[]

Araba kliması cahiline yardım

“Ön cama hava üfleme” ve en kısıkta sıcak çalıştırma ile gayet ısınıyor arabam. Böyle havayo camlara verirsem benzin çabuk mu biter? hangi ayarda çalıştırmak gerekiyor en verimli kullanım için? Cama değil de yze ayağa mı çevirmek lazım?




 
AC'yi açtığınız zaman direk benzinden yer.
Diğeri motorun ısı transferi ile.
Ya sabah çalıştırıp bekleyin motor ısınsın öyle açın kaloriferi
yüze ayağa cama cevrili olması bir şey ifade etmez
  • bepicolombo  (02.12.22 21:27:04) 
Ac’yi açmayınca nasıl ısınıcak ki araba?


  • regina phalange  (02.12.22 21:43:52) 
motor ısındıkça, ısınan su ile kalorifere ısıyı gönderecek.


  • bepicolombo  (02.12.22 21:54:10) 
Kışın ac'yi açmana gerek yok. Motorun sıcaklığı yeter de artar bile ısıtmaya.


  • robin one persie  (02.12.22 22:03:30) 
+1 robin one persie, kışın klima yalnızca ayda bir 15 dakika açılır, kompresör ve evaporatörden yağ geçsin, gaz çalışsın, boru hattı tıkanmasın diye. Kış boyunca kalorifer peteği, yani motorun kendi ısısı zaten hamama çevirir aracı, herhsngi bir arıza yoksa tabii...


  • zaman ilac degil insanlar unutkan  (03.12.22 00:33:03) 
araçlarda ısıtma motor ısısından, soğutma klimadan (AC) sağlanır.

bu yüzden webasto türü ekstra bir ısıtıcısı olmayan araçlarda motor ısınana kadar sıcak hava gelmez. soğuk ve nemli havalarda ön cama dışarıdan gelen sıcak hava üfletmek camdaki buğuyu çözer. aynı şekilde klimadan gelen kuru hava da buğuyu çözer. ama işiniz çok acil değilse gerek yok buna.

sıcak hava herhangi bir ekstra yakıt harcamasına yol açmaz. o ısı zaten motorda üretiliyor ve fazlası radyatörden dış ortama aktarılarak motor soğutuluyor.
  • orpheus  (03.12.22 02:23:33 ~ 02:24:27) 
Arabalarda kalorifer sisteminde iki ayrı petek/radyatör bulunur.

Bunlardan adı evaparatör olan (harf hatası olabilir) klima kompresöründen gelen gazla soğur ve üflenen hava ile soğuğunu araç içine verir.

Arabalardaki klimalar ev tipleri gibi değildir, head pump özelliği yok, ısıtma yapmazlar. Çünkü arabalarda zaten bir ısı kaynağı var.

Kalorifer sistemindeki diğer petek ise motor suyundan gelen su ile ısınır ve yine hava üflemesiyle araç içini ısıtır.

Benzinli arabalarda ısınma daha hızlı olur, dizellerde biraz daha geç ısınır motor. Ortalama 4-5 km mesafe ve 15 dakika süre geçtikten sonra araç içi ısıtma ılıklaşmaya başlar.

Dikkat;

eğer bu süre geçtiği halde hava ılınmadıysa ve de hararet göstergesi yerinden kıpırdamadıysa (ya da çok az kıpırdadıysa) aracın termostatı bozulmuştur ve açık kalmıştır. Su sürekli radyatöre dolaşıyor ve soğuyordur. Yakıt tüketimini de arttırır bu durum.

Kışın klimanın açık olmasına gerek yok +1

Hava yönlendirmesinin cam - yüz - ayak yönünde olmasının sistem performansı ve yakıt ile alakası yok, bu tamamen kullanım tercihi ile ilgili.

Kaloriferin açık olması yakıta etki etmez, klimanın açık olması çok az bir miktarda etki eder.

En mantıklı kullanım araç ilk çalıştırıp ısınana kadar kısık modda ön cama üflemesi, ısındıktan sonra ise cam ve ayağa aynı anda üflemesidir.
  • John Bloor  (03.12.22 09:54:42) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.