[]

Ney mi ne mi doğru?

'Araba neyden yapılır?' mi 'araba neden yapılır?' mi doğru? Türkçede ney diye bir şey bilmiyorum




 
Araba neden yapılır dedigin zaman 'nicin yapılır?' manası çıktığı icin 'neyden' deniliyor.


  • duster  (14.11.22 07:23:51) 
Türkçede ney diye bir şey var: images.app.goo.gl

Söylediğiniz anlamıyla "neyden" yazmak yanlış. Okuyucunun anlamı bağlamdan çıkaracağına güveniyoruz ya da bağlam sağlayacak kadar uzun bir metin değilse, insanların kesin yanlış anlayacağını düşünüyorsak alternatif sözcükler kullanıyoruz.

Musakka neden yapılır? deyince kimse sebep sorduğumuzu düşünmez, malzeme listesi verir.
Çok istiyorsak, Musakka neyle yapılır? Musakka yaparken ne kullanılır? falan diye de sorabiliriz. Yani, "Araba neden yapılır?" doğrusu.
  • kobuzchu kiz  (14.11.22 07:38:38) 
yanlış ama kullanışlı. neden yapılır değil de mesela "neden yapıyorsun" diye sorduğunda daha yanıltıcı oluyor.

"çorbayı neden yapıyorsun?"
bu soruyu ilk seferde anlamak mümkün değil. sorulan kişi hiçbir zaman direkt mercimek demez. önce ne kastedildiğini sorar.
  • bohr atom modeli  (14.11.22 14:04:17) 
Bence bunun dogru sorusu araba hangi malzemelerden yapiliyor olmali. Neden diyince anlam karmasasi oluyor ne ile belki kabul edilebilir? Neyden konusma dilinde ama yanlis.


  • kuzey li  (14.11.22 16:31:45) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.