[]

Tam olarak hangi iPhone'u alınca aptal olmuyoruz?

Sözlükte iPhone 14 başlığına bakıyorum, herkes buna para mı verilir, para verilecek telefon değil, bunu alacağınıza 13 Pro/Pro Max yazmış.
iPhone 14 Plus başlığına bakıyorum, aynı şeyler burda da yazıyor.
Bunu alacağıma 13 Pro Max alacak param olsa onu alırım zaten.
Hele bir de "14 alacağınıza az daha para koyup 14 Pro alın" yazanlar var. Ulan arada 10bin lira fiyat farkı var.

Nedir şimdi durum, bu telefonların hangisini alırsak aptal olmuyoruz tam olarak?
Yıllardır iPhone 7 kullanıyorum, Mac kullanıyorum. İşletim sistemi ve ekosistemden memnunum ve kopmak istemiyorum. Öte yandan o kadar para vermişken 13 alıp, önceki nesil bir telefon almanın mantığını sorguluyorum.

Telefonun kamerasından, etinden, sütünden mümkün olduğunca faydalanacağım. Kamerasını sadece kedi fotoğrafı ya da selfie çekmek için kullanmayacağım. Öte yandan profesyonel fotoğrafçılık ya da video editler de yapmayacağım tabi.

 
İnsan istediğini almalı, 14 aldı diye aptal olmaz insan, herkes çok biliyor zaten.
ama mevzu şu sanırım, 14 ve 14 plus 13 serisindeki işlemciyi kullanıyor, 14 pro ve max yeni işlemci kullanıyor, pro seriler 120hz ekrana sahip, 13 pro ile 14ü normal bir şekilde kullanırsan çok çok muhtemel 13 pro daha çok tatmin eder ama karar senin ne almak istiyorsan.

  • atom karincanin torunu  (30.11.22 17:31:19) 
sanirim ihtiyacimizin olmadigi harcamalar yaptigimizda "aptal" olarak nitelendirebiliriz kendimizi.

ben de iphone 7 kullaniyorum ve hazir para kazaniyorken en yenisine geceyim mi diye dusundum durdum, sonra iphone 7'nin pilini degistirdim ve hayatima devam ettim, boylelikle aptal olmaktan kurtuldum. zira telefonu sadece twitter, whatsapp ve banka uygulamalari icin kullaniyorum.

fakat enflasyonist ortamda parayi mala ve yatirima harcamayip doviz olarak da olsa bankada tuttugum icin kendimi hala bir miktar aptal hissediyorum. :)
  • juninho77  (30.11.22 17:36:02) 
Son zamanlarda iPhone alan çoğu kişi yurtdışı cihaz alıyor.
O yüzden "onu alacağına şunu al" tavsiyelerindeki fiyat farkı düşündüğünüzden daha az olabilir.

Ayrıca "şunu alan aptaldır, bunu tercih eden salaktır" şeklinde konuşan, düşünen birinin fikrini zaten ciddiye almanıza gerek yok ki.

Başlıktaki sorunuza cevap vermem gerekirse;
Hangi iPhone'u alırsanız alın, aptal olmuyorsunuz. Sonuçta Android almayan kişi zaten aptal değildir :)
  • michael_knight  (30.11.22 17:39:42) 
onu yazanların iphone var mıymış ki de da yazıyor. sözlükte herkesin her konuda bir fikri var ama bilgisi yok.
kamera senin için önemliyse mutlaka 14 pro al derim.

  • neira  (30.11.22 17:53:43) 
iphone için ekşi sözlük yorumlarını okumanı tavsiye etmem. parası yetmeyen herkeste genel bir çamur atma refleksi var ilginç bir şekilde. iphone 13 de, 14 de, plus da, pro da, max da ihtiyaçlara göre tasarlanmış çok iyi ürünler. öyle olmasa zaten marka dünyanın en büyük şirketleri arasına girmezdi. maddi durumuna göre hangisi işine yarıyorsa alıp geç mutsuz olmazsın.


  • roket adam  (30.11.22 18:06:43) 
iphone 14 pro


  • sta  (30.11.22 18:10:07) 
istediğini alırsın niye aptallık olsun

asıl aptallık elinde çalışan, ihtiyaçlarını karşılayan bir telefon varken sırf yeni modeli çıktı diye telefon almaktır.
  • astronom bey  (30.11.22 18:14:09) 
Kredi çekip ya da 3 maaş yatırıp sosyal medya ve sosyal medyada paylaşmak için çekilen telefon dışında kullanmayacağın telefonu sırf şekil olsun diye borçla alıp statü kazandığını sananlara aptal diyor insanlar. iPhone Pro 14 senin maaşının yarısıysa ya da kenarda zaten para varsa ya da sadece canın öyle istiyorsa kimsenin aptal deme şansı kalmaz bence. Kaldı ki benim ekonomimi etkilemediği sürece senin kendi ekonomin üzerinden yaptığın mantıklı ya da mantıksız harcamalar beni ilgilendirmemeli. Aptal deme hakkını vermemeli.


  • nawar  (30.11.22 18:53:43) 
Sozluk artik bakilacak yer degil. 10 yil oncesinin yorumlari son birkac yil icinde yazilanlardan daha faydali olabiliyor. Ben de Iphone 13 pro max kullaniyorum. Cok konusulacak bir tarafi yok, telefon iste... Iphone alirken altin kural: alabildigin en yeni modeli almaktir.


  • thetruenorthstrongandfree  (30.11.22 19:32:22) 
Teşekkürler cevaplar için.

@juninho

Elimdeki iPhone 7'nin bataryası 2 kez değişti. Kurtaracağını bilsem bir kez daha batarya değiştirip devam ederim ama artık telefon sal beni diyor. Hatta geçenlerde sıfırlama yaptım, daha önce yaptığımda telefon gözle görülür şekilde rahatlıyordu, bu sefer hiçbir fark olmadı.
Bunları da göz önüne alınca elimdeki telefonu daha fazla zorlamak gereksiz çaba gibi geliyor. Mevcut ekonomik durumları da düşününce almadığım her gün alabiliyor olmaktan daha da uzaklaşıyorum zaten.
Maddi olarak rahat durumda da değilim açıkçası, özellikle Pro serilerinden bir telefon bir tık zorlayacak beni. Ama bir seçim yapmak gerekecek tabi.
Yakın hayatımdaki teknolojiden uzak insanların "ona para vermeye değer mi, Şayomi al geç" saldırılarını da hesaba katınca daha da karışıyor kafa.
  • gallienus  (30.11.22 19:34:44) 
açılın taze iphone 14 kullanıcısı geldi. 1 ay önce ben de senin gibi ikilemdeydim hocam. uzun analizlerime göre denklem şu:

kullanıcı 1: iphone 12 veya 13'e sahipse kesinlikle 14 ve 14 plus almamalı, alacaksa direkt 14 pro almalı.

kullanıcı 2: iphone 12 den herhangi daha eski bir model kullanıcısıysa kesinlikle 13 almamalı, 14 almalı. çünkü aradaki fark 3 bin lira.
  • makarnavodka  (30.11.22 20:21:05) 
@makarmavodka

Peki neden 14 Plus değil de 14? Sizce aradaki fiyat farkını karşılamadigi için mi yoksa büyük ekran istemediginiz için mi?
  • gallienus  (30.11.22 20:55:53) 
@gal, aslında 14 plus ı önermeme nedenim 14 ile ilgili değil 14 pro ile ilgili. çünkü 14 plus ile pro arasındaki fiyat farkı pro ya yönelmek için makul. O nedenle 14 almak için bütçesi olan bi kişi şartları zorlayıp daha üst model hedefliyorsa direkt pro ya yönelmeli. çünkü işlemci ve kamera konusunda pro, plus a bariz fark atıyor.

edit: telefonu geçen ay aldığım için o zamanki fiyatlara göre düşündüm, 3 gün önce sadece pro ya hayvan gibi zam gelmiş, plus ile arasında fiyat uçurumu var. o yüzden son yorumum büyük ekran seviliyorsa plus yoksa 14 alınması yönünde. he eğer 13 ünüz varsa iphone 15 i bekleyin derim.
  • makarnavodka  (30.11.22 21:29:53 ~ 21:43:31) 
15i beklemek daha mantıklı, aldığına değer bir şey eklerler belki


  • bir soru sorcam  (30.11.22 21:43:08) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.