[]

Kirada oturduğum ev satıldı. Sorularım var.

Yeni alan kişi kirada oturuyormuş. Ben oturacağım çık dedi. "İyi" dedim "yaz başında çıkarım".


Kişi hem ev kredisi hem kira ödemekte zorlandığı için benden bir an evvel çıkmamı istedi. Ben de yaz başından önce çıkamayacağımı söyledim. Kira sözleşmem ağustos'ta eski ev sahibi ile yenilendi. Kirada da anlaştık dört aydır yeni kirayı iban'ına gönderdim.

İki avukatla konuştum. Birisi şimdi ihtar çekse mayıs sonunda dava açabilir sen de haziran'da çıkacağın için dava açmakla uğraşmaz dedi.

Diğeri ise bana yeni bir kira dayatabileceğini, kabul etmezsem hemen mahkemeye kira tespiti davası açıp benden yüksek kira alabileceğini söyledi. Ancak ben borçlar konunu da biraz okudum. İnternete de baktım. 5 yıl dolmamışsa böyle bir şey yapamıyor. Bu benim dördüncü yılım.

Şimdi kim doğru söylüyor? Ayrıca ben yeni ev sahibine sizce nasıl bir teklifte bulunayım? Kiram rayicin yarısı civarında şu anda.

Ben kirayı artırmak zorunda değilim. Nitekim ağustos'ta yeni kirayı belirledik. Evden de bana çekeceği ihtarın süresi dolduktan on beş-yirmi gün sonra zaten çıkacağım. O tarihe bir tahliye taahhütnamesi imzalamayı teklif etmek adil olur sanırım. Ne dersiniz?

 
Noterden ihtarname çektiği zaman 6 ay içinde çıkmanız gerekir. Bunu yapmadığı müddetçe çıkaramaz (not: geçmişte evi satılmış biri)


  • lcha  (29.11.22 16:53:20 ~ 16:53:36) 
Peki usta kirayı artırma konusuna ne diyorsunuz? Borçlar kanununda diyor ki: yeni malik kira sözleşmesinin tarafı olur. eh bizim sözleşmemiz de devam ediyor ve 5 yılı henüz dolmadı. Ayrıca eski ev sahibiyle kirada anlaştık. Dört ay kira gönderdim kendisine.


  • alperz  (29.11.22 16:55:31) 
5 yılınız dolmadıysa kirayı karşılıklı anlaşma yolu haricinde mahkemeyle vs artıramaz. evin satılmış olması bir şey değiştirmiyor, kira sözleşmesi aynen devam eder. yeni ev sahibinin yapması gereken ihtar çekip yasal süreyi beklemek. siz de yazın çıkacağım diyorsunuz zaten.


  • kanatlı kontun müşfik öpücüğü  (29.11.22 17:04:57) 
Bu arada yaza kadar her türlü kalırsınız ama küçük bir ek yapayım, beni çok aşırı darladılar, ben de zaten aynı şehirde başka bir eve çıkacaktım (yani X ay sonunda düzen değişimi gibi bir durum söz konusu değildi) o nedenle çok uzatmayı da istemedim ev sahibine "Eğer erken çıkmamı bu kadar istiyorsanız taşınma bedelimi & karşı emlakçı harcımı ödeyin, 1 ay sonra çıkayım" dedim. Kabul ettiler ödetip çıktım.

Bir de ikinci avukat her kimse, baya kafası karışık bir arkadaşmış. Ona güvenene sabır diliyorum.
  • lcha  (29.11.22 17:16:12 ~ 17:17:27) 
Ikinci avukatin dedigi benim hic duymadigim bir sey, ben de sizin gibi biliyorum


  • hewit  (29.11.22 17:16:16) 
Sizin yaz başında çıkma öneriniz makul. Evi satın alırken mevcut kiracıyı anında tahliye edemeyeceğini biliyordu. Bilerek aldı. Kendi sorununu size yüklemeye (kış ortası ev arama ve taşınma) hakkı yok. Hakkaniyet açısından böyle, yasal olarak zaten bir sıkıntı yok. 5 yıldan önce kira tespit davası açamaz, hoş açabilse de şimdi taşınmanızdan daha fazla zararı olmaz.


  • mikro patlama  (29.11.22 17:27:26) 
ikinci avukat bence bir diplomasını sorgulasın. sizi şu anda çıkaramaz, kirayı da değiştiremez. hemen çıkarmek istiyorsa taşınma masraflarınızı vs ödesin anca öyle çıkın. tüm kozlar sizin elinizde.


  • sta  (29.11.22 17:29:12) 
5 yıl olayı çıkmadığın durumda adamın kirayı güncellem talebi ile ilgili .

kira kontratı tapuya işli değilse devir gününden itibaren 1 ay içinde yazılı tebligat yaparak sebep göstermeksizin tahliye talebinde bulunabilir. tebligat ulaştıktan sonra 6 ay vaktiniz var.
  • alp9900  (29.11.22 17:31:02 ~ 17:31:54) 
Kanun gereğince yeni mülk sahibi, eğer kira kontratına istinaden tapuda şerh yoksa, tapu devri yapıldıktan sonra bir ay içinde kiracıya ihtarname göndermelidir. İhtarname gönderildikten sonra eğer kira sözleşmesinin bitimi 6 aydan uzun süreli ise kiracı 6 ay içinde evi boşaltmalıdır. KANUN BU ŞEKİL.


  • jamswety  (29.11.22 17:31:51) 
O zaman 20 haziran pazartesi tarihli bir tahliye taahhütnamesi imzalamayı teklif edeceğim. çıkabileceğim en erken tarih bu.

sanırım adil ve mantıklı olur. ne dersiniz?
  • alperz  (29.11.22 17:52:35) 
tahliye taahhütnamesi teklif ederek gayet iyi niyetli bir şey yapmış oluyorsun. Daha erken tarih, farklı kira vb. şeyi asla kabul etme. Taahhütname imzalamasan o kıvranır durur, sen şu an onu rahatlatıyorsun o da seni rahat bıraksın o tarihe kadar.

Bu arada sen bunu imzalayınca o ihtarname göndermezse, çıktıktan sonra başkasına kiraya verebilir. Hani cidden oturacak mı bir görelim dersen onun ihtarname göndermesini isteyebilirsin sonra taahhütnameyi imzalarsın vs.
  • nhk ni youkosu  (29.11.22 18:11:28) 
Ustam oturup oturmaması beni ilgilendirmiyor. Bu satıştan bağımsız zaten Ağustos'ta ev değiştirecektim. İki ay öne çekmiş oluyorum sadece.

Ama bu bilgi aklımda olsun. Teşekkür ederim.
  • alperz  (29.11.22 18:35:51) 
MADDE 351- Kiralananı sonradan edinen kişi, onu kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut veya işyeri gereksinimi sebebiyle kullanma zorunluluğu varsa, edinme tarihinden başlayarak bir ay içinde durumu kiracıya yazılı olarak bildirmek koşuluyla, kira sözleşmesini altı ay sonra açacağı bir davayla sona erdirebilir.
Kiralananı sonradan edinen kişi, dilerse gereksinim sebebiyle sözleşmeyi sona erdirme hakkını, sözleşme süresinin bitiminden başlayarak bir ay içinde açacağı dava yoluyla da kullanabilir.

  • billythefridge  (29.11.22 18:43:11) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.