belirtmek içindi.

şimdi sorum bu. bu bilgisayara geçiş yapıp memnun kalanlarlar, hunharca övenler mağara bilgisayarlarından sonra bu bilgisayara geçtiği için bu kadar memnun kalıyor olabilirler mi ? tamam işlemcisi düşük pil tüketiyor eyvallah, daha uzun şarj gidiyor eyvallah, ama abi benchmark testleri ortada 12.nesil hatta 11.nesil intellerden daha iyi değiller. arada dağlar var performans olarak diye yorum yapan arkadaşlar celerondan mı geçiyorlar buna anlamıyorum.


 
Performans karşılaştırması yaptığınız intel cihazlar fanlı olabilir mi?


  • twelfth  (21.12.22 09:16:03) 
@twelfth

ne farkeder. tamam siz macbook pro m1 ile karşılaştırın o halde. onlar içinde aynı yorumlar yapılıyor sonuçta. bu adamlar sonuçta eski fanlı bilgisayarlarından geçiş yapıyorlar. öyle ahım şahım bir performans artışı hissetmemeleri lazım ki windows vista kullanmıyorlarsa windowsta artık(yıllardır) son kullanıcı için gayet stabil.

bunu satın alanlar neden bu kadar hunharca savunuyor demek istediğim bu. bakın internette yazılımcıların hepsi şöyle süper böyle süper diye methiyeler dizmiş. bir kişi dememiş ki " yaa şu yanları çok güzel ama klavyesinde ${}[] gibi özel isaretlerin bir çoğu yok". yani bi php developeri hiç mi rahatsız olmadı bu durumdan abi. ne bileyim.

sizde aynı şekilde direkt konunun özüne bakmadan savunmaya geçtiniz mesela. çünkü bu cihazı savunmak istiyorsunuz. bende bunun nedenini merak ediyorum.
  • flacs  (21.12.22 09:19:34 ~ 09:24:01) 
valla ben kaliteli bi windowstan geçmiştim. işyeri de windows veriyor bana her gün sövüyorum.
m1 işlemciler başka. klavyede tuşların yazmaması sorun olmuyor çünkü ezberlemen max 1 gününü alır. bazıları da ekstra klavye kullanıyor zaten.

testlerde nereye bakıyosun? m1, 11. nesil i9u bile geçiyor. m1 pro ve maxe değinmiyorum bile onlar başka bir level artık.

versus.com

karakterler yok diye ilk şikayet eden seni duyuyorum cidden. bunların yerini bulmak 5 dknı almıyor. 1 gün kullansan da unutmuyosun.
  • jelly bear  (21.12.22 09:23:13 ~ 09:24:17) 
sizin dediğiniz tamamiyle aslında "artılar" ve "eksiler" durumu. evet bu bir eksik gelebilir ama demek ki övenler için artıları daha kıymetli.
ayrıca alışkanlık durumu da var tabi, manuel araba- otomatik araba gibi.

  • azzlack  (21.12.22 09:27:45) 
Aslında farkeder. Ipad'den hallice bir cihaz ile aktif soğutması olmadan çalışmayan işlemciye sahip cihazı karşılaştırmak çok hakkaniyetli olmaz. Sadece performans üstünden karşılaştırırsak da tabiki Pro M1'ın performansı en yüksek bilgisayar olmadığı da aşikar. Övenler de bence 1- daha eski pc'den geçenler 2- daha eski mac'den geçenler 3- enerji/performans dengesine şaşıranlar.

Editlediğiniz kısmı görmemiştim. Ona da cevap vereyim. Ben aslında savunmaya geçmedim. Kurduğunuz mantıktaki bir hatayı işaret ettim. Hatta bilakis, 10 küsur sene önce Mac'e geçtiğinde Mac kültüründeki bu toksik savunmacılıktan isyan eden bir kullanıcıydım. Uzun vadede kazandırdıkları kısa vadede verdiği zararlardan daha değerli olduğu için kullanmaya devam ediyorum. Yaftalamasaydınız daha iyi olacaktı.
  • twelfth  (21.12.22 09:27:47 ~ 09:32:01) 
@jelly bear

hocam gönderdiğiniz linkte yalnızca performans kısmına gelirseniz diğer parametre puanlamalarına ulaşmadan intelin daha yüksek performansı var. ayrıca benchmark kısmındada intel daha güçlü onunda bi altında.çok daha detaylı güvenilir benchmark sitelerinde de durum aynı. hadi diyelim (değil ama) ana sayfadan baktığınız scorea göre m1 %1 daha iyi intel 11'den. bu hissedilir bir performans vermez ki size.
  • flacs  (21.12.22 09:28:59 ~ 09:31:13) 
dostum güncel windows tabanlı da birçok cihaz var. onlar da iyi. mac sana göre değilmiş demek ki, windows tabanlı bir cihaz alıp hayatına devam edebilirsin. takım tutar gibi savunmaya vs gerek yok. benchmark da yanıltmaya çok yatkın bir şey, özellikle purpose built modellerle artık mesela sadece video işlemede çok iyi performans verip gerisinde averaj performans verecek ürünler üretmek mümkün oluyor. bu da benchmarklarda yanıltıyor herkesi.

ben mac kullanmayı daha çok seviyorum, alıştıktan sonra çok pratik, performans olarak da gayet yeterli, unix tabanlı olması da işime yarıyor. ayruca düşük pil tüketimi ve daha uzun şarj da inanılmaz önemli benim için. gerisi fasa fiso, ha %10 hızlı olmuş ha yavaş olmuş, işlemci hızı artık limitleyici faktör değil. asıl limitleyen 1) pratiklik - yazılım, 2) pil ömrü. yoksa o fiyat bandındaki her pc iş görecek kadar işlemci hızı sunuyor artık. ama şirket pcm yeni bir dell marka windows 11 laptop, o da güzel, gayet kullanılır keyifle, sıkıntı yapmam yani.
  • roket adam  (21.12.22 09:43:06 ~ 09:44:06) 
intel işlemci belki kendi başına iyidir de windowsla sapıtıyor. macos işletim sistemi cidden başka.
windows donuyor kasıyor mavi ekran verebiliyorken, macosta böyle şeyler yok.
windowsta saçma sapan pop-uplar uyarılar hatalar çıkabilirken macosta bu yok.
bu işlemciler macosa göre yapıldığı için uyumu muhteşem.

yine de bunları deneyimlemeden anlatmak zor. ben 2 bilgisayar kullanan biriyim ve windowsu hiç açmak istemiyorum. kaliteli şirketler yazılımcılarına hep mac veriyor. ml/computer vision ile uğraşam bir arkadaşıma şirketi direkt m1 prolu mac aldı.

benchmarka gelince çok objektif olduğunu düşünmüyorum. e basitinden 2 video renderı yapsan gerçek sonucu görürsün. windowsun 30 dkda yaptığı renderı m1 ile 5 dkda halledebilirsin.
  • jelly bear  (21.12.22 09:44:48 ~ 09:46:02) 
bahsettiğin özel işaretlerin yerini ezberlemen bir iki saatini alır. neden bu kadar takıldın o konuya anlamadım. tuşun üzerinde yazsa ne olacak, yazmasa ne olacak. ben özel işaretleri geçtim, almanca klavyeli macbook'ta türkçeye geçiş yaptığımda neredeyse sıfır typo ile çatır çatır yazı yazıyorum ki klavye becerim o kadar iyi bile değildir.


  • sir gawain  (21.12.22 12:39:13) 
ağa senin zaten beğenmeyesin varmış. mace sövecek bir kamyon yer vardır ama klavyede özel karakter yok diye bir otobüs mac/apple hater toplasak onların bile aklına en son sırada gelir.
yazılımcıların falan bir ton para döktüğü %60 klavyeleri falan görsen krize gireceksin demek.

  • wop  (21.12.22 13:17:24 ~ 26.12.22 21:19:04) 
daha iyi intel laptoplar ya fişe takmadan full performans vermiyor, bazıları da verse bile 2 saatte pili bitip ölüyor. Bu arada bu alet çok güçlü demiyorum, bana yetmediği bir sürü konu var ama taşınabilir bir cihaz için pili bitmeden bütün günü geçirebileceğime güvendiğim için harika. Fakat tek bilgisayarım olacak olsa bunu almazdım.

Bilgisayarı tablet gibi (hiç açıp kapatmadan) kullanabilmek acayip bişey zaten. Fansız olması harika benim gibi sese takan insanlar için (ki fanlı macbooklar bile baya sessizdir)

Alışmamak için sebep aranırsa Mac OS çok gıcık gelebilir (bazıları sağ tık yapamıyor, kimi soldaki çarpı butonuna alışamıyor veya klavye kısayollarını kullanmıyor vs vs) ama alışırsan Windows veya Linux çok hantal gelebilir mesela. Mac Os eski sürüm yazılımları kurdurmuyor mesela veya yeni X yazılımını kurabilmek için illa yeni Macos'u kurman gerekiyor. Böyle bakarsan Windows büyük rahatlık istediğin şeyi istediğin yere kurarsın. Ama Windows laptoplarda da şöyle durum var, zamanında Windows 8 iken aldığım laptopu Win10'a geçirdim ses ve mikrofonla ilgili sorun oldu driver peşinde koştum. Tamam sitesinden eski driver indirdim hallettim vs. ama neden yapmalıyım bunu? Herkes uğraşmak zorunda mı? Bu tür şeyler batıyorsa Mac (işletim sistemini ve donanımı aynı yer tasarladığı için) sorunsuz işte.

Son olarak şeyi diyim, performans diyenler sizin baktığınız gibi raw power'a bakmıyor. Android-ios çekişmesinde olan durum gibi bu. Apple yazılımlarında tahmin ediyorum geçişler bile belli saniyelere kodlanmış. Sistem daha hızlı olabilse bile X karede o geçiş yapılıyor böylece daha akıcı daha stabil geliyor insan gözüne. Siz daha iyi bilirsiniz ama ram yönetimi de iyi olmalı, çoğu insan bir sürü programı altta açık tutmakla övünür mesela ve windows'ta bunu yapamadıklarını söyler. Performans dedikleri genelde bu, yoksa render gücü veya kod compile etme gücü değil. Mac ortalamada daha iyi, diğerleri illa full güç gerekiyorsa daha iyi. Kullanmadan anlamak zor.
  • nhk ni youkosu  (21.12.22 13:49:16 ~ 13:56:37) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.