[]

Çapraz Kur Hakkında Soru (Cahillik Mode On)

Bir ülkenin parası, diğer ülke parasına karşı oranı ülkenin ekonomisi hakkında bilgi vermez dimi?

Misal, 1 Uganda Şilini'nin 7 Türk Lirasına denk gelmesi iki ülkenin ekonomisi en temel düzleminde iyidir/kötüdür bilgisini/fikrini verir mi?


 
Kesinlikle vermez.


  • sckxyss  (11.12.22 13:01:22) 
Tek başına kurun güncel durumu vermez ancak kurdaki hareketlilik bir fikir verir.

Kurdaki kısa orta ve uzun dönem değişim grafiklerine bakarak o ülkenin geçtiği süreç hakkında bir çıkış noktası oluşturup, dramatik değişimlerin yaşandığı zamana dair kaynaklara ulaşarak bu değişimlerin hangi sebeplerden kaynaklı olduğunu görebilirsiniz.

Ekonomideki her türlü ani hareketlilik genelde dar veya geniş kesimleri etkileyen kriz ortamları oluşturuyor. Bunu aynı dramatik iklim değikliklerine benzetebilirsiniz. Ekonomi de kendi içerisinde bir ekosistem, insanlar ani değişikliklere karşı kırılganlar.
  • akhenaten  (11.12.22 13:12:47 ~ 13:14:50) 
@akhenaten

ama yine Uganda'nın ekonomisi için üff, ne süper ekonomi denir mi?
  • put it in your appropriate place  (11.12.22 13:15:07) 
@put it in your appropriate place

Denmez elbette ki, kurun stabil olması tek başına bir gösterge olamaz. (Uganda için bir bilgim yok ancak bundan bahsettiğinizi varsayıyorum) Ancak hiçbir veri tek başına bir gösterge değil. Ekonomik durum organik bir yapı, bu haliyle sağlıklı bir ekonomiden söz edeceksek her unsur genel anlamda sağlıklı olmalı. Örneğin sizin romatizmanız yoktur ancak kolesterolünüz çok yüksektir. Bu sizi çok sağlıklı bir insan yapmaz, ancak üstüne bir de romatizmanız olsaydı şu anki halinizden daha sağlıksız olurdunuz. Ayrıca kimi durumlarda tek bir hastalık başka hastalıkların oluşmasına da yol açar. Örneğin HIV pozitif birinin bağışıklık sistemi zayıfladığından her türlü enfeksiyona açık duruma gelir. Üstüne bir de yukardaki kronik rahatsızlıklara sahipse atıyorum hiv tedavisi için kullanılacak ilaçlar da bu hastalıkların bulunması sebebiyle tam doz kullanılamaz ve kaçınılmaz bir çöküş süreci hız kazanır.

Özellikle ekonomik senaryo üzerinden anlatmadım konuya uzak olduğunuzu ima ettiğiniz için. Birazdan daha teknik açıklayan insanlar da gelecektir ama umarım bir fikir verebilmişimdir.
  • akhenaten  (11.12.22 13:26:34) 
Merkez Bankası bugün bir karar alsa Yılbaşından itibaren Liradan 3 sıfır atıyorum dese Yılbaşından itibaren 1 Dolar 0,0188 Lira olurdu.

Görece olarak acaip kıymetli paramız olurdu ama ekonomi aynı ekonomi. Değişen bir şey yok.

Şu an 1 Japon Yeni 14 kuruş mesela.
  • Mirket  (11.12.22 15:24:35 ~ 15:25:18) 
vermez.

1 dolares 100 yen

yani birimi bişi ifade etmiyor.
  • gurur  (11.12.22 22:41:42) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.