[]

geçmişte su, göl olan sonra kurumuş yere yapı yapmak

bir bölge var 50-100 sene önce orada göl mü su mu ne varmış şimdi orası full şehirleşmiş merkezi bir yer. buranın geçmişinde su olmuş olması deprem açısından risk taşır mı?

bana şehir efsanesi gibi geliyor ama yine de varsayıp olası etkilerini merak ediyorum


 
fay hattına mesafesine göre değişir.

Gölün ne miktarda alüvyon topladığı da önemli ama bunu kazık çakarak halledebiliyorlar. Çok miktarda alivyon tuttuysa ve daha aşağıda geçirimsiz bir tabaka varsa İzmir Bayraklıda olduğu gibi satıh kuru olsa bile dip balçık olabilir. O zaman sert zemine kadar kazık çakılmadığı taktirde deprem açısından risktir

Ama kurumuş göl yatağı sel alanıdır. Beslendiği suların yatakları değiştirilmediği sürece sel tehdidi altındadır. Depremden daha önemlidir bu husus.
  • Mirket  (25.11.22 17:15:33) 
Evet deprem riski taşır. Türkiye'de lüks konut filan değilse kimsenin kazık çakarak filan maliyeti artıracağını sanmam.

Örneğin İstanbul Avcılar'da 1999 İzmit depremi olduğunda binden fazla ölü vardı (Avcılar ve İzmir arası 150 kilometre), ve Beylikdüzü tarafına doğru olan binlerce ev riskli olduğu için (depremden yıllar önce kendiliğinden temeli kaydığı için) imar yasaklıydı. Binalar, na-tamam ve duvarları olan, ama çatısı ve doğramaları olmayan halde atıl idi.

İzmit depreminden sonra o konutların hepsinin çatılarını yapıp süsleyip filan sattılar. Umarım deprem olmaz, ama orada şu anda binlerce kişi oturuyor. Temeli yok ve çamur gibi kayan bir toprak yapısı var. Evler multi milyon. Allah akıl fikir versin..
  • alfired  (25.11.22 20:27:59) 
Taşır. Zeminindeki toprağın ne olduğuna bağlı olarak ayrı riskler taşır. Örneğin kireçtaşı ise karstik boşluk sebepli olan çökmeler ve buna bağlı depremler yaşanabilir. kil ise su çekildiyse bile yeraltında olabilir geçirimsiz olduğu için yüzeye çıkmamış ama yine oradadır. İkisinden biri değildir ve yine yer altı suları vardır.

Bunların dışında bir de göl dediğimiz yerde de durgun su olarak çökeltiler oluşmuş demek. Onun üzerine yapılıyor yapılar. Durgun olduğu için deniz ya da akarsu kadar kadar olmasa da daha az konsolide olmuştur ve olabilir oradaki toprak.

Hepsini geçtim işin mühendislik kısmı var. @alfired haklı. paran varsa bataklığı kurutur jetgrout ve forekazık çalışması yaparsın. Hatta çeşitli bakteriler ve başka kimyasal karışımlarla orayı 10 numara zemin yapar, Dünya'nın en güvenli evini yaparsın. Bunlar para ister ama
  • nawar  (25.11.22 21:25:33) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.