[]

Satranç

taaa kreş zamanında satranç öğrendim ben. milattan önceye denk geliyor.

öğrendim dediğim işte çocukken ne olcak tüm taşların hareketleri, temel kurallar falan öğretmişlerdi hatta temel bazı açılışlar falan da öğretmişlerdi de onları sonra tabi unuttum.

o yaştan bu yaşa toplasanız 50 sefer ya oynamışımdır ya oynamamışımdır.

zaten yeteneksiz de olduğumu düşünüyorum. çünkü ta çocukken yetenekli olan çocuklar vardı gerçekten.

ama meraklandım yine bu sıralar.

şimdi sadece temel kuralları bilen bir noob olarak ne yönde nasıl bir yol izlemeliyim ki hobi olarak en azından keyif alarak satranç ile vakit geçirebileyim ?


nasıl çalışayım? ne öğreneyim? neye dikkat edeyim?


açıklamalı oynanışları izliyorum mesela zevkli oluyor.

 
Hocam YouTube da türkiye satranç federasyonunun dersleri var. Yasin Emrah yağız anlatıyor gayet tane tane ve detaylı anlatıyor. Onları izleyin lichess den online oynayın şehrinizdeki turnuvalara gidin oynadıkça öğrenirsiniz sadece izlemek yetmez


  • rodeocu  (16.12.22 00:07:52) 
Lichess indiriyorsunuz ve başlangıçta bilgisayara karşı oynuyorsunuz. Uygulamadaki günün bulmacalarıni çözüyorsunuz. Sonra gerçek rakiplerle eşleşiyorsunuz.


  • Amaranta ursula  (16.12.22 00:15:50) 
Oyundan zevk alcak seviyeye gelmeniz biraz zaman alabilir. Tüm taşlarla oyuna girişmeden önce oyun sonlarına çalışmanı tavsiye ederim. En basitinden 2 kale, tek vezir, tek kale, iki fil, at fil matlarını düşünmeden oynayacak seviyeye gelirseniz gerçek oyun sırasında da rahat edersiniz.


  • archmage mahmut  (16.12.22 01:39:25) 
açılış calisin. siyah ve beyaz icin kendinize acilis belirleyin ve ogrenin.
Youtube'da cok tatli bir insan var Naxmi Can. FM olmasi lazim. Kanalinin adi da satranchess olmali.
ek olarak sanirim satranc365 diye bir kanal var orada da GM'ler (vahap sanal vs.) "anlatarak oynuyorum" gibi bir seri yapiyorlar. bu oyun bu kadar basit mi dedirtiyor insana. Yavsiye ederim. Yine cok iyi bir insan olmasindan mutevellit chessnetwork oneririm.
  • sparkle kiddle  (16.12.22 10:46:03) 
Vahap Şanal’ın anlatarak oynuyorum serisi çok faydalı. Bundan kesinlikle fayda görürsünüz, bununla birlikte chess.com’da diamond üyelik yapıp tüm derslere erişim sağlayabilirsiniz de. Senelik 250 lira gibi bir para. Harika anlatım, dersin akabinde de konuyla ilgili hemen tahta üstünde pratik.

Bu arada, ciddi ciddi oturup çalışmak gerekiyor aksi takdirde gelişim evresi platoya giriyor. Sürekli oynayıp “niye şu puanı aşamıyorum az zekalı mıyım” diye tribe girebilirsiniz haberiniz olsun :)
  • vedatchilipeppers  (16.12.22 13:07:23) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.