[]

Agnostiklere soru

Selam arkadaşlar. Nasılsınız? Müslümanlara ve ateistlere sorulmuş. Bize kimse sormamış. Sanırım ateist sayıyorlar. Ben bir soru sorayım.

Puanlamada "1 Agnostik Teist - 7 Agnostik Ateist" derseniz kendinizi kaç numaraya yerleştiriyorsunuz.


 
epistemolojik olarak ciddi sinirlarimiz var. bugun 47 milyar isik yilindan otesini goremiyoruz, veya bir elektron mikroskobu kullansak bile atomdan kucuk bir seyi goremiyoruz. matematik kullanarak ifade etmeye calisiyoruz atomaltini. aklin gozu ile gorebiliyoruz bir yere kadar.

uzay-zaman'in nasil basladigini bilmiyoruz. cok kati epistemolojik sinirlarla cevrilmis durumdayiz.

bu noktada tanri fikrini - kainati aciklayan askin guc - kesin olarak reddetmek mumkun degil. cunku cok aciz durumdayiz hala kainata kiyasla. ve buyuk resimde nasil bir tezgah dondugunu kavramamiz mumkun degil. belki epistemolojik olarak gercekligin kendisi anlasilabilir bir yapida degil, belki de sadece teknik yetersizlikler (aklin yapisi, mevcut teknolojik gelismeler) sebebiyle akil tarafindan anlasilabilir degil.

bilmiyorum simdi kaca dusuyorum, sen soyle.
  • antikadimag  (10.12.22 20:58:09) 
@antikadimag sana 2 veriyorum. 3 olabilecek gibiydi ama emin olamadım. İşini görür mü?

Ben kendime 5,5'tan 6 veriyorum. İskandinav mitolojisine olan sempatim var bir de. Sonuçta bir tanrı varsa Arap mitolojisindeki İslam tanrısı olmak zorunda değil.
  • nawar  (10.12.22 21:04:56 ~ 21:08:23) 
5 diyorum. Millet hep agnostikliği küçümsüyor kıvırtan kişiler gibi tanımlıyor ama felsefede "septik-şüpheci"ye karşılık geliyor bence bu. Bir tanrı varsa ve dinlerin dediği şekildeyse zaten her türlü bizi ateist kontenjanına koyar :D Bizim/benim var olabilir dediğim yaratıcı şey gibi, her şeyi başlatan bir tepkime varsa o tepkime yaratıcı olabilir işte. Bilinçsiz de olabilir. Uzaylılar ödev yaparken bir kapta bizim evreni unuttuysa ve küflenip big bang başladıysa yaratıcımız onlar olabilir mesela. Gibi gibi.


  • nhk ni youkosu  (10.12.22 21:09:29) 
@nhk ni youkosu ben de biraz onun için açtım ayrı duyuruyu. Agnostikler dinlilere göre ateist, ateistlere göre "kıvırıp orta yolcu takılan" kişi demek biraz.

"Uzaylılar ödev yaparken bir kapta bizim evreni unuttuysa ve küflenip big bang başladıysa yaratıcımız onlar olabilir mesela." Bu güzel. Benim inancım bu olabilir. Sevdim bunu. Ahahaha
  • nawar  (10.12.22 21:19:59) 
6 veririm, tanrı büyük ihtimalle yok ama, olabilir de.
Teoride agnistik, pratikte ateistim.

  • vizivozo  (10.12.22 21:24:11) 
@vizivozo 5'e de yakın ama 6 diyorsan öyle bir yorum olmuş. İşte mevcut imkanlar dahilinde değerlendirme yapıp sonucunda konumlandırmak bu bir nevi.

Bu arada Duyuru'da Agnostik yokmuş.
  • nawar  (10.12.22 21:57:23) 
pbs.twimg.com

Valla ben sanirim kendimi 6.5-7 arasina yerlestiririm. Ateist degilim cunku olasiliksal olarak yanilma payinin olabilecegini varsayiyorum ama tanrilarin varligina da kendimce inanmiyorum. Onun disinda objektif olarak varligini ya da yoklugunu kanitlayamayacagin birseye kafa patlatip kisir var-yok tartismalarina girmek de sacma geliyor. Onun yerine yukaridaki gibi 'kesin olarak varlar ya da yoklar diyemeyiz ama bence yoklar. Hadi bi cay yapin da icelim' demek her turlu daha yararli bence.

Agnostikligin en sevdigim tarafi da o. Hem koru korune bir tarafi savunmuyorsun hem de bosuna kendi tarafin icin arguman uretmek ya da karsi tarafin argumanlarini curutmek icin mesai harcamiyorsun.
  • j r r tolkien hayrani  (10.12.22 22:57:10 ~ 23:01:04) 
aslında evvelden apateisttim lakin düşündükçe çok da keskin sınırları olmayan bir durum bu. o yüzden artık 7, agnostik ateistim.

ha bana kalırsa hala bir tanrı yok. ama hiçbir zaman hesaplayamayacağımız durumların varlığını kabul ediyorsam bir tanrının olma olasılığını da kabul etmem lazım gibi geliyor.
  • susannah delgado  (11.12.22 03:41:04) 
Hiç biri. Ateist, agnostik, deist vs. Ben bilmem, başkası da bilemez. Kendimi bir sınıfa, kalıba, sınırlara, düşünce yapısına hapsetmem. Dinle ilgili hiç bir şey düşünmemeyi seçiyorum. Umrumda da değil. 7 Agnostik Ateist gibi dursa da, onu da reddediyorum. Seçmek zorunda değilim.


  • gabe h coud  (11.12.22 09:41:31) 
@j r r tolkien hayrani Apateizm gibi senin bu çay koyma hevesin. Yani o "Apati/Apathy" kısmına yakın. Öte yandan buna da kafa yorulduğu için 7'yi anlıyorum tabii. Körü körüne savunacak kadar veri olsaydı, savunurduk zaten diyorsun o zaman :)

@gabe h coud sana da Apateizm yazıyorum.

@susannah delgado tanrının varlığı da -eğer varsa- dinlilerin iddiaları gibi düzenli olarak Dünya'ya müdahil olduğu anlamına gelmiyor zaten. Gerçi onlar da işlerine geldiğinde müdahale ediyor (deprem, sel vs. zamanında), işlerine gelmeyince müdahale etmiyor (açlık, kıtlık, hastalıklar vs. zamanı) diyorlar. Onların da kafası karışık.
  • nawar  (11.12.22 13:43:58) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.