[]

oyuncu notebook alınır mı

merhaba, önce durumu özetleyeyim,

-evde 8 yıl önce almış olduğum bir pc var
-z87a anakart ve 4. nesil i5 4670k işlemcimden memnunum aslında.
-daha önce 8 olan rami 16ya yükseltmiştim, gtx 760 ekran kartı bozulunca da gtx 1650 ekran kartına upgrade ettim, daha ileri bir ekran kartı bottleneck yaratacak çünkü.
-ancak arada bir boot ederken teklemeye başladı, boot edeyim derken sürekli kendini 1 saniye sonra resetliyor, tahminimce anakart ya da psu kaynaklı bir voltaj sorunu. açılabilirse hiç sorun yaşanmıyor.
-eski donanım olduğu için mesela bu chipsete uygun işlemci falan şak diye bulunamıyor.
-bu durumda bu kasaya yeni yatırım yapmak akıl karı gelmiyor.

bu anlattığım pc arada teklemeye başlayınca dedim ki artık yeni bişey almalı, hem aradan çok uzun zaman geçti ve daha güçlü bir bilgisayar fena olmaz hem de evdeki pc bir gün komple ölürse o anda fiyat performans vb. araştırması yapmadan indirim vb. beklemeden bilgisayarsız kalmamak için aceleyle kötü bir alışveriş yapma durumu nahoş olur.

kıstas 1: oyun

-oyun desen çok oynamıyorum, yani aa cyberpunk diye bişey çıkmış oynamazsam ölürüm vb. bişey olmuyo bende, olsa da full ayarda oynama takıntım yok.
-pcyi ilk aldığım zaman battlefield, fallout 4, witcher vs o zamanki donanımı zorlayabilecek bişeyler oynadık, şimdi arada bir dota, rdr2 gibi eski oyunlar dışında yeni oyunları oynamıyorum pek.
-ama yeni önümüzdeki birkaç sene içindeki oynamak isteyeceğim yeni bi oyun çıkar ve denemek istersem low ayarda da olsa oynayabilmek isterim yani. bendeki pc artık yeni bişeyleri kaldırmayacak durumda sanırım (cyberpunk örneğinde mesela özellikle işlemci çok eski kalıyor, indirmedim bile bu yüzden ama deneyebilmek isterdim)


kıstas 2: mobilite

-25 yıldır desktop kullanıyorum, yaş 37. eskiye kıstasla artık telefondur, tablettir çok yaygınlaşınca mobilite daha cazip gelmeye başladı, yani notebooklar sayesinde pandemi sonrası şaak diye evden çalışmaya geçilebilmesi vs. iyi bir şey.
-neredeyse hiç gezmeyen birisiyim, iş icabı gezersem de iş bilgisayarımı yanımda taşırım yani
-ancak desktopu taşıyamadığımız için odadan salona falan geçince avuç kadar telefonla internette gezmek de konforsuz geliyor.
-hadi şirketin notebooku ile salonda internete giriyorum desem, canım oyun oynamak isteyince desktopa mahkum oluyoruz gene tıpış tıpış odaya gidiyorum, iş bilgisayarına oyun vb. kurmadığım gibi (zaten paylaşımlı ekran kartı var) kişisel bilgilerimi, dosyalarımı vb. de kişisel bilgisayarım dışında bulundurmak istemem.
-bu durumda bilgisayar alacak olursam notebook almak mantıklı geliyor.

şimdi artıları eksileri irdelersek

-notebook pahalı bişey, aynı paraya daha sağlam bir kasa toplanır
-ısınma sorunu, tozlanma falan
-ekran kartı işlemci gibi şeylerin desktopa göre daha verimsiz olması (bin yıldır bu geyik var, hala mevcut mu bilmiyorum)
-ama notebooku her bi yere götürebiliyorsun
-desktop daha ucuza gelir eyvallah da eski makinedeki hiçbir donanım işime yaramayacak (yeni anakarta eski parçaları takamam, belki ekran kartını takabilirim ama o zaman da yeni pc keyif vermez yani)
-elimdeki pc çöp olmuş olacak yani
-notebookta parça değişimi daha zor, o yüzden beni bikaç sene götürsün cinsinden bir makine almak isteyince pahalı oluyor
-notebooktan vazgeçip desktop toplayınca da salonda gene telefonla internete girilecek
-oyun bilgisayarını da çantaya atıp arkadaşlara giden lan partisi atan birisi değilim, oyun için notebook gereksiz mi acaba bu durumda


kafamdaki senaryolar

-evdeki pcyi bilgisayarcıya götürüp ayda yılda bir tekliyor bu makine diyerek tamir ettirmek (arada bir olan sorunu tespit etme ihtimali sıfır bence)
-komple yeni kasa almak (eskisi arada tekliyor demiştim), (evde atıl durumda bir kasa daha olacak)
-oyun da oynatabilen notebook almak (beni tatmin edecek aletler 30kdan başlıyor sanırım)
-vasat bir desktop toplamak + sadece internete girmek için ucuz yollu bir notebook almak (vasat kasa mutsuz eder, sırf salonda internete girmek için şirket bilgisayarını kullanabilirim, çok saçma bu senaryo)
-evdeki pc komple açılmaz hale gelene kadar parayı kenara koymak (ve her geçen dakika dolara bazlı parça/bilgisayar fiyatlarının artması)

bonus: harici ekran kartı bağlanıyomuş notebooklara, hiç bilgim yok, işlemcisi güçlü bi notebook bulup sadece oyun oynanacağı zaman harici ekran kartı şaak diye takılabiliyosa şahane olabilir aslında

siz olsanız ne yapardınız? (notebook alınacaksa bütçe 30k civarı diyelim, sadece kasa için bu kadar hayatta harcamam, belki yarısı)

 
Henüz ne yapacağınıza karar verememişsiniz. Ben ihtimal olarak belirttiğiniz "oyun da oynatabilen notebook almak" maddesine bir tavsiye bırakayım ve bugün almadığınızın yarın zamlandığı berbat bir dönemde olduğumuzu hatırlatayım:

www.amazon.com.tr
  • zaman ilac degil insanlar unutkan  (04.12.22 00:54:47) 
Oyun önemliyse eskisine yatirim yapmaya degmez. Islemciyi 4790k ile degistirirsin ama yine bottleneck olur. Bende 4770k ve 5700xt var. Monitör 60 Hz oldugu icin cok farketmesem de yaptigim benchmarklarda beklenenden daha düsük degerler almistim. Salonda televizyona falan mi baglanacak laptop? O kadar para verip 15 ya da 17 inc ekran ile oynamak bana pek mantikli gelmiyor. Bir de masaüstünü salonda dursa olmuyor mu?


  • reactionic  (04.12.22 02:14:26) 
Intel takintiniz yoksa şu ürün bir kenarda dursun. Indirim donemi 28k civarina dusmustu... ty.gl


  • sen de git sen de unut  (04.12.22 02:19:02) 
gaming notebook + min 24" FHD, tercihen 27" 4k harici monitor + klavye + mouse. bu kombinasyon hem masaüstü alışkanlıkların getirdiği konforu devam ettirmek hem de ufacık ekran yerine geniş geniş yazılım, web vs işini görebilmek açısından benim yıllar içinde denk geldiğim en verimli kombinasyon. istediğinde de notebooku söküp dışarı götürebiliyorsun.


  • orpheus  (04.12.22 03:02:12 ~ 03:04:10) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.