[]

İlacı eczacının vermesi

Bazı ülkelerde doktor hastalığı tespit ediyor,
ilacı ve dozajı eczacı belirliyor diyorlar.
Bu yöntemin uygulanması çok zor değil mi,
doktora kontrole gittiğinde aa
bunu mu yazmış diyecek falan, filan.

 
Fikir yürütüyorum, doktor ve eczacıların aldıkları ortak formasyon vardır lisanstan beri o yüzden bu protokollerden ikisi de haberdardır hem okurken hem meslek hayatlarında, böyle bir sistem kurdularsa sorun olmayabilir


  • freebird5406_2  (12.12.22 16:39:45) 
aslında olması gereken bu. eczacılık diye 5 yıllık bir fakülte varsa ilaç eczacının işi olmalı. doktorun o hastalığa hangi ilacın iyi geldiğini değil, hastalığın ne olduğunu teşhis etmesi, o hastalığa hangi ilaç hangi dozda verilirse iyi geleceğine ise eczacının bilip ayarlaması çok daha mantıklı.

doktor "aa bunu mu vermiş" demeyecek. doktorun işi o olmayacak.

(git: 1341875) okuyun bunu.

doktor diyecek ki "orta kulak iltihabı". eczacı diyecek ki orta kulak iltihabı için şunu şunu şu dozlarda kullan. prospektüsünde aç verin yazan ilacı tok iç demeyecek. 6 yaşından küçükler kullanmasın denilen, yetişkinlerin bile 3 günden fazla kullanmaması gereken ilacı 4 yaşındaki çocuğa verip 1 hafta kullan demeyecek. bu talimatları doktor bilmeyecek (hobi olarak yine bilebilir), ama mesleki olarak bu eczacının işi olacak.

keşke böyle olsa. eczacılık da reçete okuyup raftan ilaç vermek olmasa. doktorluk da ilaç ezberlemek olmasa. bunun için farklı fakülteler okunuyorsa herkes gerçekten işini yapsa.
  • kibritsuyu  (12.12.22 16:40:10 ~ 16:41:07) 
Bana pek mantıklı gelmiyor.
Doktorluk sadece teşhise indirgenmiş olur, tedavi kısmı eczacı ya geçer. Adeta davul bende, tokmak başkasında olma durumu. Eczacı dediğin ilaç yapmalı. Bu 5 yıl olabilir. Raftan ilaç indirip veren ise eczacı teknikeri olmalı, 2 yıllık okul mezunu olmalı. Şimdi hiçbir mesleki formasyonu olmayan kalfa ve çıraklar yapıyor bu işi. Esas bu durum tehlikeli.

  • vizivozo  (12.12.22 19:49:59) 
mantıklı gelmedi bana. hastalığın ne derecede olduğunu ve ne kadar ve ne sıklıkta ilaca ihtiyaç olduğunu eczacı nasıl bilsin ki?


  • bohr atom modeli  (12.12.22 21:41:39) 
hangi ülkelerde varmış bu sistem?

kulağa çok saçma geliyor. bir kere "tanı x ise ilaç y'dir" diye bir olay yok. öyle olsa iş eczacılara bile kalmadan çözülür zaten. ihtiyaca veya şartlara bağlı olarak aynı tanı için bir çok farklı tedavi planı oluşturulabilir. en basitinden şekeri, tansiyonu vb olan hasta her ilacı kullanamaz. gerekirse tedaviye başlayıp hastanın tepkisine göre yeniden doz ayarı yapılır. daha bunun gibi bir sürü detay sayılabilir. tam anlamıyla planlama yapabilmesi için eczacıların da hastaları doktor gibi sorgulayıp muayene etmesi gerekir bu durumda. o da gereksiz bir durum olur.

ayrıca onlarca farklı branştan doktorun tanı koyup gönderdiği hastaların hangi birine tedavi planlayacak eczacılar? eczaneleri de dal dal ayırmak gerekecek. olacak bir iş değil bence.
  • kanatlı kontun müşfik öpücüğü  (12.12.22 21:58:37) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.