[]

kardes sorunsali

universite son sinifta okuyan bir kardesim var. aile evinde kaliyor ve kyk da aliyor. tutarini bilmemekle birlikte harclik da aliyor. ara sira benden para istiyordu 100,200 tl gibi. son zamanlarda hem
isteme araligini hem de miktarini arttirdi. 400e 500e çıktık. fiyatlar tabiki artıyor ama ne yaptığını en son istediğinde sordum, ankara tunalıda bir restauranta rakıya gittiğini söyledi. neden pahalı olduğu kabak gibi ortada olan bir yere gittiklerini sorduğumda da bilmiyorduk gibi saçma bir cevap verdi ve bana alındı.

parasında değilim ama parayı harcama şekline karışmak istemesem de karışıyorum bu arada saçma sapan arkadaşları da var. bana yalan da söyleyebilir bilmiyorum.
ben elimden geldiğinde yardım ediyorum zaten, istediği bişey varsa alıyorum, kız arkadaşına hediye bile aldık yani. ama işin biraz rengi değişiyor gibi de hissediyorum bir yandan.
23 yaşında bu arada, ben onu yaşındayken işe başlamıştım vs memur bir aileden geliyoruz ona rağmen özel okula gönderildi kendisi imkanlar zorlandı vs vs.

nasıl yaklaşmalıyım bu durum karşısında?

 
şimdi sen büyük ihtimalle hayata erken atılmış ve devlet okullarında düşük masrafla okumuş bir insansın. kardeşin ise özel okula giden, çevresinde de özel okula giden zengin insanların olduğu bir ortamda. ona gidip de milyoner arkadaşlarınla neden bambide değil de tunalıda buluştun demek hata olur, bunu zaten beklemeyin ondan. artı olarak her kapıdan para alabiliyor olması çok büyük bir hata. kendi kardeşimden biliyorum birebir aynı mevzu.

yapılması gereken şey kesinlikle "aylık sabit" bir "maaş" bağlamak. yani kafasına göre bir senden, bir aileden para alıyorsa hem bunun sonunu alamazsınız, hem ne kadar para verdiğinizi takip edemezsiniz, hem de 25-30 yaşına gelip ama para yönetmeyi bilmeyen bir kardeşiniz olur. oturup aileyle ortak bir bütçe yapıp her ay sabit bir para verin, başka türlü bunun önünü alamazsınız. ha acil bir ihtiyaç çıkar, atıyorum ayakkabısı yırtılır yenisini alması gerekir destek olursunuz. ama çar-çur bütçesi kesinlikle sabit olmalı.
  • roket adam  (23.11.22 14:14:38 ~ 14:15:54) 
anne babanın haberi yok bu arada benden para aldığının. ben de gidip söylemek istemiyorum açıkcası bir kaos çıkar bunun altından çünkü.


  • tuborg yesili  (23.11.22 14:26:53) 
23 yaşında son sınıfsa hadi hazırlık okudu ya da bi sene mezuna kaldı desek yıl kaybı yok gibi. 25-26 olsa "Ben onun yaşındayken çalışmaya başlamıştım" deseniz belki haklı olursunuz da önündeki 40 sene boyunca çalışacak zaten, 23 yaşında çalışmamak gayet normal günümüzde.

Hani sıklığı falan tartışılır ama arkadaşlarıyla arada bir hafif lüks bi mekana gitmesinde bir sıkıntı olduğunu düşünmüyorum ki zaten @roket adam'ın da dediği gibi özel üniversitede arkadaş çevresi bu tarz mekanlarda takılan kişilerdir.

Yani demek istediğim her istediğinde para verin değil tabii ki, ben de memur aile çocuğuyum devlet üniversitesinde okudum falan ama bizim okuduğumuz yıllarda (2020 mezunuyum yani çok geçmiş de değil) arkadaşlarla hafif fiyakalı bi mekana gidebiliyorduk yine arada bir. Ya da kendim para biriktirip istediğim bi şeyleri alabiliyordum. Ailemle kalıyordum ve harçlık+kyk alıyodum ben de.

Öğrenci kredi kartı almıştım üniversiteye başladığımda. O baya yardımcı oluyodu bütçe tutmamda ve hesaplı harcama yapmamda. Ailem her ay sabit olmasa da belli miktarda para veriyodu ve sonuç olarak kredi kartı benim sorumluluğumda olduğu için yönetmem gerekiyordu harcamalarımı ona göre. Bence limiti çok abartı olmayan bi öğrenci kredi kartı çok faydalı bu konuda.
  • nundu  (23.11.22 14:28:16) 
Valla o zaman böyle geçer gider dostum. Çünkü sana param yok deyip aileden, ailesine param yok deyip senden para alabilecek bir durumda. Tedariğin sınırsız ve belirsiz olduğu bir ortamda "parasının bitmesi" gibi bir kavramdan bahsedilemez yani. Kardeşinizin hayatta da başarılı olmasını istiyorsanız en azından siz bir limit koyun.


  • roket adam  (23.11.22 14:29:59) 
Benim kardeşim önce özelde burslu okudu sonra okul değiştirdi devlete geçti. Burslu okumasına rağmen günlük okul masrafı çok fazlaydı. Daha bunun gezmesi etmesi var. Bırakın öğrenciyken istediğini yapsın. Aylık x para gönderip limitli hale getirilebilir.


  • jazzabel  (23.11.22 15:20:53) 
Pozitif havanın aksine ben biraz gözleyin önerisiyle geliyorum. Herhangi bir bağımlılığı da olabilir çünkü.


  • marla is in my head  (23.11.22 16:18:09) 
Yani genc cocuk, 400-500 lira da para degil. Memur ailesinden geliyor olabilir ama hemen ablam gibi calismaya baslamaliyim kafasinda ya da sorumlulugunda olmak zorunda degil. Birakin eglensin ya

Siz zamaninda kurusu kurusuna dusunmussunuz ve zorlanmissiniz kendinizce. O bu yapida degil anladigim kadariyla, onun da zorlanmasini mi istiyorsunuz? Sizin verdiginiz parayla raki balik yapmasi sizi rahatsiz mi ediyor? Soyleyin o zaman ona. Konusun kardesinizle.

Gunumuzdeki gencleri zaten şanssiz buluyorum. Diledikleri gibi gezemiyor, alamiyor, yiyemiyor, icemiyor bircogu. Biz etkinlikten etkinlige kosardik, yapamiyorlar malesef. Kardesiniz eglenmeyi bilen biri. Birakin tadini cikarsin.
  • balpolen  (23.11.22 17:38:59) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.