[]

Spor için takviye kullanmak istiyorum ama ne ?

Merhaba, yaklaşık 3.5 senedir spor ile uğraşıyorum vücudum hala mükemmellikten çok uzak ve istediğim gibi değil. Yoğun iş saatleri sağolsun haftada 3 maximum 4 gün anca ayırabiliyorum aslında belki bu yeterli bir süre ama psikoloik olarak resmen bitik şekilde spora gidiyorum hem mevsimden dolay ( burada hava 3.30'da kararıyor ve güneş yok ) , hem de artık gelişme göremediğim için. Bir süredir, hatta uzun süredir yerimde saydığımı hissediyorum. Beslenme kilit faktör farkındayım aşırı dikkat edemiyorum ama yine de özen göstermeye çalışıyorum yeterli protein alımı, tatlıdan kaçınmak vs ( yağlı seviyorum maalesef )

Şimdiye kadar sadece dönem dönem kreatin kullandım ve bir faydasını göremedim, whey proteini ise hep kullandım benim için vazgeçilmez. Ancak artık amino asitse amino asit, bcaa ise bcaa vs girişmek istiyorum. Sizin tavsiyelerinize açığım, ne kullanmalı ? Takviye işlerinde çok cahilim, neyle neyi kombinleyebilirim whey'in yanında ?

Fizik olarak 187-88 boyunda 98 kilo birisiyim, bi tık göbeğim var ama özellikle üst tarafım ve bacaklarım iri olduğu için göze batmıyor. Fakat artık hem parçalamak, hem daha iyi göğüse , triceps ve bicepse sahip olmak istiyorum. Yani kalın olmasına kalın da ( 41-41.5 tahmini mesela kol ) şekilsiz. Bicepsi sıktığımda bişey yok yani sadece büyük ve sert.

Şunu da farkediyorum, özendiğim insanların belki %80i iğne vuruyor, o yola girmek istemiyorum. İğnesiz olarak maksimumuma bırak ulaşmayı yakınına yaklaşmadığımı düşünüyorum ve bunu yakalamak istiyorum. Ne yapmalı ?

 
sana kardiyo lazım. en iyi takviye bence ağırlık adına.
kan akışın, enerjin, nabzın hepsi artacak. vücut daha hızlı şekle girecek.
kreatin uzun vadeli bir şey. vücudunda birikecek ve enerjin, gücün artacak. fayda görmedim diyorsun sanırım kısa vadeli kullandığın içindir. veya belki gerçekten yaramamıştır.
her gün balık yağı hapı kullan. hızlı toparlanır vücudun, kaslara iyi gelir.
multivitamin kullan.
spor öncesi -bunu ciddi söylüyorum- bir çay bardağı yarısı kadar pekmez iç. manyak enerji veriyor.

kreatin saç döktüğü için bırakmıştım. multivitamin kullanmadım, geri kalanı kullandım ve durumdan memnunum. ayrıca boks yapıyorum, ağırlık çalışması ikinci planda benim için.
  • dnzy 1  (08.12.22 01:09:37) 
balık yağı hapı - multivitamin düzenli ve her gün alınması gereken şeyler mi ? yoksa 1 ay kullan bırak gibi mi, tavsiyeniz var mı ürün olarak ?


  • hayati cozemeyen adam  (08.12.22 01:18:50) 
Her şeyi kenara bırakalım çünkü en önemli bilgi yok;
Kaç gr protein alıyorsunuz?
Bahsettiginiz bilgilerle günde ortalama 200 gr protein almanız lazım. Bunu yapıyor musunuz?

Bahsettiginiz şeyler bana kasla vs alakalı gelmedi. Tamamen yag oranini düşürme ile alakalı gibi. Yani büyük kola sahip olup bunu şekilsiz buluyorsaniz demekki sekle sokacak egzersiz yapmiyorsunuz ya da şekil var ama yağ var üstünde.

Bence böyle çok supplement şu bu islerine girmeden ve bu bilgileri eksiduyurudan almadan işinin üstadı kişileri okuyun, izleyin. Bana misal sizin sorularina bütün cevaplar mike israetel'in youtube kanalinda var gibi geldi.

Keratin kullanıp ne fayda görmeyi beklediniz bilmiyorum. Yani doğru amaç ile kullandiniz mi acaba sorusu var aklimda. Dünyada whey ile yarari belli olan bir iki supplementten biri kreatin.

Bence yapmaniz gereken basit; en az kg*2 protein, kalori takibi, parçalı body building programi (artik 3 gün nasıl sigar bilemem). Onun dışında baska bir soruda cevapladıgim isimleri takip edip onlardan öğrenmek. Misal türk olarak da Serkan yimsel hoca var çok iyi.
  • logisticsmanager  (08.12.22 01:19:38) 
@logisticsmanager yanlış hatırlamıyorsam 100 gr tavuk göğsünde 26-27 gr gibi bişey vardı, 400 gram + 250 gr basmatigi bi akşam yemeğinde zorlanmadan yiyorum zaten. kahvaltısı wheyi vs 200 ü bilemem ama 160-170 garanti.

aslında duyuruyu yazarken amacım spor esnasında enerji verecek, esnememi bitirip yorgunluğumu atacak bi takviye vs idi ama yazdıkça diğer sorunlara da değindim iş oraya kaydı. bcaa bu anlamda enerji verip ağırlık konusunda yardımcı olur mu mesela ? Dönemsel olarak yardımsız 35-35 bench yaparken ( fazla değil biliyorum ) şuan 30-30 zorlanıyorum beden olarak yorgunum.

bu manada vitamin de kullanabilirim ki mantıklı gibi, ya da dediğim gibi işte bcaa vs.
  • hayati cozemeyen adam  (08.12.22 01:32:12) 
Spor sırasında size enerji verecek pek bir şey yok. Bazıları preworkout seviyor ama çok da kanitlanmis, bilimsel destekli şeyler değil. Çok kötü oluyorsaniz smelling salt falan bulabilirsiniz belki.

Bahsettiginiz şeyler ne vitamin ne aminoasit eksikliği. Belli ki yorgunsunuz, yeterli uyumuyorsunuz ya da zihinsel yorgunluk. Bunun supplementi yok.

Bahsettiğiniz protein değerlerini myfitnesspal ile takip etmenizi tavsiye ederim. 1.6 iyi bir oran ama amaca göre tartisilir. Amaç kas yapimi vs ise düşük kalabilir. Ama gene de enerji ile pek alakası yok. Illa bir şey kullanmam lazım derseniz preworkout deneyin. Bir de uykuyu artırın.

Bu arada 26-27 gr biraz fazla, ortalama 22-23 hesaplamak lazım proteini.
  • logisticsmanager  (08.12.22 01:49:02) 
iyi ağırlık çalışıyorsan kreatin çok iyi bir takviyedir ama kafana göre kullanılabilcek birşey değil. ben çok faydasını görmüştüm.

bence sen protein tozu yanında kreatin ve l-carnitine kullanabilirsin. hydroxycut tavsiye edeceğim ama kalp veya tansiyon varsa sakın alma.
  • false pretension  (08.12.22 02:16:39) 
L-carnitine ve glutamin


  • Unde bach canim  (08.12.22 02:20:53) 
Bu arada bu siteyi de birakmak istedim, hep referans veririm;
Examine.com

Creatine, l-carnitine, glutamine, fish oil vs her şeyi yazıp yapılan bilimsel makalelere göre çıkarılan sonuçlara bakabilirsiniz.

Buraya baktıkça supplement dünyasının yüzde 99 yalan olduğunu ve marketingten oluştuğunu görüyorsunuz. Zaten ronnie coleman'in yağ yakan vücut kremi satmaya çalıştığı ve bu krem sayesinde fit olduğunu söylediği ortamda bilim dışına çıkmamak lazım.
  • logisticsmanager  (08.12.22 02:37:41) 
cevaplar için teşekkürler, sanırım ilacımı buldum : bcaa.

sabah yorgun kalkma, antrenmandan sonra diğer antrenmana kadar geçmeyen kas ağırısı, yorgunluk vs herşey var. ben bunları normal sanıyordum ( ki normal de olabilir ) ama herkeste olmadığını ve geçirmek için bcaa kullandıklarını öğrendim. en basitinden pzt omuz çalışıp salı sırt çalıştıysam perşembe göğüs çalışırken bile pazartesiden kalan ağrılarım hala oluyor ve bu bile giderken motivasyon düşüklüğü yapıyor. geçen hafta deadlift'de muhtemelen tam kolumun ortasını zedeledim biraz ( iç ksıım ) bugün antrenman tam bir felaket ve acı oldu benim için.

şimdi özellikle @logisticsmanager, vitaminları falan saldım ben. whey + bcaa vurucam. bunun yanında glutamine gerek var mı ? l - carnitine kullanmayı pek istemiyorum olumlu yorum göremedim pek, kreatin de ekleyeyim mi bu kombinasyona ? ve kullanımım nasıl olmalı antrenman öncesi - antrenman sırası vs ?
  • hayati cozemeyen adam  (08.12.22 03:11:17) 
examine.com

"A decrease in fatigue (mental fatigue when measured after the workout) results when BCAA supplementation is taken during exercise at a dose above 10g or so"

Bu arada etkisiz çok az görülmüş ama umarım sizde beklediğiniz etkiyi yapar. Bcaa kullanmış biri olarak açıkçası hiçbir ise yaramadığını gördüm, genel kani da bu yönde.

Bu arada bcaa sizi spor salonunda uyandırmaz. Yorgunluk için etkisi az da olsa olabilir denmiş ama spor salonunda esniyorsaniz bcaa buna etkisi sıfır.

Glutaminein de bilimsel olarak kas yapmaya çalışan biri için desteklenmis bir yararı yok. Kendiniz bilirsiniz.

Deadliftte kol ortasini zedelemek sadece yorgunluk ile aciklanacak bir şey değil. Yanlış form ile bicepse yük bindirdiyseniz de olabilir.

Yanlış anlamayın ama mucizevi bir ürün ariyorsunuz ama yok. Anabolik ürünlere geçmeden kullanılacak hiçbir ürün 8 saat civarı uyku, kg*1.8-2 civarı protein, idman aralarında yeteri kadar boşluktan daha fazla etkili olamaz. En azından bilimsel olarak hiçbirinin kanıtı yok. Olsa parayi basardik hep beraber zaten :)
  • logisticsmanager  (08.12.22 03:31:04) 
bu iş hiyerarşik bir şey.

öncelikle beslenmeyi ve uykuyu çözmelisin. sonra stresi çözmelisin. kilo vermek, kas inşa etmek falan zor işler. vücut bunları yapmak istemez. o yüzden vücudunun sana naz yapacağı mazeretleri ortadan kaldırman lazım.

yağ yakamıyorsun çünkü (hiyerarşik olarak)

1. yeterince derin uyku süren yok.
2. yeterince protein almıyorsun. fazla kalori alıyorsun.
3. streslisin. zaten streslisin bir de yağ yakarak ekstra strese mi gireceksin?
4. çok uzun süre idman yapıyorsun. (belki de)
5. hiç idman yapmıyorsun.
6. kreatin almıyorsun zotirin seviyelerin düşük. antininin yüksek kuntinin eh işte seviyelerinde.
  • alperz  (08.12.22 07:19:37) 
Bcaa'yı ne yapacaksın abi günde 2 yumurta yiyince bcaa ihtiyacını karşılamış oluyorsun zaten, ayrıca sen muhtemelen bcaa'nın etkilerini okuduğunda enerji verir gibi bi şeyler gördün ama o öyle değil. Bcaa'daki İzolosin aminoasidi gerekli durumlarda enerji metabolizmasına katılır ama bunu sen hissetmezsin, enerji ile uyarıcı farklı şeyler. Spor esnasında "enerji" verecek bir şey arıyorsan antrenmandan 1 saat önce kafein al, kafeinden daha iyi bir uyarıcı yoktur. Bunun için pre-work satarlar ama onu içinde de kafein var. Kahve iç yani. Antrenmandan 1 saat önce içilen kahve 2 saatlik bir süre rahat rahat etki eder. Bence sen para harcayıp motive olmak istiyorsun, bu yanlıştır demiyorum ama böyle yapınca da hayal kırıklığı yaşayacaksın buna hazır ol. Benim hayatımın son 20 senesi salonda geçti kullandığım tek supp. kreatin onun dışında diğerleri yemekten geliyor zaten, whey'yi supp. saymıyorum bu arada o da bildiğin gıdanın toz hali protein açığım varsa onu da kullanıyorum. Kreatin bu arada sihirli bir olay değildir en etkili üründür ama sana etkisi 8 tekrarı 9 -10 tekrar yaptıracak düzeydedir, böyle kurgula kafanda. Ha saç döker mi? Genetiğin saç dökülmeye yakınsa kanıt bazı araştırmalar biraz etkiler diyor ama ben kreatin kullanıyor diye kel kalan kimseyi görmedim hayatımda. Kel kalan varsa eğer o kreatin kullanmasaydı da kel kalacaktı. Kreatin işi böyle.

Bunların dışında yapman gerken basit bro haftada 4-5 gün ağırlık çalış, 1-2 gün kardiyo ekle, yağ yakmak istiyorsan total kalorinin 200-300 altında kalori al kas almak istiyorsan 200-300 kalori üstünde al, bu kalorileri protein yağ karb. olarak makrolara ayırıp kendine minimum 6 ay ayır, bitti gitti, gerisi işin aksesuar kısmı.
  • Kaleci Saçlı Forvet  (08.12.22 08:33:48 ~ 09:02:42) 
Aldığın her çöp besin sana kas yerine yağ veririm dostum. Vitaminler ve çiğ kuruyemişler çok değerli bence. 80 kg iken şimdiki 95 kg halimden daha yüksek ağırlık kaldırıyordum. Yağ oranı düşmeden t-shirt içinde güzel görünürsün kendine. Ha tavsiyem her halini sevmendir. Spor programın nedir temel halter hareketlerini yapıyor musun sırt omuzlar falan ne kadar geniş, vücudu gösteren şeyler bunlar en çok


  • hasmetizm 2046  (08.12.22 08:43:41) 
Abi peki bu kas ağrları nolcak ? pazartesi vurduğum göğüs perşembe omuz çalışırken dahi ağrı yapıyor, yani bcaa falan bı amaçla kullanılmıyor mu ? Uyku konusunda %100 haklısınız, cmt - pazar enerjim bilmiyor ve öğlen çok rahat spor yapıyorum ama hafta için 9.30 dan önce akşam salonda olamıyorum bu da zaten zor gitmeme ve zorlanmama sebep oluyor.


  • hayati cozemeyen adam  (08.12.22 11:51:23) 
Bu tip sorulara çok cevap geliyor. Nedendir bilmem.

Geçenlerde bir duyuru vardı, cevaplarından feyz aldığınız duyuru sakinleri kimler diye. Oraya yazmalıydım, unutmuşum. Bu tip sorularda @Kaleci Saçlı Forvet ne diyorsa o. Diğerleri biraz kulaktan dolma bilgi.

Vücudunun durumunu anlatırken 3,5 senelik sporcuya yakışan, virgülüne kadar vücut yağ oranını ortaya koymaktır. Sen kol kalınlığından bahsetmişsin. Otobüste vapurda kolunu ölçmeye şeritmetreler yetişmeyecek teyzeler görmüşsündür. Kol kalınlığı neyin kıstası?

Öncelikle vücut yağ oranını ölç ve yağ oranındaki gelişmeleri takip edebileceğin bir excell hazırla. Ölçme aleti yoksa nasıl ölçebileceğini anlatan siteler var.

www.agirsaglam.com

Sonra bir beslenme uygulaması yükle telefonuna. Yediğinin içtiğinin ne kadarı yağ, ne kadarı karbonhidrat, ne kadar protein açığın kalmış, onu gün gün hesapla, beslenmeni ona göre düzenle.
FatSecret i yükle mesela. Proteinin bile fazlasıvücutta yağa dönüşür. Protein tozuna ne kadar abanıyorsun bilmiyorum ama.

Bir de çalışırken tekniği ne kadar önemsiyorsun. Dün kocaman kocaman dumbellerle g.tünü savura savura biceps çalışan adamlar vardı salonda.

İnsan gerçekten hayret ediyor.
  • Mirket  (08.12.22 11:54:54) 
Abi bcaa'nın öyle bir olayı yok onun için genelde glutamin verirler ama glutamin kaslarda en çok bulunan aminoasittir, yani kasların %80'i falan glutamin Aids aşamasında bi hasta ya da kanser değilsen ya da günde 10 saat antrenman yapmıyorsun glutamin almana da gerek yok çünkü bu hastalıklara sahip olan kişiler kas kaybı yaşadıkları için glutamin verilir. Bcaa'daki lösin kas hipertrofisine etki eder ama bcaa yemeklerde çok bulunur dediğim gibi gerek yok. Kasların ağrıyorsa yemek yiyip dinleneceksin bro çözüm bu, yani kaslarını çalıştırıyorsan ağrı olacak, ha hayattan bezdirecek kadar oluyorsa üç ihtimal var ya kötü bi programın vardır ya kötü bi beslenmen vardır ya da her ikisi de vardır. Bence takviyerleden önce bunlara ağırlık ver.

Misal bi kas grubu için haftalık 20 set idealdir, adama bakıyorum haftada 40 set göğüs çalşıyor sonra gelişemiyor ya da recovery olamıyor. Neden? Çünkü programı kötü vücut kortizol salgılamaktan gelişmeye fırsat bulamıyor. Ya da programı averaj üstüdür ama aldığı kaloriyi hesaplıyorsun totali 2000 kalori çıkıyor ya da ne bileyim 50 gram karbonhidratla ağırlık yapmaya çalışıyor, bu adam da gelişemez ya da recovery olamaz çünkü bunları gerçekleştirecek şey yemektir/kaloridir, kalori gelmezse vücut kas kaybeder bağışıklık düşer o zaman da gelişemezsin ya da iyileşemesin, bunlar hep gelişimi recovery'yi ağrıyı sızı etkileyen faktörler bunlara dikkat etmek gerekir.
  • Kaleci Saçlı Forvet  (08.12.22 12:06:01 ~ 12:59:52) 
Abi bak ben cildim için saçım için vs 50 tane ürün kullanıyorum retinolüdür c vitamini serumudur vs ama antrenman-beslenme için sadece kreatin ve whey kullanıyorum, yanlış anlama antrenmanlarım da dandik değildir 250 kilo squat'ım var, bu takviyelerin 1 gram yararının olduğuna inansam hepsini alır kullanırım ama yok yani supp. dünyasının %80'i dolandırıcılık supplementler'le ilgili yapılmış meta-analizlerin hepsi sadece kreatin ve whey'in ispatlanmış faydalarının olduğunu söyler gerisi hikaye.


  • Kaleci Saçlı Forvet  (08.12.22 12:13:51) 
Agri yi tanimlaman lazim. Kaleci Sacli nin dedigi cogu seye %90 oraninda katiliyorum tabii ki o temiz sporcu icin yaziyor cogu seyi o yuzden o kisima girmiyorum.

Hayattaki hersey gibi sporun her dali da Stress + Recovery = Adaptasyon kuraliyla calisir. Sen pazartesi gogus idmani yapiyorsan ve persembe hala gogsun aciyorsa ve bu senin routine olarak yaptigin bir idmansa* sen uyguladigin strese karsi yeterli recovery`i saglayamiyorsun demektir. Ya uyguladigin stress i optimize edeceksin (ki dogrusu bu) yada recoery processlerini gozden gecireceksin uykun, dietin, genel hayatin vs. ancak dunyadaki her hangi bir supplement sana bunu vermez, verseydi muazzam bir fiyati olurdu.

* Idmanda rutinin disinda isler yapmak, kasin adapte olmadigi ekzantrik hareketler ertesi gun ve gunlerde aciya sebep olur bu baska bir sey. 3 hafta idmana gitmezsiniz ayni kiloyu kaldiracak gucunuz olur ama kas ekzantrik yone aliskanligini kaybeder idman sonrasi gotunuz basiniz hep acir. bu normal. Soreness , DOM etc. nin sebebi budur. Normal sartlarda ozellikle bodybuilding, powerlifting, gibi alanlarda boyle bir seyin iki uc hafta sonra olmasi beklenmez. Crossfit vb. ayni anda bambaska disiplinleri karistirarak yapilan seylerde olabilir cunku kaslar gerekli adaptasyonu saglayamazlar. Soreness la kas yorgunlugu CNS yorgunlugu baska seyler. Agriyi tanimlamaktan kastim bu. Bir kasin sore olmasi iyi yada dogru calistigini, guclendigini gostermez. sadece ekzantrik adaptasyonunun o harekete karsi olmadigini gosterir.
  • wallcan  (08.12.22 12:28:55 ~ 12:29:16) 
balık yağı hapı kullanıyorum. her gün bir kapsül atıyorum.
kreatin kullanırdım ama bıraktım saç dökülmesi etkisi var diye, genetik yatkınlığın varsa hızlandırıyor, buna dair makaleler de var zaten. ispatlı yani araştırabilirsin.
multivitamin de balık yağı ile aynı şekilde, her gün bir adet kullanacaksın o kadar basit. bunlar devamlı şeyler.
aslında şundan çocuklara almıştım: www.vitaminler.com (Ocean marka multivitamin-multi mineral-balık yağı. üçü bir arada) yetişkinler de kullanabiliyormuş bunu. Bundan alıp kullanacağım artık ben de. sana da tavsiye ederim. mineraldir, multivitamindir, balık yağıdır neden önemli? çünkü o istediğin toparlanmayı, zamanla güçlenmeyi, enerjiyi bunlar sana sağlayacak zaten. ama uykudur, geri kalan beslenmedir, dinlenmedir bunları da sen kendine sağlamak ZORUNDASIN. yoksa para vererek bunlar satın alınmıyor dostum.
ben ayrıca protein tozu da kullanıyorum. Ocean marka complete protein blend çok iyiydi. proteinocean.com tadı güzel bunun ve iyi çözünüyor.

sen uykunu düzenli hale sokmazsan, beslenmene dikkat etmezsen, dinlenmezsen spordan da bir şey bekleme. enerjin de olmaz. kasların da ağrır. oturup efendi efendi bu detaylara çok büyük önem vereceksin. sonra görürsün gelişme büyüme nasıl oluyor. bir boks hocamın şöyle bir sözü vardı: bazen en iyi egzersiz dinlenmedir.
  • dnzy 1  (09.12.22 16:42:35) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.