[]

Pasaporta telefon kayıt etmek ve adli durumlar

Çok samimi olduğum eski müdürüm yurtdışından gelirken iphone 14 getir dedi. teslim tarihi aylar sonrası olduğu için ve benim uçuş tarihime yetişmediği için 14 değil 13 getireyim dedim, o şekilde anlaştık. haliyle benim pasaportuma kaydedilecek. yalnız şöyle bir şey var, geçen sene emekli olduğu için hem canı sıkılıyor hem de çorba parası çıkacağını bilse sırf iş olsun diye telefonu götürüp satacak biri.

birinci sorum: telefonu şayet satarsa, ki kesin satacak, çalınma vs gibi bir şey olursa telefonun benim pasaportuma kayıtlı olması beni nasıl etkiler?

ikinci sorum: kendi telefonum bozulmak üzere olduğu için benim de yeni bir telefona ihtiyacım vardı, laf arasında konuşulmadı bu. beklemek istemediğim için samsung alırım diye düşünmüştüm ama geçen mağazaları dolaşırken bir tanesi depoya 1 saat önce iphone 14 geldiğini söyledi. sadece 1 tane vardı zaten, ben de kendime aldım. soru şu: benim müdürün yerine kendinizi koysanız, bu yaptığıma bencilce der misiniz?

 
senin pasaportuna kaydedilmeyecek telefon. yoksa senden başkası kullanamaz. sen getir ver ister kendi pasaportuna kaydetsin kullansın ister satsın seni ilgilendirmez.

derim ama bana bir faydası sana fa bir zararı olmaz.
  • kanatlı kontun müşfik öpücüğü  (08.12.22 13:45:29) 
senin pasaportuna kayıt olursa senin adına olan sim kart dışında başka sim kartla çalışmaz o telefon.
yani hem kendine hem ona alabilirsin, biraz riskli olabilir çünkü 3 sene içinde sadece 1 telefon getirme hakkımız var ama gümrükte çok kontrol olmuyor.
birisini kayıtsız şekilde müdürüne verirsin diğerini de kendi adına kaydettirirsin.
  • sta  (08.12.22 13:46:10 ~ 13:47:03) 
Müdürünüze getirdiğiniz telefon sizin pasaporta kaydedilecekse bu durumda müdürünüzün hattını da üzerinize mi alacaksınız? Çünkü artık telefonlar hangi pasaporta kayıtlı ise sadece o kişinin hatlarıyla kullanılabilir.


  • Dr_Stat  (08.12.22 13:46:11) 
Pasaporta kayıt diye bişey yok. Pasaportun üstüne iphone 13 almıştır filan yazmıyorlar.

Telefonu alan kişi eğer kayıt ettirmek istiyorsa, kendisi yurtdışına giriş çıkış yapmak zorunda.

Sonra e devletten kayıt yaptırırken, yurda giriş tarihini girmek zorunda, o bilgi emniyetin kayıtlarından online şeklinde kontrol ediliyor doğru ise o kişinin adına olan hatlar ile kullanılmaya başlıyor.

Siz 100 telefon getirip ( mümükün olmayabilir gümrüğe takılır. en fazla bir kutulu bir açık telefon gelebilir) istediğiniz kişi satabilirsiniz. Bu durumda kayıt işi sizle ilgili değil alan kişiler yaptırmalı.
  • infernalcadre  (08.12.22 13:53:32) 
sen telefonu ver sonrasına karışma. özellikle senin pasaportuna kaydettirmek gerekmiyor. zaten kaydettirirsen hat da senin üzerine olmak zorunda. telefonu satın alan kişi düşünsün. batum'a ya da kıbrıs'a gir-çık yapsın halletsin.


  • zgrydn  (08.12.22 14:00:41 ~ 14:00:59) 
@infernalcadre, pasaporta kayıt derken e devletten yapılan kaydı kastettim.

hattın da benim üstüme olması gerektiği kısmını unutmuşum. satmayacağını bilsem üstüme alırdım ama kesin satacak ve herhangi bir adli durumda direkt ben muhatap olacağım belli ki.

@kanatlı müşfik, bencilce olduğunu düşünmene sebep telefon konuşmamızda benim de iphone 14 almak istediğimden bahsetmeyişim mi yoksa bundan bahsetmiş olsam da genel olarak ben istedim o kendine aldı der miydin?
  • IncredibleMau  (08.12.22 14:02:44) 
IncredibleMau işte ondan bahsediyoruz sen edevletten bir kayıt yapmayacaksın adli durumda senin bir ilgin olmayacak yani.


  • sta  (08.12.22 14:06:01 ~ 14:07:05) 
Şimdi siz sanırım şu an zaten yurt dışındasınız ve bir tane telefon aldınız. Onu TR'de çalıştırabilmek için IMEI kayıt işlemi yapmanız gerekecek. Üç yıllık süre için bir telefon kayıt etme hakkınız var. Dolayısıyla ikinci bir telefon kayıt ettiremeyeceksiniz.

İkinci soru için ben olsam umursamazdım. Sonuçta bir telefon varmış ve sizin ihtiyacınız var.
  • pispinti  (08.12.22 14:07:45) 
Ben kendime aldığım telefonu kaydetmeyeceğim zaten. elimde kim tarafından yapılacağı önemsiz olmakla birlikte kaydedilmesi gereken bir telefon olacak sadece o da müdürün telefonu işte.

@sta, ben telefonu kaydettiren ya da üzerine kaydettirilen kişi değil, sadece getiren kişi olunca adli durum beni bağlamıyor evet. sim kart kısmını unutmuşum sadece. dolayısıyla evet sadece telefonu getirip gerisine karışmamak gerekiyor.

teşekkürler.
  • IncredibleMau  (08.12.22 14:15:57) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.