[]

Bale ve opera

Seven var mı aramızda?
Kendimi çok zorladığım halde ne amacını anlayabildim ne de içine girebildim.



 
Bale daha az ama opera severim. Hatta cok sevdigim bir g. verdi eserini 4 kez falan izledim. Evet kolay degil izlemesi ama seviyorum keyfini ben.


  • mor oje  (18.11.22 18:09:39) 
Bale için ben de bir şey diyemiyorum. Sadece bazen ne kadar estetik diyebiliyorum o kadar.

Opera bale ile kıyaslandığında bana çok çok daha yakın. İyi bir izleyici olmasam da arada izlerim.
  • kisa  (18.11.22 18:17:55) 
izlemesi kolay değil bence de. düzenli denebilecek kadar klasik müzik konserlerine gidiyoruz, arada birkaç operaya da gittik, çok keyif alamadım ama sanırım alışılabilecek ve tad alınabilecek bir şey. baleye sanırım bir kez gitmiştim, o daha zor gibi geliyor.


  • orient blue  (18.11.22 18:18:37) 
operaya gidişinizde kafanızın rahat olmasına bakın. sıkıntılı-telefona bakmak istediğiniz zamanlar zevk alamazsınız. konuyu az-çok anladıktan sonra üst yazıları okumayı bırakın. orkestranın canlı çalması, oyuncuların canlı performansları, seslerini zorladıkları yerler ilginizi çekebilir. koltuklarda oturmanın keyfini çıkarmak önemli. istanbul'da iseniz Süreyya operasından başka yerde izlemeyin zaten, atmosfer muhteşem. oyunu takip ederken arada mekanı inceleyin. önemli olan olay değil, olay çok basit ilerler zaten. kaçıracağınız bir konu olmaz. bale ikinci adım, müzik ve beden gösterisinin uyumu ön planda. beden kullanımı mühim.

ama yine de hoşlanmayanlar var. en güzel oyunu, en iyi sahnede ve en konforlu koltukta izlerken bunalan tanıdıklarım oldu. bu durumda şöyle yapmanızı öneririm "Ben opera sevmiyom yaa" diye bahsetmeyin ortamlarda. gizlemeyin, ama bu durumla da övünmeyin. "ben havuç sevmiyorum yaaa, bnce kötü" demek kadar saçma çünkü. operaya giden ve buna bayılan birinin sırf bu yüzden entelektüel olduğunu düşünmesi kadar saçma.

sevmiyorsanız boşverin. kimi tavla sever, kimi kayıt oyunu. bunlardan hiçbirinin diğerine üstünlüğü yok. onun gibi bir şey.
  • lovemyself  (18.11.22 18:56:17) 
operaciyim ama turkiyede no


  • ala09  (18.11.22 19:13:53) 
İlk operaya gittiğimde Türkçe bir eserdi (4. Murat) yabancılamıştım, hem de komik gelmişti biraz. Sonra gittiğim klasik eserlerden seçme yabancı performanslar vs dinledim. Daha esere, performansa odaklama fırsatım oldu gerçekten keyif aldım.
Bale ile tanışmam bir fındıkkıran temsiliye olmuştu. Muhteşem etkileyici bir deneyimdi, sonra da başka daha modern vs performanslar izledim müthiş zerafetli bir şey. İkisi için de söyleyeceğim İnsan vücudunun sınırlarına dair bir gösteri bence yapana çok saygı duyuyorum. Çok sık olmasa da hayatımda olmasını isteyeceğim türler.

  • Ufuk  (18.11.22 22:41:19 ~ 22:42:45) 
Baleye bayılıyorum. Tam nedenini ve nesinden zevk aldığımı anlatamam bile ama mesela Romeo ve Juliet balesi bana net şekilde filmlerden veya tiyatrosundan daha yoğun duygular yaşatabiliyor, tamamen kaybolup gidiyorum izlerken. Tabi hiçbir baleyi hikayesini bilmeden izlemedim. Konuyu ve karakterleri baştan bilmiyor olsam nasıl olurdu düşünemiyorum.Ayrıca her türlü performansın iyisi ve kötüsü oluyor. Müzik ve dansçıların hatta dekor ve salonun kaliteli olması çok büyük fark yaratıyor. Benzer şekilde modern dans da genel beğeniye hitap etmiyor. Ben sevmeme rağmen her performans aynı şekilde hislerine dokunup alıp götürmüyor... @lovemyself ' e katılıyorum: Opera, bale, modern dans, klasik müzik ya da modern sanat sevip sevmemek övünecek ya da utanacak bir şey değil. Bunlar o kadar genel şeyler ki ilgiliniz varsa illa ki her birinde hoşunuza gidecek bir esere/performansa da denk gelebilirsiniz, sevmediklerinize de. Çok sıkıldığım için yarısında çıktığım/bitiremediğim filmler de oluyor öte yandan izleyip vay be nasıl bir zihin böyle şahane bir şeyler üretebiliyor deyip hayranlık duyduğum da. Ama kategorik olarak bazı filmlere katlanamıyorum film sevemiyorum demek garip olurdu...


  • bitanisanseversin  (19.11.22 03:20:34) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.