[]

Deprem tsunami vs.

merak ettim şimdi.

caddebostanda oturuyorum, ev tsunami alanında gözüküyor.
deprem 20km önümüzde olacak. bi şekilde mucize olup da evimiz yıkılmadı diyelim.

3. katta ve sahile 2. sıradaki evimizden kaçmak mı gerekiyor? yoksa 3. katta tsunamiyi beklemek daha mı güvenli oluyor?

saçma bir soru belki ama, hkakaten nasıl davranmak gerekir acaba?

 
tsunami çök kapan tutun ile atlatılabilecek bir şey değil biliyorsundur, olabildiğince açık bir alanda sağlam ve yüksek bir şeye tutunman lazım. bu arada marmarada tsunami olmaz diyenler olur onlara bakmayın, olur, olacak maalesef.


  • carisch  (28.11.22 23:26:20) 
yok çök kapan için demiyorum.
3-4 metrelik bir tsunami 3. kattaki bir eve de zarar verir mi manasında sordum.

tsunamiden kaçmaya çalışmak 3. kattaki evde durmaktan daha zarar verir mi onu bilemedim.

işin deprem kısmını biliyoruz da, tsunami kısmını bilmiyoruz.
  • whatdreamsnevercome  (28.11.22 23:27:19) 
Marmara'da tsunami olmaz.


  • Bruce  (28.11.22 23:31:08) 
kacmak faktorlere bagli. deprem ne zaman oldu, tsunami uyarisi oldu mu olmadi mi, kacmak icin arac var mi, trafik var mi, yuksek bi yere kacilabilecek mi vs. istanbul'un karmasasinda zor olabilir kacmaya calismak. ne kadar yuksekteysen o kadar iyi. bulundugunuz binada dama gidebilirsiniz belki. binanin saglamligi da onemli. otel veya araba otopark binalari daha mantikli mesela. kiyida su cekilmeye basladiginda kacacak zaman kalmamis demektir.

marmara'da tsunami olur, oldu da.
www.koeri.boun.edu.tr
  • ermanen  (28.11.22 23:43:27 ~ 23:49:35) 
şöyle deprem bilimcilere göre olması bekleniyor.

bu konuda yl yapmış arkadaşım da bunun ihtimali olduğunu söyledi. oluşumu, çıkış noktası, bulunduğunuz yere ulaşması vs herşey çok değişken içeriyor. temel olarak her kat 2 metre olsa, 3.katta 4 metre yükseklikde olacaksınız. 4 metreye kadar zarar görmeyeceğiniz anlamı taşır; temel matematik. ancak 4 metre yükseklikte gemi sürükleyip evinize çarpsa? Bu da ileri matematik.

Ancak kimse depremin olup olmayacağını, tsunaminin olup olmayacağını yada kaç metre olacağını bilemez.

carisch +1 youtube'da baskın tsunami videolarını izleyin. Ne hızla gelip ne yüksekliğe hangi akıntı ile ulaştığını.

Ben 10 senedir depremi araştırıyorum. "Deprem öldürmez, tedbirsizlik öldürür" derler hep. Doğal afetler biliniyor, hazır olmak gerekiyor. Naci görür %64 ihtimalle deprem olabilir demiş. Bakın hiç olmayadabilir deprem. Ama geçmişi baz alarak pattern çizilip ortaya çıkarılan bir durum bu. Yani olur diyemeyiz olmaz diyemeyiz. Olabilir demek en doğrusu.
  • baldan kaymak  (28.11.22 23:48:26) 
bu arada onlar okyanus tsunamisi olduğu için, çok daha byük bir kuvvetle geliyor. marmada olan nolursa olsun daha düşük seviye olacak.

ama bu senaryolara göre yine de kaçmak daha mantıklı gibi.

evin 50 metre ilerisine koşunca "tsunami tehlike bölgesi bitişi" diye tabelalar var. herhalde oralara koşmak yeterli olur diye düşünüyorum.
  • whatdreamsnevercome  (29.11.22 00:00:33) 
Tsunami için detaylı rapor var ibbnin sitesinde (evet okudum). Sizin bulunduğunuz noktada eğer sahilden kuş uçuşu 10 km içerde değilseniz evden çıkmanız lazım. Çıktığınızda da e-5 yani kuzey hattına yönelmeniz daha mantıklı olur. Eğer 10 km hat içerisinde iseniz; sağlam olduğunuza emin olduğunuz yüksek bir nokta bulmanız lazım. Dragos’takiler bu anlamda çok şanslılar mesela oranın zemini Adalar ile aynı nitelikte ve çok sağlammış.


  • titanic kemancısı  (29.11.22 00:20:37) 
ev betonarme ise tsunami ile yıkılmaz. 3. kattaysanız da kurtulursunuz. evden çıkarak riski yükseltirsiniz.


  • zgrydn  (29.11.22 08:53:01 ~ 08:53:19) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.