[]

Kira kontratını 5 yıl yapmıyorlar vaz mı geçelim yoksa devam mı?

İş yeri açmak için köşe başı camekanlı çok güzel bir yer bulduk.

Tefe tüfe kabul etmiyorduk ama baktık ki dükkan sahipleri de babamızın oğlu değil onlar da enflasyona ezilmek istemiyorlar, herkes o şekilde anlaşıyor. Biz de kabul ettik. Artık öyle öncesi gibi %20 anlaşalım sabit kalsın olayı pek yapılmıyormuş.

Şimdiki sıkıntımız şu. Biz içeriye 1 milyona yakın masraf yapacağız.

O yüzden dükkan sahiplerine diyoruz ki tapuya şerh koyalım burayı en az 3-5 sene satmayın. Satılacaksa da bizim şartlar geçerli olsun. Kimse bunu kabul etmiyor. Büyük kurumsal firmalar yapabiliyormuş böyle bir şeyi 5-10 yıllık.

O zaman dedik ki kontratı 5 yıllık yapalım. Kabul etmediler. 3 yapalım dedik emlakçı önce tamam dedi bugün kapora gönderecektik mal sahibi zaten senet falan da vermiyorlar demiş bizim için, 3 yıl çok 2 yıllık sözleşme yapalım.

Hanım da sinir oldu bu ne böyle diye ama civardaki dükkanlarla konuştuk biz de 1 yıllık anlaştık, yıl sonunda yenileyeceğiz diyor. Bize 2 yıl yapıyorlarsa da iyiymiş. Zaten mal sahibinin bir sürü dükkanı varmış hepsine 1 yıllık sözleşme imzalattık dedi emlakçı. Siz yine kaliteli insanlarsınız kaliteli bir iş yapacaksınız diye 2 yıllığı da kabul etti dedi.

Biz şimdi ne yapalım mecbur tutalım mı yeri? Bazen diyoruz ki o zaman sözleşme yapalım, 3 sene içinde çıkartılırsak yaptığımız masraf karşılansın.. onu da hiç bir dükkan sahibi kabul etmiyor.

Emlakçı diyor ki siz kiranızı düzgün öder tefe tüfe oranında da artarsa kimse sizi çıkarmaz zaten niye çıkarsın. Zaten bu sözleşmeler size 5 yıl da dense 1 yıl sayılır resmi olarak dedi.

Kaldı ki daha önce de birisi demişti ki sizi çıkarmak isteseler dükkanı birine devrederler yine çıkarırlar..

Ama bu emlakçı diyor ki biz burada büyük bir firmayız, sizi de (bir aracı mimar bey) bizle tanıştırdı, biz satış durumunda bile sizin orada duracağınız şekilde anlaşırız. Bizde yamuk olmaz falan demeye getirdi ama ticaret bu belli olmaz.

Gerçi her şey bizim lehimize bile yapılsa çıkarmak isteyen mafya tutar yine çıkarır da işte bizim ilk ticari girişimimiz olacağı için biraz gerginiz.

 
Soylenicek her seyi soylemissiniz.tapuya serh olayini sadece cok buyuk firmalar yapabiliyor. Dukkan sahibi degilseniz projeden yuzde 100 emin degilseniz o denli bi masraf yapmayin demekten baska sey gelmiyor akla. Mal sahipleri yuz vermiyor artik. Nufus cok fazla. Biri gidip biri geliyor. Karni tok adam umursamiyor biri tutmus tutmamis diye.


  • sekerler diyarinda bir ruya  (23.11.22 12:08:59) 
birçok sebepten bu durum senin içine sinmemiş. hevesin yüksek olduğu için hala tutulur bir yanını arıyorsun. bence sezgilerini dinle ve tutma orayı. daha içine sinen koşullarda bir yer elbet bulursun.

ayrıca senin olmayan bir yere bir milyon masraf da yapılmaz, onu minimize etmelisin.
  • retiredcolonel  (23.11.22 12:19:24) 
dükkan elbet bulunur da bizim hem 2-4 milyona dükkanın kendisini alıp içine masraf yapacak bütçemiz yok hem de ocaktan sonra kiralar ve alacağımız malzemelerin fiyatı artacak diye acele girişip içini dizelim bir an önce diyoruz.

bir de 2 haftadır burada yer geziyoruz, 2 haftadır de başka şehirde gezdik, kimse ne isterseniz okey falan demedi herkes korkuyor kiracıdan. sadece klinik falan deyince biraz yardımcı oluyorlar işte ya senet yapmıyorlar, ya sözleşmeyi 1 yıl fazla tutuyorlar ya kirayı iniyorlar ama kimse tam içimize sinen bir şey yapmıyor, yapacak gibi de durmuyor.

tek tük kendi halinde ılımlı insanlara denk geldik ama onlar da ya sapa yerdeler ya da dükkanları küçüktü.
  • ananiyimioguz  (23.11.22 12:28:06 ~ 12:30:49) 
risk alacaksınız, en kötü her sene rayiç kira bedeli kadar artırmayı kabul edeceksiniz. rayiç kira alabilen mülk sahibi çıkarma satma gibi işlere girişmez kolay kolay.


  • nuisance  (23.11.22 12:36:12) 
"Ama bu emlakçı diyor ki biz burada büyük bir firmayız, sizi de (bir aracı mimar bey) bizle tanıştırdı, biz satış durumunda bile sizin orada duracağınız şekilde anlaşırız. Bizde yamuk olmaz falan demeye getirdi ama ticaret bu belli olmaz."

hukuk yazılı olan şeylere bakar siz mal sahibinin samimiyetine veya emlakçının samimiyetine güvenerek bu riski alırmısınız bilemem ben almazdım.


Kira kontratını avukata yazdırmakta fayda var cayma akçeli bir sözleşme yapılabilir.
kontrata "kiracının dükkan demirbaşına yaptığı faydalı imalatlar çıkarılması durumunda mal sahibinden güncel değeri ile rucü edilir" noter onaylı kira sözleşmesi olursa bir sıkıntı olmaz.
  • alp9900  (23.11.22 13:06:29) 
avukatınızla konuşun kira sözleşmenize şerh koyun, sözleşme 5 yıllık olmasın ama 5 yıldan önce sizi çıkartmak ya da dükkanı satmak istediğinde yaptığınız yatırımın amortismanının düşülüp zararınızın karşılanması için hakkınız saklı kalsın gibi. bilmiyorum bu işleri ama sesli düşünüzyorum. her ihtimali göze almak lazım. hele ki bu dönemde, dükkan fiyatı 1 milyonken biri 2 milyon verse anında satar dükkan sahibiniz.
saçma sapan rakamlar dolanıyor. kuzen bi dükkan aldı benim 350bine içini boyadı vs. emlakçıya verdi 1 milyon veriyorlar şimdi dükkana 4-5 ay içinde.
piyasa böyleyken ben olsam 1 milyon yatırım yaptığım yerin benim kontrolüm dışında kalmasına göz yummazdım hele ki bu yer benim iş kapım ticarethanemse. kritik bir konu. uzman desteği şart.
  • erty_ksk  (23.11.22 13:14:32) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.