[]

Bu Balkan ülkelerini gezmek herkese kolay da bir tek bana mı zor?

Daha en başından her allahın günü seyahat planları yapan ve çoğu yurt dışına sık sık seyahate çıkan bir insan olduğunu belirterek başlamak istiyorum çünkü hiç araştırmadan geldiğimi düşünmeniz beni üzer.

Şimdi şöyle ki biz Berlin’e gidecetik fakat bazı sebeplerden dolayı iptal oldu. Ben de yeni bir yere heveslenmişken biraz değişiklik olsun diye bari Karadağ’a gidelim dedim ve Berlin biletlerini Tiran gidiş Saraybosna dönüş olacak şekilde değiştirdim Pegasus Karadağ’a uçmadığı için.

Neyse araştırırken gerçekten okumadığım Balkan gezi yazısı kalmamış olabilir ve herkes öyle bir anlatmış ki çok ucuza araba kiralanmış da çiçek bahçelerinin arasından geçerek ülke değiştirilmiş gibi bir izlenim oluştu bende okuduklarımdan.

Sonra gerçeklerle bir yüzleştim ki atıyorum Karadağ içinde 3 gün için araba kiralamak 30-40 euro civarıysa sadece 1 gün için kiralayıp arabayı Karadağ’da alıp Bosna’da teslim etmek 1000 euro civarı. Daha uygunu gerçekten yok çünkü fiyat karşılaştıran sitelerin falan hepsine baktım.

Hadi diyelim araba kiralamadık ve otobüsle ülke değiştirmeye karar verdik. Bu sefer de Arnavutluk-Karadağ ya da Karadağ-Bosna arası günde 1 ya da maksimum 2 sefer var ve sefer süreleri 7-8 saat falan görünüyor. Kendi aracınla 3.5-4 saatte gittiğin iddia edilen yok bu otobüslerle nasıl 8 saattir ve neden kimse bundan bahsetmemiştir? Gerçekten işin içinden çıkamadım.

5 gece 6 gün ve Balkanlar için ya araba kiralayıp bu kadar paraya ya da orobüs kullanıp bu kadar rezilliğe ve zaman kaybına değer mi diye kafamda deli sorular oluştu ve 4 kişilik bu seyahati iptal mi etsek diye düşünmeye başladım 10 gün kala.

Biraz dağınık anlattım ama arabaya 1000 euro vermek ya da yollarda 8 saat çürümek tek yolu mu gerçekten bu işin diye sormak istedim.

Yani düşünüyorum da ben 2 kere Barselona’dan Madrid’e geçmemiştim o kadar yola değmez şimdi, sonra geniş zamanda uçakla gider gezerim falan diye. Böyle değecek Avrupa şehirlerinde yapmadığım şeyi Balkanlar’da yapıp 8 saat yollarda sürünmek saçma geliyor bu yüzden biraz. Bir yandan da değişiklik olurdu diyorum ve kendimi gitmeye hazırlamıştım. Yani hem yollarda rezil olmayı göze alasım var hem de bütün planlarımı yakasım var.

Balkanlar’da benzer şeyler yaşamış birileri varsa ve yardımcı olursa çok sevinirim. Teşekkürler şimdiden.

 
karadağ sırbistan arasını (budva-belgrad) otobüsle gittik sakın ama sakın gitmeyin. boş yolda 60la filan gidiyor. otobüsler çok eski, koltuk geri yatmıyordu, ışıkları bozuktu sürekli yanıyordu. çok konforsuz iğrenç bir yolculuktu. bozturdu firmanın adı, aklınızda olsun.


  • pide  (05.12.22 20:27:19) 
balkanlarda arabayla ülke ülke gezmek ayrıca fazlasıyla riskli zaten. sadece süre değil hırsızlık, rüşvetçi polisler, sınırda bekleme çilesi vs bir sürü şey. yollar falan zaten rezalet, hız sınırı düşük, araçlar eski, kiralama firmaları türlü türlü dolandırıcılıklar yapıyorlar ne olduğu belli değil.

biz gidip dönerek gezdik genellikle. bosna, makedonya, karadağ, kosova hepsine ayrı tur yaptık diyebilirim. ayrıca kesinlikle o kadar çile çekildiğine de değmez. yapmanız gereken plan o parayla thy'den karadağ gidiş dönüş bileti alıp oranın tadını çıkarmak olmalıydı, onu da yazın yapmanız lazım kışın boşuna çile ve risk dediğim gibi.

edit: ideal plan olarak karadağ’a uçup, oradan araç kiralayıp yazın karadağ’da gezmeyi tavsiye edeyim özet olarak. kalanında bu çileye değecek pek bir şey yok hele kışın gitmem için üste para vermeleri lazım (makedonyalı biri olarak söylüyorum :)
  • roket adam  (05.12.22 20:44:30 ~ 22:40:38) 
balkanları türkiye gibi düşünmeyin. ne yollar yola benziyor ne otobüs, tren (hoş bizde de yht harici doğru düzgün bir sefer yok) bizdeki gibi konforlu ne de seferler sık. otoban falan pek yok, hatta düz yol bile yok neredeyse sürekli delik deşik ışıksız dağ yollarında allaha emanet gidiyorsun. bosna ve sırbistanda çok araştırmadan araç kiralayıp gezmiştim de akp negzel yollar yapmış hakikaten moduna geçiyordum neredeyse :D

arabayı farklı yerde bırakmak hiç mantıklı değil zaten maliyet açısından. aldığınız yerde bırakacak ve çok fazla yol yapmayacak şekilde planlamak gerek. hatta bence ülkeleri ayrı ayrı gezmek daha rahat olur diğer türlü çok yorar çünkü. şu an için soğuk havanın keyfinizi kaçıracağına ben de katılıyorum ayrıca.
  • kanatlı kontun müşfik öpücüğü  (05.12.22 20:53:39) 
otobüsle tiran-işkodra yapmıştık, tam bir rezalet. ufak otobüsletle tek yoldan dur kalk yapa yapa gidiyorsun. bileti muavinler kesiyor falan. tam bir işkence. daha da kötüsü işkodra o kadar dandik bir yer ki dibindeki podgoritsaya gidecek vasıta bulamadık ve yol kenarında bir saat bekledik. gelen otobüsler almıyor basıp geçiyor.oradaki taksilerle pazarlık yaptım 90 euroya en azından konforlu bir şekilde podgoritsa otogarına vardık. oradan budva-kotor yaptık otobüslerle. o kısım daha ucuz ve yorucu değildi. ayrıca karadağdan belgrada yapılan tren rotası baya eğlenceli. tren eski olsa da manzara için değer. fiyatı yine makuldü. ama yataklı trenlerdeki fukara halkla 10 saat tren yolculuğu ve muhabbet eğlenceli gelmiyorsa başka opsiyonları değerlendirmelisin.


  • bugisme  (05.12.22 21:04:47) 
Bosnadan kiralayıp karadağa geçmiştik biz baya uygundu fiyatlar ,2 sene önce falan. Sınırda da hiç beklemedik önümde bir iki araba vardı gidişte de dönüşte de. Arabayı bosnada h alanına bırakıp dönmüştüm


  • Yavuşuhlu  (05.12.22 23:36:48) 
Araç kiralama alış ve bırakış yeri farklı olduğu zaman her yerde pahalıdır, çünkü o aracı bir de geri götürmek lazım. Atıyorum Berlin'den alıp Münih'e bıraksan da aynı, Bangkok'tan Chiang Mai'ye bırasksan da. Hatta İstanbul'dan Ankara'ya bıraksan da. Ki burada ülke de değişiyor.

Üsküp-Ohrid arasında otobüs aranırken istasyon yakınında otobüs fiyatına yakın bir fiyata dolmuş yapan bir taksiciye denk gelmiştim. Bu tür ayarlamalar yapılabiliyor. en kötü öylesi çıkar. Sonra bir de şu var ki, internetten bakılan bilgi yanıltıcı olabiliyor. Olduğu söylenen otobüs olmuyor veya tam tersine internette yazmayan başka gidiş yöntemleri bulunabiliyor. Oralarda dolmuş yapan taksi, hatta sivil araç var bol bol. Birçok firma da internette görünmüyor mesela. Otogarlarda ve dolmuş durak yerlerinde daha sağlıklı bilgi alınır. Gidip bakmak lazım. Kalınacak yerlerle kontak kurup meselenizi anlatırsanız onlar da yardımcı olabilirler.

Her yerin kendi koşulu var, ona göre ayarlayıp hazırlanırsan tadını çıkarmak daha kolay olur. 8 saat mi yol, hazırlığı ona göre yapmak lazım. Araba ile 4 saate gidilecek yolu 4 otobüs değiştirip 1 günde gitmişliğim var (yer Goa, Hindistan. Palolem-Anjuna arası), üstelik hiç de pişman değilim. Uzun yolda gidilen yeri daha iyi tanıyorsun. Bence bu bir artı bile. Her şey konfor değil.
  • d max  (06.12.22 11:03:19) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.