[]

Nedir bu telephoto?

Sözlükte de internette de doğru düzgün cevabını bulamadım. Çok basit bir sorunun cevabını arıyorum aslında.
iPhone'lardaki telephoto lens tam olarak ne işe yarar?

Sadece zoom yapmaya mı yarar?
Yoksa ürün çekimi ya da atıyorum masanın üstündeki bir nesnenin fotoğrafını çekeceğimiz zaman geniş açılı normal kameraya göre daha dar ve derinlikli bir fotoğraf mı çeker?

Portre modundan bahsetmiyorum, ürün vs. çekerken portre modu da kullanılabilir tabi. Ama benim derdim telephoto lensin yukarda saydıklarımı yapıp yapamıyor oluşu.
Eğer bunları yapmıyorsa sadece zoom yapmak için (sadece kamera için konuşuyorum) o parayı vermenin mantığını sorgulayacağım.

Ayrıca bahsettiğim amaçlar için işe yarar bir şekilde kullanılıyorsa, iPhone telephoto lens ile çekilmiş örnekler atabilir misiniz üstüme?

 
tele lens sadece zoom yapmakla kalmaz, alanı da daraltır. (tabii kaç mm olduğuna göre değişir)
cdn.fstoppers.com
(adamın konumunu eşitlemişler kamera ileri-geri gitmiş, o şekilde etkisi bu. Arkaplanın geniş olduğu geniş açıyla çekilmiş, git gide dar açıya geçerek (zoom lensle vs) deneme yapmışlar)

sığ alan derinliği (arka planı flu) yapmak için diyafram açılır ve tele'de etkisini daha iyi hissedebilirsin fakat telefonlar iki kamera kullanıp sanal algoritmalar kullanıp her şekilde yapabiliyor bunu. Normalde kameralarda diyafram ile yapılır.
  • nhk ni youkosu  (11.12.22 23:17:54 ~ 23:18:43) 
telephoto lens odaklama için işe yarıyor. yani derinlik efekti için.
atıyorum öndeki nesneye odak yapıyor, arkadakini bulanık yapıyor.
normal serilerde telephoto kamera yok. bu yüzden bu yazılımla yapılıyor. prolarda ise kamerayla hallediliyor. telephoto lens genel olarak uzaktaki nesneye yakınlaştırmak için kullanılıyor. yani optik zoom yapıyor. optik zoom ise kalite farkı olmadan zoom yapmak demek. pro kameralarda lens ile yapılan zoom gibi.
  • jelly bear  (11.12.22 23:19:57) 
"sığ alan derinliği (arka planı flu) yapmak için diyafram açılır ve tele'de etkisini daha iyi hissedebilirsin fakat telefonlar iki kamera kullanıp sanal algoritmalar kullanıp her şekilde yapabiliyor bunu"

Bu cümle göz önüne alındığında "madem telefonlar bunu birden fazla kamera kullanarak aynı şeyi yapıyor, o zaman telephoto özelinde ek para verip yüksek model almanın anlamı yoktur" diyebilir miyiz?

Gerçi @jelly bear'ın yazdığından sonra da "telephoto optik zoom yaptığı için diğerinden daha iyidir" sonucu çıkıyor tabi.
  • gallienus  (11.12.22 23:26:46) 
yakın çekim için konuşuyorum

elimizde bir küp olsun bunun fotoğrafını çekelim

telefonların ana kamerası özellik olarak geniş açılıdır, bir metre uzaktan bu küpü çekersek geniş açı özellikli ana kamera bu küpün şeklini köşelere doğru bozar

bunun yerine iki metre uzaktan telefoto kamera ile zoom yaparak küpü çektiğimizde gerçek şekline daha yakın bir çıktı elde ederiz

telefoto lens manzara geniş alan fotoğraflarında da güzel oluyor, tabi ki şart değil ama olursa iyi

daniellealexsaunders.files.wordpress.com

burada da insan yüzü üzerinden bir örnek var, hani bazen yüzümüz patates gibi çıktı deriz o işte geniş açılı lensin yüzümüzün doğal şeklini bozması yüzünden ilk fotoğraftaki gibi
  • freebird5406_2  (11.12.22 23:53:54 ~ 23:58:59) 
işin içine telefon girince emin olamıyorum standart lensi de belki istediğiniz işi görüyordur. En iyisi gidip bir mağazada benzer bir çekim yapıp denemek.

Fakat Pro'ların tek olayı ek lens değil, ProRaw formatında kaydedebiliyor ve bu çok daha fazla veri demek, fotoğrafı çok daha iyi işleyebilmek demek.

edit: evet üstteki arkadaşın dediği gibi bu alanı daraltır dediğim şey insan yüzü vs. için de geçerli. Geniş uzatıyor kötü gösteriyor, 50-85mm lensler iyidir daha darı da fazla bastırır kilolu gösterir mesela. (13-48-77mm lensler varmış 14 pro'da)

Ek olarak, köşelerdeki bozulmayı yine yazılımla halletmeye çalışıyorlar. Telefonlarda işin içine o kadar fazla işlem giriyor ki lens bozsa da çıkan fotoda bozuk olmayabilir.
  • nhk ni youkosu  (12.12.22 00:00:07 ~ 00:02:58) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.