[]

Soğuk duş

Yaz kış uyguluyor musunuz? Faydasını hissediyor musunuz?




 
20li yaşlarda yaz kış yapmışlığım var.
Psikolojik zindelik verir. Başka bir işe yaradığını sanmıyorum. Şimdiki aklım olsa yapmazdım.
Kalp krizi riskli bir yapı varsa tetikleyici olabilir.
  • Mirket  (17.12.22 21:56:36) 
Bi faydası yok hocam cildin en dış yüzeyinde cilt bariyeri denen bi tabaka var cilt soğuk su ya da fazla sıcak suya maruz kaldığında bu bariyer hasar görüyor sonra pul pul dökülüyor kızarıklık oluyor ne bileyim sivilce mivilce çıkıyor, bunlar hep böyle alışkanlıklar nedeniyle olabiliyor. Yüzü de mesela soğuk suyla yıkamak sıkıntılı aynı nedenle.


  • Kaleci Saçlı Forvet  (17.12.22 22:11:51) 
kışın soğuk duş, bilemedim. ben kışın sırf ısınmak için duşa giriyorum:)


  • nothing in my way  (17.12.22 22:19:15) 
Mevsimi gectim dusuncesi bile kotu. Bir kere kombi sicak su vermemisti, onun travmasini yasiyorum 4-5 yildir. Akilli insanin yapacagi is degil.


  • neck_and_neck  (17.12.22 22:25:18 ~ 22:25:47) 
Depresyona karsi etkili ve endorfin salgilamasini arttirir, dolayisiyla gayet faydali. Saunadan cikinca direk soguk dusla basliyorum, haftada 2-3 gun, altina girip saatlerce yikanmak degil burada amac ztn.


  • kassiopeia  (17.12.22 22:33:00) 
hayır asla, yazın ılık kışık sıcak duş yaparım her zaman.


  • sta  (17.12.22 23:12:22) 
Soğuk duşların dolaşımı iyileştirmek, bağışıklık sistemini güçlendirmek ve iltihaplanmayı azaltmak gibi çeşitli sağlık yararları olduğu iddia edilmektedir. Ancak bu iddiaları destekleyen bilimsel kanıtlar sınırlıdır.

Soğuk duşun potansiyel faydalarından biri kan dolaşımını iyileştirmesidir. Soğuk suya maruz kalmak kan damarlarının daralmasına neden olabilir, bu da kanın vücutta daha verimli bir şekilde akmasını sağlayarak dolaşımı iyileştirebilir. Bu durum özellikle dolaşım sorunları olan veya kardiyovasküler hastalık riski taşıyan bireyler için faydalı olabilir.

Soğuk duşlar ayrıca enfeksiyon ve hastalıklarla savaşmaya yardımcı olan beyaz kan hücrelerinin üretimini artırarak bağışıklık sistemini güçlendirebilir. Bir çalışmada, iki hafta boyunca her gün soğuk duş alan kişilerde, sıcak duş alan veya hiç duş almayanlara göre daha fazla sayıda beyaz kan hücresi bulunmuştur.

Soğuk suya maruz kalmak vücuttaki iltihabı azaltabileceğinden, soğuk duşların iltihap önleyici etkileri de olabilir. Bu durum, kronik iltihaplanma ile karakterize olan artrit veya fibromiyalji gibi rahatsızlıkları olan bireyler için faydalı olabilir.

Bununla birlikte, soğuk duşların bu potansiyel faydalarını destekleyen kanıtların büyük ölçüde anekdot niteliğinde olduğunu ve etkinliklerini doğrulamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulduğunu belirtmek önemlidir. Ayrıca, Raynaud hastalığı veya soğuk ürtikeri gibi belirli sağlık sorunları olan kişiler için rahatsız edici ve potansiyel olarak tehlikeli olabileceğinden, soğuk duşlar herkes için uygun olmayabilir.

Özetle, soğuk duşların sağlık açısından bazı potansiyel faydaları olsa da, etkinliklerini doğrulamak ve potansiyel olarak kimlerin bundan faydalanabileceğini belirlemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır. Duş alma alışkanlıklarınızda herhangi bir değişiklik yapmadan önce bir sağlık uzmanına danışmanız her zaman önemlidir.

İngilizceniz ve birkaç saatiniz varsa konuyla ilgili YouTube'da ek kaynak: Andrew Huberman* - Cold Showers
* Andrew D. Huberman, Amerikalı bir sinirbilimci ve Stanford Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde nörobiyoloji ve psikiyatri ve davranış bilimleri bölümünde kadrolu doçenttir.
  • hadi ya la  (17.12.22 23:19:32) 
bir gün işkence görülürse soğuk suya alışkın olmak dışında bir avantajını görmüyorum. yazın serinlemek için evet ama kışın soğuğa yakın suyla duş aldığım tek yer askerlikti.


  • bohr atom modeli  (18.12.22 13:14:29) 
geçen bilim adamları bunun araştırmasını yapmıştı. bir halta yaramıyor. anca kalp krizi riskini artırıyormuş


  • gameofannen  (18.12.22 13:41:08) 
Yaz kış her ılık duşun sonunda soğuk duş alıp çıkıyorum.

Özellikle fiziksel olarak yorulduğum, spor ya da ağırlık antrenmanları yaptığım günlerde tüm yorgunluğumu ve kas ağrısını yok ediyor diyebilirim.

Saçlara özellikle çok faydası var. Şampuan reklamlarında oynatılan oyunculara son bir hafta soğuk suyla saç yıkama rutini uygulanıyor saçları daha dolgun görünsün diye.

Bilimsel çalışmalarda derinliğine inilmemiş ama ben “sonuca” bakıyorum. İnanmayan da bildiği gibi devam etsin.
  • levent bilgen  (18.12.22 14:02:42) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.