[]

fahiş kira zammı hk.

2017 şubattan beri kiracıyım önümüzdeki şubatta 6.yılım oluyor. geçenlerde evsahipleri (3 kardeş ortak binada 3 daireleri var) kapıya gelip mevcutta 1680 tl olan kiramı 6000 yapmak istediklerini, şubatta sözleşmem olmasına rağmen yılbaşından itibaren bunun geçerli olacağını, herşeyin çok pahalı olduğunu ve 5 yıldır bedavaya oturduğumuzu filan söyleyip pazarlık kapısı bile bırakmayıp çekip gitmişler. binadaki 3 daireye de aynı şeyleri söylemişler. sonrasında aradığımda ise bizede zam yaptılar filan deyip fakir edebiyatı yaptılar ve isterseniz şubata kadar oturup evi boşaltın dediler filan. ben şubatta görüşürüz şuan konuşmaya gerek yok diyip konuyu şimdilik kapattım. ben ufak çaplı bir araştırma yaptım fakat burdan da bu işlerden anlayan veya başına gelen arkadaşlardan yardım istiyorum. evsahibi kafasına göre böyle yüzde 350 gibi fahiş bir zam yapabilirmi devletin oranı yüzde 25 ile sabitlediğini biliyorum onun haricinde 10+1 yıl sebep göstermeden kiracının çıkartılamadığını 5 yıl sonunda kira tespit davası açabildiğini öğrendim. yani bu bilgiler ışığında ben şubatta yüzde 25 zam yapıp oturmaya devam edebilirim gibi gözüküyor. şunuda ekleyim parayı bankadan ayın 15 ve tek bir gün geciktirmeden 6 senedir ödüyorum her senede onlar ne zam isterlerse tefe tüfe ne derlerse kabul edip devam ettim, hiçbir sıkıntı olmadı bugüne kadar. kışın ortasında çocuğun okulu ve kurulu düzenim varken bu maddi sıkıntılı durumda yaptığının kanunsuz ve haksız olduğunu düşünüyorum. benim kafamdaki şubata yakın aradığında yine 6000 olarak diretirse ben devletin belirlediği oranın üzerinde bi fiyattan mesela yüzde 50 filan yaparak oturmaya devam edicem, siz isterseniz makhemeye başvurabilirsiniz tarzında kısa bir görüşme yaparak devam etmeyi düşünüyorum. yazı biraz karmaşık olmuş olabilir ama bende gerçekten şok oldum. cevaplarınızı bekliyorum. teşekkürler.




 
“Bedavaya oturuyorsun” Sanki sözleşmeyi rızalarıyla imzalamadılar, her sene zam tutarını onaylamadılar.

Hocam çevre kiralar ne kadar? Atıyorum 6 binse 4.700/5 gibi bir şey teklif edebilirsiniz. Hayır derlerse tespit davası açarlar. Siz de %25 öder üzerini kenarda dava sonucu için biriktirirsiniz.
  • ruhen hastayim ben  (05.12.22 10:49:12) 
o tiplerle aynıları gelmeden diyeyim
6 senelik kiracının bedavaya oturduğuna 5 senenin sonunda uyananlar ya ahmak ya da sahtekar oluyor

onun haricinde dedikleriniz geçerli
yalnız mahkeme değil de, bir müddet daha bu tavra devam ederlerse bir avukat tutun direkt verin telefonunu onunla görüşsünler
  • comp  (05.12.22 10:53:57) 
aynen dediğiniz gibi yapın, şubatta %50 zam gibi. eğer kabul etmezlerse kira tespit davası açmalarını söyleyin. 3 kardeş aynı apartmanda evleri de varsa, daireyi satmadan sizi tahliye ettirmeleri mümkün değil.


  • malheiros  (05.12.22 10:54:59) 
1680 TL, %25 zamla 2100 TL. Emsal bir yargıtay kararı var. 6000 ödeyip sonradan geriye dönük dava açarak aradaki 4000 tl'yi alabiliyorsun. en kötü böyle yaparsın. için rahat olsun.


  • gabe h coud  (05.12.22 10:55:00) 
Dediğiniz gibi yapın. Çevre kiralara yakın bir teklifte bulunmak zorunda da değilsiniz. Siz eski kiracısınız, eski kiracı olmanızın ve sözleşmenizin bir anlamı olacak elbette. o sözleşmeler boşuna yapılmıyor. Kirayı kafalarına göre çevre kiralara göre artıramazlar. Kira tespit açsınlar istiyorlarsa.


  • dfn4  (05.12.22 10:58:31) 
Kiracı oalrak nasıl sizin yasal hakkınız %25 zam ise şu sıralar, ev sahibi olarak onların hakkı da 5 yıl doltuktan sonra kirayı emsal seviyelere çekmek.

Siz şubat ayında %25 yapar geçerseniz, tespit davası açarlar ve dava sonuçlanınca aradaki eksik ödediğiniz tutar sizden tahsil edilir. (bu bilgiyi duyurudan öğrendim, doğruluğunu teyit etmek lazım)

Yani "dava sonuçlanana kadar %25 zamla otururum, kar kardır" diye düşünmeyin.

Makul olan anlaşmaktır, emsal kiraların %80'i kadar bir teklifte bulunun. Yani emsaller 7-8 bin lira ise 6 bini kabul edin bence. Ha yok emsaller 6 bin ise 5 binden fazla vermeyin, siz eski ve sorunsuz kiracısınız, bu da bir avantaj ev sahibi için.
  • John Bloor  (05.12.22 12:15:24 ~ 12:16:15) 
Ev sahibi 5. senenin sonunda çevre kiralara göre artış yapabilir, buna hakkı var. Siz isterseniz 10 TL'ye oturun, çevrede kiralar 10bin TL ise 10 bin TL'ye göre artış yapabilir. Eski kiracı olduğunuzdan %10 bir iskonto yapıyor mahkeme. Çevrede kiralar 10 bin ise, mahkeme 9 bin TL ayarlar.

Bence emsal artış yapmadı iseniz konuşup, orta yol bulmaya çalışın. Zıtlaşırsanız, zararlı çıkabilirsiniz.


.
  • kartallar yuksek ucar  (05.12.22 13:17:13) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.