[]

Ev kirası yıllık artış hakkinda

Selamlar arkadaşlar.
Binbir güçlükle ilk gorev yerimiz olan x ilinde bir ev aldik. Bir yandan evin kredisini ödemeye çalıştık, aradan çok zaman geçmeden tayinim çıkması dolayısıyla y iline tayinim çıktı. Evin kredi borcu devam ettiği için satmadık, mecburen kiraya verdik. Haliyle gelmiş olduğumuz yeni y ilinde De kiraya çıktık.

Şimdi dostlar. Evimizi Temmuz ayında o ilde ilgilenecek kimse olmadığı için biraz da aceleye getirerek 3250 TL olarak piyasa şartlarında uygun bir rakama kiraya vermiştik. Yine temmuz ayında malum yıllık artış yapacağız. Bu artış orani max. yüzde 25 olacak şeklinde bir haber çıkmıştı yanilmiyorsam. Yasal prosedurde benim bu kirayı en fazla yüzde 25 olarak mi artirmam gerekiyor? Yani şu malum ekonomik şartlarda çok uygun oturuyor zaten kiracim. Çık demek zor durumda bırakmak asla istemiyorum ama ekonomik olarak da zorlanıyorum. Bu konuda yasal yönden bilmem gereken nedir acaba ? Özellikle şu yüzde 25 konusunda bilgi alabilir miyim?
Yazan tüm arkadaşlara teşekkür ederim şimdiden.

 
konuşup pazarlık yapın kiracınızla. makul bir teklifle gidince reddetmez zaten piyasayı da göz önünde bulundurunca. kafadan 3-5 katını isterseniz %25 zamlı öder geçer mahkemeyle şunla bunla uğraşmak zorunda kalırsınız zararınız daha büyük olur.


  • kanatlı kontun müşfik öpücüğü  (19.12.22 19:42:19) 
Evinizi satabilirsiniz.


  • ruhen hastayim ben  (19.12.22 19:50:17) 
Orta yolu bulun.
Yüzde 25 yasal olsa da etik değil.
Ama aynı şekilde cevredeki kiralar 3 katı oldu diyip 3 katı istemek de değil. Ha bunu istemek hak ise kiracinin al o zaman sana yüzde 25 demesi de hak.

O sebepten oturup konusun.
Duyuruda ev sahiplerini dinlersen havalarda sekilde cevrelerdeli kiralari isterler. Kiracilari dinlersen yüzde 25 derler. En kötü ihtimal bundan önceki sistem neyse o olmalı. Bugün yüzde 25 olmasa önceki kural neyse o devam edecekti.
  • logisticsmanager  (19.12.22 19:55:31) 
Gecen gun birisiyle yemek yedim, adam emlakci. Olay yurtdisinda geciyor.
Bir tane binasi var anladigim kadariyla, icinde 4-5 daire var. Cok iyi bir muhitte oldugunju sanmiyorum. Kirasini zorla odeyen bir aile varmis, 1 ay odeyip sonra 3 ay sektiriyorlarmis. En sonunda mahkeme karari falan bir sekilde cikarttim dedi. Insanlarin butun esyalarini kapinin onune koyup dairenin kilidini degistirmis.
Sonra da tatile gitmis 1 haftaligina, geri geldiginde esyalarin hala kapinin onunde oldugunu gormus yani aile gelip esyalarini bile almamis. Yemek yiyordum, istahim kesildi, bitiremedim.

Bu hikayeyi neden yazdim, yaw bir evim olsa (ki vardi ugrasamadigim icin sattim), cocuklu bir aileyi kisin ortasinda cikartip kapinin onune koyusum, ardindan da hicbir sey olmamis gibi tatile gidip o tatilden zevk alma olasiligim yok. O tatilde rahat edemem insanlari coluk cocuk kapinin onune koyduktan sonra.

Simdi sen de bu kafadaysan, sat kurtul. Ben sattim kurtuldum.
Yok degilim diyorsan, %25 falan degil kokune kadar zam yap. Cunku ev sahibi ne kadar kiyak yaparsa o kadar boka batar, uyarayim.
  • cooperr  (19.12.22 20:23:45) 
%25'ten fazla zam yapma hakkın kanunen yok. Ancak kiracı ile konuşup anlatırsanız daha fazla yapabilirsin.
Kiracının ucuza oturuyor olması, senin ev kirası ödüyor olman onun değil senin problemin.

  • sckxyss  (19.12.22 20:49:15) 
zaten temmuz ayında tüfe baz etkisinden dolayı %50'lere kadar iner. %25 için kendinizi hukuken zor duruma sokmayın. kiracı düzenli ödeme yapıyorsa, aidat ve fatura borcu yoksa, komşularla iyi ilişkileri varsa, eve zarar vermiyorsa önünüze bakın.


  • malheiros  (19.12.22 22:31:02) 
Yani kimse sormamış ama x ili bence önemli. Ev'in kirası 3250, %25 zamlı hali 4000. Doğu illerine çok bile, iş imkanı mı var sanki büyükşehirler den tabii ki uygun olacak. Ha büyükşehirler den, iş imkanı olan yerlerden biri ise orta yol bulun bence.


  • huzurlarinizda huzursuzluk  (19.12.22 22:52:39) 
Yasal olarak en fazla %25 zam isteyebilirsiniz.
Pek çok ev sahibi ve kiracı aralarında anlaşıp bu oranı biraz daha yukarı çekiyorlar.

Kiracı "%25'ten fazla zam yapmam" derse kanuni olarak yapabileceğiniz bir şey yok. Kiranın 5. yılında kira değerini belirleme davası açıp kirayı mahkeme kararıyla güncel bir fiyata çekebilirsiniz. 10. yılında ise kiracıyı sebebe gerek olmadan çıkarabilirsiniz.
Bu kural şu an kiracı olduğunuz ev için de geçerli.

Ha bu arada %25 zam yapan kiracı birkaç ay sonra "kombi bozuldu, tamirci gönderin" veya "tesisatta sorun çıktı, tesisatçı gönderin" gibi taleplerde bulunduğunda nasıl davranacağınız size kalmış.
  • michael_knight  (19.12.22 23:13:00) 
Kimse yazmamış. Yüzde 25 meselesi, 1 Temmuz 2023’te bitiyor eğer uzatılmazsa.


  • scuderia  (20.12.22 00:41:43) 
@huzurlarinizda huzursuzluk
X ili Gaziantep oluyor hocam. Evimiz Gaziantepte. Yeni stadyuma 5 dakika uzaklıkta 3 yıllık yeni bina.

@scuderia bu arada kiracımin eve giriş tarihi 04.08.2022. ben tam hatirlamadigin için rastgele yazmıştım temmuz diye. Şimdi bu yüzde 25 etkilemiyor mu ?
  • su eve bi peynir alamadin diyen fare  (20.12.22 12:40:09) 
@sueve
Ağustos ayı olduğu için sizi etkilemiyor.
%25 kuralı 1 yıl süre için konulmuştu. Uzatılmaz veya benzer bir kanun çıkmazsa TÜFE'nin 12 aylık ortalamasına göre kira zammı yapılacak.

Zam bu ay olsaydı %70,36 olacaktı.

Ama bu kuralı uzatmaları veya %25 değilse de mesela %50 gibi bir limit getirmeleri hiç şaşırtıcı olmaz.
  • michael_knight  (20.12.22 13:07:21) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.