[]

Ölmekte olan birine nasıl yardım edicem

?




 
nasıl bi yardım?


  • rentts  (06.12.22 22:59:20) 
*ihtiyaçlarına destek ol (beslenme, banyo, ilaçlarının saati/alınması vb.)
*imkanın varsa, ihtiyaç da varsa bakıcı tut
*ilgilen, bol bol ziyaret et
*sohbet et uzun uzun, defalarca anlattığı şeyleri ilk defa dinliyormuş gibi hadi ya öyle mi demişti, aaa bunu hiç anlatmamıştın, e o kimdi ki benzeri reaksiyonlar vererek dinle
*son zamanlarında yapmak istediği ve yerine getirebileceğin bir şey varsa onu hallet (mesela ben annemi helalleşmek istediği, sürekli bunu sayıkladığı kişilerin köylerine götürmüştüm, hiç tanımadığım insanlar, bilmediğim yerlerdi, üstelik dini inancım da yok helalleşmek falan anlam ifade etmiyor bana ama o günlerce ağladı çok şükür helalleştim diye)
*mezar yeri, kefen vb konuları kendindeyken halletmek istiyorsa sen hallet
*son kez görmek istediği kişileri çok uzaktalarsa görüntülü ara, sohbet ettir
*ne yaşamış olursanız olun, ölmek üzere olan bir insana hesap sorma
*eğer kendisi de vefat etmek üzere olduğunun farkındaysa her şey normalmiş gibi davranın ama abartılı ve yapay neşeli hallerden, umutlu konuşmalardan uzak durun. herkesin her şeyi bildiğini bilsin ama yine de normalmiş gibi olsun tüm rutin

sorunuza yanıt oldu mu bilemedim, kendi deneyimlerimden yola çıkmaya çalıştım.

edit: diğer yanıtları görünce aklıma gelenler;
*sizinle de helalleşmek isteyebilir, dediğim gibi ne yaşanmış olursa olsun ne derse tamam deyin. psikolojileri gerçekten iyi olmuyor, helalleşmeyip onu o yükle bırakmanın kimseye faydası yok. kaldı ki sonrasında kendi içinizde de sorgulama yaşamanız, keşke helalleşseydim demeniz de çok olası.
*bu süreci rasyonel bir hissiyatla yürütmeye çalışın, ölüm ne kadar acı verse de hayatımızın bir gerçeği. sonrasında hayatınızın devam edeceğini bilin, kendi içinizde onunla vedalaşmaya başlayın. sonrası için kendinize kısa bir tatil, pozitif arkadaşlarla sık sık görüşme vb. planlar yapın. yas süreci aşamalarını da araştırmanızı öneririm.
  • Phoebe  (06.12.22 23:24:21 ~ 07.12.22 11:17:40) 
varsa pişmanlığı, helalleşmek istediği, söylemek istediği, yerine getirmek istediği... onu yerine getireceğine dair söz ver. öyle güçlü söz ver ki tatmin olsun, emin olsun.


  • ya ben lan neyse  (06.12.22 23:50:28 ~ 23:50:45) 
e ablacım hiç bilgi vermemişsin ki. neden ölüyor, kanser mi, idam mı ediliyor?

ölümcül bir hastalığı olan, 3 ayı kalmış biri diye düşünüyorum.

ben olsam hayatta bana dokunmuş insanlarla vedalaşmak isterdim. belki isteğim var ama gücüm, imkanım yoktur, biri bana bu konuda destek, yol gösterici olsa, çok hoşuma giderdi.

onun dışında, arayıp sormak, yanında olmak, kedisini köpeğini sahiplenmek, ondan geriye kalacakların emin ellerde olacağını hissetirmek.
  • gabe h coud  (07.12.22 09:07:49) 
en onemli seylerden biri kendini korumaya almak. olen gidecek ama arkasindan o travma ile sen kalacaksin. isteklerini yerine getir, son anlarini mutlu yasatmaya bak. ama isin icine dram, keder girince hemen konuyu baska yere cek/kafani dagitacak bisiler yap.


  • buenosdias  (07.12.22 10:49:50 ~ 11:02:39) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.