[]

Bir çeşit etik sorusu? Siz olsanız ne yapardınız?

Selamlar arkadaşlar,

Bir alttaki duyuruda görünce gece gece yine aklıma geldi. 2015'te üniversitede okurken sennheiser'dan en ucuz model bir kulaklık almıştım 40-50lira civarında. Sonra annem evde babamın kullanmadığı kulaklığı olduğunu onu kullanabileceğimi deyince benim siparişi iptal ettim. Ama tabii kulaklık geldi. Ben de beleşçilik baskın gelince durumu onlara anlatıp geri göndermedim.

Ara ara hatrima gelince pek rahat etmiyorum. Sizce şimdi markaya durumu anlatan mail atsam ve bugünkü bedelini ödemek istediğimi söylesem saçma mi olur? Siz olsanız ne yapardınız?
Cevaplar için şimdiden çok teşekkür ederim.

 
Bence yap, için rahatlar. Onlar da ya cevap vermezler ya da teşekkür ederler. İki durumda da sen kazançlı çıkarsın.


  • im2shy  (15.11.22 23:23:31) 
hos bi sey degil ama gelmis gecmis. sirket sana gonderilen bi ekstra urunle batmazdi zaten. ama haksiz kazanc elde ettin. birinin bi sekilde hakkini gasp etmek gibi aslinda. buysa sana bunu 7 sene sonra yazdiran ben olsam muhtac birine karsiligi kadar bi para verirdim.


  • Kittie  (15.11.22 23:37:19) 
üstünden yedi yıl geçmiş. sana beleş gelen kulaklığı sennheiser fark etmemiştir bile. yaptığının yanlış olduğunun farkındasın, pişman olmuşsun. yaptığından zarar gören kimse yok. o sipariş iptal edilmesine rağmen geri dönmediği için birisi azar işitmiş veya işinden olmuşsa bile şimdi sorsan hatırlamaz muhtemelen.

bence hiçbir şey yapmana gerek yok. anlamsız olur. karmaya, ilahi adalete vs. inanıyorsan o günün 50 lirasına denk gelecek şekilde bir yerlere yardım yap. ne bileyim bir öğrenci evinin faturasını öde, küçük kuzenin/kardeşin vs. varsa onlara hediye al... illaki içini rahatlatacaksa bence parayı bu şekilde harca.

yani aradan yedi yıl geçmişken sennheiser'e "ben sizden kulaklık çaldım parasını vermek istiyorum" demek bana acayip komik geldi, mesajı gören yetkili olsam bayağı güler ve hediye olarak "sıkıntı yok kankito" notuyla sana yeni bir kulaklık gönderirdim yani kusura bakma :(
  • mark greg sputnik  (16.11.22 00:28:47) 
Ben bunu sık sık yapıyorum ya. Zamanında torrent'ten bi sürü oyun indirip oynamıştım, şimdi o oyunları denk geldikçe steam'den satın alıyorum oynamayacak olsam da.

Mail at, şirket muhtemelen kabul etmez, sen de bi tane alıp başkasına falan hediye edebilirsin.
  • plutongezegendegilmi  (16.11.22 00:36:08) 
Yıllar önce bir bilgisayar almıştım da bir hafta arayla iki bilgisayar gelmişti. İkinci bilgisayarı kargo parasını cebimden ödeyerek geri göndermiştim. O geldi aklıma.

Bir de bir protein tozu almıştım. İki tane gelmişti.

Vicdanen rahatsızsan o bedelde bir garibanı sevindir. Olsun bitsin. Protein tozu olayında ben öyle yapmıştım.

Demiştim ki, Bir emekçi hata yapmıştır. Bildirsem şimdi onun gırtlağına çökerler.
  • Mirket  (16.11.22 00:38:08) 
mail at


  • arveles gibiyim  (16.11.22 00:42:47) 
ben öderdim.


  • gurur  (16.11.22 01:01:03) 
geçen ay oldu felan deseydin bedelini öde derdim ama olan olmuş artık. 2015 yılında it gibi aşık olduğum kişinin ismini cismini unuttum ben.

bir tanecikten marka zarar görmez diyenler olmuş da satış departmanında çalışan personel belki o hafta/ay hesap vermek durumunda kaldı, kendi ödedi? bilemeyiz!

arkadaşlar, böyle bireysel anlamda yav koskoca X markası diyip geçmeyin, neticede bu ürün ve hizmetleri bize ulaştıranlar evine ekmek götüren it gibi çalıştırılan insanlar. onları düşünün asıl.
  • roy keane ve giggs reyiz  (16.11.22 01:21:33) 
Ben fayda zarar ilişkisine bakıyorum, firma senin vereceğin 300-500 liraya muhtaç değil, şimdi bissürü yazışma falan filan çok gereksiz, seninkine çok benzer bir durum yaşadım ve parayı öğrencilere askıda yemek uygulaması yapan bir lokantaya bağışladım.


  • arph  (16.11.22 05:03:40) 
Bağış yap +1.


  • not dark yet  (16.11.22 05:10:26) 
firma olması, insan olmasından farklı bir şey değil. yani hak açısından. şöyle düşünün: ben zengin biri olsam ve bana ödemen gereken bir miktarı ödemeseniz aradan kaç yıl geçerse geçsin ödemelisiniz.

ben olsam firmaya mail atardım. muhtemelen size böyle bir ödeme alamayacaklarını söylerler, çünkü fazla para girişi olur. ama keşke ödeseniz.

birini sevmek için nasıl kriterlere ihtiyacınız varsa, kendinizi sevmek için de aynı nedenlere ihtiyacınız var. böyle sebepler kendinizle aranızı açar. böyle söyleyince çok uç bir şey diyormuş gibi oluyor ama değil. ben olsam firmaya ulaşırdım. kötü bir tepki almayacağınız zaten belli. siz de aslında bunu istiyorsunuz, sorunuzdaki nahiflikten belli.

ekleyeyim, başkasına yardım yaparak firmanın hakkının kapatılmayacağını düşünüyorum. bağışınızı zaten imkanınız olduğunda yaparsınız, ama ikisi bence ayrı konular.
  • lovemyself  (16.11.22 05:51:31) 
Lovemyself ++1

Birinin hak gaspı başka biriyle telafi edilemez.
Şu durumda hem firmanın hem de o birimde çalışanların hakkına girmiş durumdasınız. Aradan geçen zaman bu hakkı düşürmez. İşte bunlar hep kul hakkı, haram kazanç vs.

Firmada ulaşabildiğiniz en üst birime ulaşıp durumu izah ederek ödeme yapmak en doğrusu. Çünkü alt birimde birisi aman olan olmuş boşver diye geçebilir, bu takdirde o hak ödenmiş olmuyor.

Yukardaki seçenek yapılamadığı ya da çalışmadığı durumda o kulaklığın bugünki bedeli üzerinden birine yardım edebilirsiniz. Bu yardım aslında o firma adına yapılmış oluyor. Siz yardım etmiş değil, borcunu ödemiş konumdasınız.

Görülüyor ki yapılan bu davranış -ki hafife alınsa da hırsızlıktır aslında- sizin vicdanınızı rahatsız etmiş. Bu çok güzel. İyi bir vicdan önünde sonunda doğruyu bulur, demek ki siz de bir gençlik hatası yapmış olsanız da doğru, temiz, dürüst hasletlere sahip yetişmişsiniz. Bu nedenle meseleyi mutlaka bir şekilde çözüme kavuşturmalı bu vicdanı korumalısınız.

Bu duyuru nezdinde cevaplarken benzeri şeyleri hafife alanlar için de belki bir faydası olur ümidiyle yazdım.
Evet belki bu firmalar bir ürünle batmaz ama batan bizim insanlığımız olur. Dini hassasiyeti olanlar için bu aynı zamanda kul hakkıdır. Böyle bir inancı olmayanlar için de evrensel hukuk ve insanlık için sorunlu bir davranıştır. Lütfen böyle şeyleri hafife almayın. Zaten er geç bunun bedeli insanın karşısına çıkar.
  • epitaf  (16.11.22 08:05:43) 
@epitaf
Açıkçası ben de firmaya ulaşmadan bir yere bağışlamayı düşünmüyorum. İlk yolum onlara yazmak olur. Ha kabul etmezlerse onlar adına bağış yaparım. Ancak Türkiye yetkililerini tanımıyorum. Ben direkt sitesindeki bize ulaşın kısmından yazmayı düşünmüştüm. Şimdilik onu yapacağım, bakalım ne olacak.

  • Amaranta ursula  (16.11.22 08:40:23) 
www.youtube.com

valla ben olsam hatalar beni bağlamaz der geçerdim. takibini yapması gerekenler onlar. iade olmuş ürün kullanıcıya ulaşıyor ve kimse takip etmiyor? Daha önce firmalara ilettiğim de oldu, gerek yok sizde kalsın dediler ama 2 ürün gelmişti o zaman. Bunu amazondan aldığım ürünlerde de yaşadım aliexpressten de.

ama siz etik olanı sormuşsunuz, vicdan rahat etsin diyorsan firmaya durumu açıkla tabi. aldığın platform ve sipariş sistemde gözüküyorsa, sipariş numarası veya fatura numarasıyla ulaşınca hatayı görürler bile belki..
  • ananiyimioguz  (16.11.22 08:50:20 ~ 08:50:45) 
Mesaj attım ama gelen yanıt otomatik yanıt gibi geldi.
"Üzülerek belirtmek isteriz ki bu şekilde bir sürecimiz bulunmamaktadır. Ürünlerimiz 15 iş günü içerisinde iade edilebilmektedir."

Arkadaşların twitter hesabından türkiye sayfasına mesaj atmayı deneyeceğim ama pek umudum yok açıkçası. Başka fikri olan varsa beri gelsin.
  • Amaranta ursula  (16.11.22 09:35:39) 
"sennheiser farketmemiştir bile" diye düşünme, mutlaka farkedilmiştir ve hatayı yapan işini takip etmeyen personel azarını yemiştir ağız dolusu.

2015'te 40-50 liralık şey şu anda 400 lira civarındadır. çok da ucuz bir ürün değil. paranın zaman değerini dikkate almak lazım.

yaptığın en başta hata, hiç yapmaman gerekirdi. ama madem halen vicdan azabı çekiyorsan firmaya mail at ve cevaplarını bekle.
  • teritori  (16.11.22 09:58:20) 
@teritori
Hocam zaten mail attım ama gelen cevap işe yaramadı. Duyuruda da yazdığım üzere bugünlük değerini ödeyeceğim. Yani kabul etseler 20-25 doları ödemeye hazırım:) Ama kabul edecek kanalı bulamıyorum:D

  • Amaranta ursula  (16.11.22 10:05:07 ~ 10:07:48) 
e tamam o zaman sen yapman gerekeni yapmışsın. hepimiz üniversite çağlarında böyle şeyler yapabiliyoruz.

bu saatten sonra yapılacak farklı bir şey yok. belki bir miktar bağış.
  • teritori  (16.11.22 10:11:46) 
Eğer dindar bir insansanız fıkhi cevabı şu şekilde;

eğer geçmişten gelen bir hakkı, sahibine ödemek isteyip de ödeyecek kişiyi bulamıyorsanız (daha uzun da aslında özeti bu) o kişinin adına sadaka verebilirsiniz.

Ürünün şimdiki değeri, ya da o zamanki 40-50 tl değerindeki altının şimdiki tutarını, bir fakire sadaka verirsiniz ve sevabını hak sahibine bağışlarsınız.
  • John Bloor  (16.11.22 10:27:10) 
Aldığınız yer neresiydi? Yani hangi mağaza? Teknosa vs. ? Ben trendyol Çiçeksepeti gibi yerlerde alıp iade ettiğimde yanlışlıkla iptal edilen veya kargoda geri gelen ürünleri sorduğumda sizde kalabilir diyorlardı ama fatura telefonundan satıcıya ulaştığımda haberimiz yok trendyol bizden habersiz öyle demiş cevabı alıyordum. Daha sonra satıcıyla haberleşip gönderiyordum ürünü. Normalde trendyol bana hediye etmiş denilebilir ama adamların satıcılara yaptıklarını biliyordum az çok.

Sizin durumunuz biraz karışık. Uzun zaman geçmiş. Sanırım bu şekilde iade alamayacaklarını söylemişler. Şöyle bir şey olabilir. Belki biraz saçma ama yeni bir kulaklık alın daha sonra iade edin. Kutunun içine de durumunuzu açıklayan bir mektup ekleyin ve parayı bantlayıp kargolayın. Sadece kulaklık parasını iade ederler belki.
  • jepa  (16.11.22 11:45:51) 
Bundan sonra hayatında bu tür durumlarda ne olacağını biliyorsun, ilk zamanlar beleşçilik tatlı gelsede zamanla sende vicdan yapıyormuş, bu durumda tekrar başına böyle bir şey geldiğinde bu bilgiyi kullanarak iadesini falan yaparsın.

7 sene sonra kimse sallayamaz bu durumu, ödemesini yapamazsın, şöyle düşün adamın kasasına bir miktar para giriyor ama bunun kyaıt kuyudatı eksik, fatura kesilmemiş, daha önce kesilen fatura iptal edilmiş vs. vs. adam sana tekrar fatura kesecek ki o parayı alsın, e faturayı neye kesecek? depodan mal çıkartması lazım fatura kesince de vs. vs. e mal'ı çıkartmasa bu sefer depo ile satış rakamları tutmayacak, şu anda o parayı ödeyebilmek adamların başına paranın değerinden çok daha fazla iş çıkartacak.

sen yine de elinden geleni yap tabii kafan rahat olsun ama adamlardan tabii ödemenizi şuraya yapabilirsiniz gibi bişi demelerini bekleme.
  • selam  (16.11.22 11:48:38) 
arkadaşlar neden "sennheiser'dan çalmakta sıkıntı yok" demişim gibi cevaplar verdiniz ki? ben olayın üstünden yedi yıl geçtiği gerçeğini göz önünde bulundurarak yazdım bunları. tabii ki bu durumdan dolayı bir çalışanın başı ağrımış olabilir, tabii ki parasını vermediğimiz ve hata sonucu elimize geçmiş ürünün üstüne yatmamalıyız ama her şey siyah ve beyaz değil. yani dükkanı zor çeviren esnafı gidip soymakla sennheiser'in fazla gönderdiği kulaklığı geri göndermemek arasında bence fark var. duyuru sahibi bu hatayı fark edip hemen sormuş olsa zaten eminim kimse "boşver ne göndereceksin" demezdi. üzerinden yedi yıl geçmiş bir şeyde bence daha yapıcı olmak lazım. dediğim gibi o gün bir çalışan başına iş almışsa bile şimdi kendisi dahi hatırlamıyordur bunu... kaldı ki duyuru sahibinin duyarsız, sennheiser'dan kulaklık kepitmeyi meşru gösterir bir hali yok. o yüzden burada ahlak dersi vermeye de gerek yok diye düşünüyorum. olan olmuş, geçmiş gitmiş. kendisini rahatsız hissediyorsa o değerde bir iyilik yapabilir diye düşündüm. ben ondan şeyettim yani, eğer yaptığım zalımeylık gibi algılandıysa onu düzeltmek isterim.


  • mark greg sputnik  (16.11.22 13:26:38) 
çok ilginç kafalar cidden, hayretle izliyorum.

kulaklığı sipariş vermişsin, siparişi iptal etmişsin ama sana yine de yollamışlar. daha sonra da "bir sorun olmuş, iptal ettiğiniz sipariş size gönderilmiş, şu şu adrese iadesini gerçekleştirebilirsiniz." gibi bir iletişime de geçilmemiş seninle. daha neyin derdini ediyorsun ki? bu şirketlerin sömürgesinde yaşıyoruz zaten, yok vergi indirimiydi yok şuydu buydu derken hepsinin ceremesi topluca bizlerden çıkıyor.

ben zerre acımaz kullanırdım kulaklığı. dediğim gibi bir mail gelirse o zaman kimsenin başı derde girmesin der, geri gönderirdim ancak.

hayat bu kadar ufak şeyleri kafaya takacak kadar uzun değil.
  • knight of cydonia  (16.11.22 13:32:54) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.