[]

jw double black mi, single malt mı? (sadece başlığı değil,soruyu da okuyun)

viski tavsiyelerinde çoğunlukla jw black label veya double black'in önerildiğini görüyorum.

aynı fiyata 10 yıllık single malt'lar da var (singleton, talisker, glenlivet founder's reserve falan)

şimdi viskiden pek anlamam, öyle notaları algılayacak dilim damağım yoktur. sadece "single malt iyidir" şeklinde bir done var kafamda.

"single malt her türlü blended viskiden iyidir" diyebilir miyiz, aynı fiyata alacaksak illa ki single malt tercih edilmelidir diyebilir miyiz?

yoksa "chivas, jack, double black falan aynı fiyattaki single malt'lardan daha iyi, single malt alacaksan şu noktadan başlar" mı deriz?

dediğim gibi önüme en boktanını da koysan viski diye farkını anlamadan içerim, bir gurmeliğim yok, ama içiyorsak da bütçemiz dahilinde iyisini içelim, ağzımız alışsın.

 
bende viskiden çok anlamam ama hayatımda içtiğim iki viski cidden güzeldi, biri lagavulin (single malt) diğeri de blue label (bunu 20 yıl önce kıbrıstan almıştım o zamanlarda pahalıydı ama alınabiliyordu)
sadece şunu farkettim benim damak tadıma scotch viskiler uyuyor, amerikanın viskileri daha zehir gibi.

  • ravenudon  (15.12.22 10:53:53) 
Hiçbirini diyemeyiz.

Şöyle bir blog paylaşayım. Buradan daha faydalı olur.

meleklerinpayi.com
  • nawar  (15.12.22 12:02:24) 
Her single malt, her blended viskiden iyidir" önermesi %90 doğrudur.
Yine de bunların subjektif konular olduğu, her insanın tercihinin, damak tadının farklı olabileceğini de göz ardı etmemek gerek.

Talisker ile Double Black aynı fiyat olduğunda seçim kesinlikle Talisker'dir.

Aslında buna biraz da "karışık kuruyemiş" olarak bakabiliriz.
Elbette "antep fıstığı+kaju+fındık+badem" şeklinde de karışık kuruyemiş var "leblebi+ yer fıstığı+mısır+çekirdek" şeklinde de karışık kuruyemiş var.

Blended'ların çoğunun "karışıma biraz leblebi katalım da daha uygun fiyatlı olsun" diye yapıldığını düşünüyorum.

Ama mesela blended viskilerden Hibiki pek çok single malt'tan çok daha lezzetli. "Ultra Lux Karışık Kuruyemiş" olarak adlandırırdım onu.

Double Black güzel bir blended ama Talisker veya onun ayarındaki single malt'ları tercih ederim kesinlikle.
Bunun öznel bir seçim olduğunu hatırlatayım, bazı insanlar leblebiyi fındıktan daha çok sever.
(Dönüp okudum da ne ahkam kesmişim be :) affedin.)
  • michael_knight  (15.12.22 12:35:03) 
Hayatı boyunca single malt içmemiş biri için jw black label gayet iyidir. Öte yandan hayatı boyunca macallan içmemiş bir single malt'çı için de glenlivet founders reserve gayet iyidir.

Aralarındaki farkı anlamam diyorsun ama içtikçe anlarsın, hele ki biraz damağını dinlersen notaları da ayırt edebilirsin. Neticede kimse anasının karnından cherry cask aromasını bilerek doğmuyor. Bu ayrımı anlamak ister misin istemez misin ona göre karar ver.
Ha bu şu da demek değil, single malt içince blend zehir gelicek içmeyeceksin. Tamamen damak tadı ve biraz da reseptörlerinin ne kadar keskin olduğuyla alakalı. Bende kahvede var bu mesela, dandik kahve içemiyorum. Ama viskiye de meraklı biri olarak jameson da severek içiyorum, teacher's gibi en ucuz blend'lerden birini de.

Bence burada kilit nokta ağzımız alışsın. Yerinde olsam(tam olarak yerindeydim çünkü) bi süre sadece single malt içer, çeşitlere hakim olup damağımı eğitirdim. Bütçene uygun olanlarla başla, 3-4 çeşitten sonra bi tık daha fazlasını verip üst segmenti tat. Sonra çat diye black label iç, o zaman belli olur yolun. Kör tadım yaparsın, kendini denersin falan. Eğlenceli bir hobi haline dönüşebiliyor zaman içinde, hoşuna giderse araştırır bakarsın kendi içinde bir tarz yakalarsın. Çünkü single malt da highland, islay diye ayrılıyor bölge bazlı mesela, bi zaman sonra onları da ayırıyorsun.
  • Bruce  (15.12.22 13:23:23) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.