[]

Sessiz olanı neden ezeriz

Arkadaşlar çocuklar olsun yetişkinler olsun zorbalığı sessiz yapıda olanı neden ezeriz halbuki bunlar genelde iyi yürekli ama sadece sessiz olan kişiler.Bunun sizce bilimsel bir açıklaması var mıdır?




 
kendini değersiz hisseden insanlar kendilerini değerli hissebilmek için başkalarını ezer. zaten bu ezen kişiler yani bully tayfasının hep sağlam bir ailevi sorunu vardır.


  • duyurukullanıcısı  (19.11.22 23:22:17) 
Valla mesele esas olarak sessizlik degil gucsuzluk. Hayat su yada bu sekilde guc dengesi uzerine kurulmus bir sey. Kimi ortamda bu guc kendisini direkt fiziksel sekilde gosterir kimi ortamlarda para, mevki vs gibi sekillerde gosterir. Sessiz olanin ezilmesi de genelde sessiz kisinin yapilana herhangi bir karsilik vermeyecegini varsaymaktan dolayi olusur. Yani bir nevi kolay hedeftirler. Sessiz olan onu ezmeye calisana en baslarda karisilik vermezse de olay artik donguye girer.

Ezen kisilerin bunu gercekten neden yaptiklari, yani o guc gosterisini yapmak istemelerinin altinda yatan sebepler de zaten yillardir degisik psikolojik arastirmalara konu olmus durumda. Bulunulan ortam, aile arasindaki iliskiler, aile ile olan iliskiler, egitim duzeyi, yasanilmis travmalar vs diye gidiyor liste.

Daha detayli bilgiler istersen de Bullying anahtar kelimesini kullanip bilimsel kaynaklara falan bakabilirsin.
  • j r r tolkien hayrani  (19.11.22 23:24:23) 
bence sebep evrimsel. detayı yazmaya üşeniyorum.


  • abelardo  (20.11.22 00:59:47) 
Sebebi içgüdüsel/evrimsel. Ben biraz detaylandırayım:

Sessiz olan her zaman güçsüz/zayıf olarak algılanır ya da "acaba nasıl bir plan yapıyor" diye düşünülür ve/veya korkulur bilinmeyenden ötürü. Hayvanlar aleminde de görülür ki bunlar ya dışlanır/ölüme terk edilir ya da öldürülür. Bunun da sebebi zayıf soy devam etmesin (tabii hayvanlar bunu bilinçli olarak düşünmüyor) veya o hemcinsin öyle "farklı" durarak es kaza karşı cinsin dikkatini çekip de diğer hemcinslerinin üreme fırsatının önüne geçmesin diye.

Zorbalık konusu da bunun ilk adımı oluyor aslında bir nevi. Örnek veriyorum, tıpkı köpekbalığının avına hamle yapmadan önce onu tartması, yoklaması misali, insanların da öldürücü/elimine edici hamleleri yapmadan önce sürpriz olmayacağından emin olmak için artan şiddette yaptığı bu hamleler zorbalık oluyor işte. Tabii, hayvanlar aleminin aksine biz (en azından şu dönemde, genel olarak) bu tür kişileri öldürmediğimiz için bu şekilde dozu arttırarak, dışlayarak elimine ediyoruz. Zaten sosyal varlıklar olduğumuz için sosyal anlamda ölmüş olması tamamen ölmüş olduğu anlamına geliyor hemen hemen.

Sonuç olarak altında yatan (bence temelde iki tane) şey evrimsel. Ha, bu o zorbalığı yapan kişilerin geçmişinde şiddet içerikli şeylere tanık olup psikolojilerinin belki de bu anlamda sorunlu olmadığı anlamına gelmiyor ama doğa da vahşidir ve dediğim gibi bence buradaki mesele daha medeni bir soy yaratmak değil, güç yoluyla da olsa soyun devamının bir şekilde temin edilmesi, yani şiddet vs bunun "önemsiz" bir parçası oluyor evrim içinde.

Biraz da benim yorumlamam tabii bunlar.
  • henchman  (20.11.22 09:25:21 ~ 09:30:17) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.