[]

Finlandiya turu ve aşırı pahalı olması sorunsalı

İskandinavya bölgesine ilk kez gitmeyi planlıyorum, Ocak için aşağıdaki gibi bir tur planladım:

Istanbul - Rovaniemi
2 gün Rovaniemi'de şu cam fanus şeklindeki otellerde kalış
Rov - Helsinki uçak
1 gün Helsinki kalış, gezi gözlem
Dönüş

Lakin fark ettim ki 3 günde bile hayvan gibi para gidiyor. Yani şimdiye kadar çok daha uzak, çok daha saçma yerlere gitmişliğim var ama İskandinav tarafı bambaşkaymış. Bahsettiğim otel 800 euro falan, alternatifi de pek yok. 3 günde neredeyse 40-50 bin gidecek gibi hesapladım az önce ve biraz gözümü korkutmadı değil. Oteli düştüğümüzde bütçe epey rahatlıyor ama o köy kadar yerin olayı zaten o tarz oteller + kuzey ışıkları konusu.

Sizce hayatta bir kere gidilecek, acayip değişik bir şey kesin git denilebilecek bir deneyim mi, yoksa bu paraya x bir yere gidilir, iskandinavya soğuğunda çile çekmeye gerek yok olum saçmalama mı dersiniz? İskandinavya deneyimi olan arkadaşlardan yorum bekliyorum özellikle, benim en kuzey şimdiye kadar Moskova var, iskandinav tarafını hiç bilmiyorum.

 
Roket benim deneyimim yok Ama şöyle bir şey okumuştum aklımda o kaldı kuzey ışıklarını görmenin bir garantisi yok galiba bunu araştırdın mı bilmiyorum hatırlatmak istedim.


  • kisa  (06.12.22 17:59:51) 
helsinki guzel ama
"Sizce hayatta bir kere gidilecek, acayip değişik bir şey kesin git denilebilecek bir deneyim mi"
bence hayir.

ben gencken gittim hostelde falan kaldim. su noktadan sonra hostel cekemem acikcasi, otele de butcem yetmez. iyi ki zamaninda gitmisim. kuzey isiklari ilgimi ceken bir sey degil, daha ziyade mimari mezeler sehirlesme vs o yuzden sadece helsinkinin merkezinde takildim.
  • hot potato  (06.12.22 18:06:23 ~ 20:35:12) 
biz şubatta gidiyoruz o taraflara. kuzey ışıkları içinde plan yapmıştık ama şubat ayı için ihtimal düşük olur dedikleri için iptal ettik. bunun yerine stockholm - helsinki - tallinn - stockholm rotası yaptık. daha çok cruise gemisi kullanmayı planlıyoruz. hem gece seyahat etmek için hem de ekstra otel masrafı olmaması için. 7 gün, 2 kişi için toplam 1.500 euro civarı harcama olucak diye hesapladık. belki bir miktar daha artabilir.

sizin seçtiğiniz otel baya ekstraya giriyor. bütçe uygunsa neden olmasın.
  • scudman1  (06.12.22 18:06:35) 
Aynı otelde 2 gün kalmanıza takıldım ben. 1 gün görmek yetmiyor mu? 2. gün kalmayıp ya da daha uygun başka bir otelde kalıp bir 10 bin lira düşürebilirsiniz maliyeti.

Bu arada gitmedim.
  • dissendium  (06.12.22 20:05:03) 
isvec'ten yeni dondum, goteborg ve stockholm'de toplam 1 hafta kaldim ve 30k odedim (otel + yeme icme + ulasim). Tabii ki de kuzey isiklarini gorebileceginiz bi yerde fiyat muhakkak pahali olacak ama 3 gun icin cok fazla sanki ya. Bi de ocak ayinda -16 diyor, ciddi outdoor kiyafetiniz yoksa bi de onlara para yatirmak lazim. Bi abisko, kiruna, olmadi luleå umeå falan o civarlara baksaniz, belki daha ucuzdur. 3 gun kalip kuzey isigi goremeden de donebilirsiniz, en azindan 5 gun falan kalin da sansiniz artsin :D bi de mountains and roads diye bi tur sirketi var, ufak gruplarla devamli izlanda falan yapiyorlar, ona da bi bakin isterseniz, belki daha uyguna gelir.


  • argaladhel  (06.12.22 20:23:01) 
MERAGIM YOK ama cok pahali gelmedi. butceyi sarsacaksa diye dusunurseeem her zaman butcemin ustu tatilleri tercih etmisimdir. bi sekilde karsilaniyor geriye guzel ani ve tecrube kaliyor.

sadece yalniz gidecekseniz o kadar eglenir misiniz tek basina bilemedim. fanusun icinde.
  • ala09  (06.12.22 21:39:50) 
ben artik bu kiyaslari yuksek sezonda antalya'da her sey dahiller daha pahali diyerek yapiyorum, her yer mantikli geliyor gitmek icin :)


  • kedi olmus gidiyorsun  (06.12.22 22:45:47) 
helsinki avrupa'da bana en büyük hayalkırıklığını yaşatan yer oldu. araba varsa etrafındaki göller (bodom vs.) gezilip görülebilir ama şehrin içinde bir bok yok desem yeridir. bir gün bile fazla. beyaz bir sarayı var, bir de orta karar bir kilise ve şehir bitiyor. ayrıca finlandiya'da sert kış başladı. arkadaşlarım yaşıyor, artık dışarıda yürünmüyormuş bile. gitmek için kış mevsimi iyi bir zaman mı, bilemedim.

not: pahalılık diyorsan, sen de bir kopenhag ve oslo'yu gör. finlandiya yine içlerinde en ucuzu.
  • sir gawain  (06.12.22 22:50:54 ~ 22:52:34) 
Airbnb opsiyonlarina baktiniz mi? Geceligi 800e biraz pahali gibi iskandinav standartlarina gore.

Diger arkadaslarin da dedigi gibi Kuzey isiklarni gormenin bir garantisi yok. Hava sartlarina gore ihtimal 've lokasyon degisiyor ama bazi websitelerinden takip edebilirsiniz tahminleri.
  • parcxerox  (06.12.22 23:48:02) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.