[]

İki İş Arasında Kalma Sıkıntısı -Alengirli Durum-

durum1: şimdi bu akşama doğru aldığım telefona göre yaklaşık 3 hafta önce mülakatına girdiğim özel bir bankada işe alınmış bulunmaktayım ve yarından itibaren de evrakları toplamam gerekmekte, en kısa zamanda olmasını rica etmekteler ayrıca.

durum2: yaklaşık 2-3 hafta önce bir kamu bankasının sınavına girdim ve bu sınavı kazanacağımdan emin gibi gibiyim. muhtemelende önümüzdeki hafta belli olmasını bekliyorum. ama hem sınav olsun hem de mülakat olsun ben bu işe girerim gözüyle de bakmıyor değilim.

şimdi olurda kamu bankasında işe kabul edilirsem, muhtemelen ben o sıralarda özel bankanın ya eğitiminde ya da evraklarını teslim etmiş bazı belgelere(!) imza atmış biri olacam. zaten olmazsa özel banka ile yola devam diyecem. şimdi bu durumdan da özel bankanın ikcısının haberi falan yok. bende bugün teklifine he dedim gitti. çünkü olurda olmaz ise bunu kaçırmak istemiyorum.

soru1: iş sözleşmesini bana evrak tesliminde mi imzalatırlar?
soru2: evrak tesliminde bu durumu ikcılara belirtmelimiyim?
soru3: evrak teslimine kalmadan yarın sabah ikcıyı arayıp söylemelimiyim?
soru4: iş sözleşmesine imza atmama rağmen eğitimin ortasında hadi ben gidiyom diyebilirmiyim? desem ne olur?

isyan notu: ulan 2.5 sene boşta gez, şimdi üst üste gelsin iyi mi, hay ben böyle şansın taa..

 
1- muhtemelen evet. ya da en geç işe başladığınız gün.
2- hayır
3- hayır
4- çalışması altı aydan kısa süren işçiler için iki hafta ihbar süresi vardır, ya istifayı verdiğiniz günden sonra iki hafta daha çalışırsınız ya da çalışmayıp iki haftalık ücretinizi onlara ödersiniz.

ek: sözleşmenizi inceleyin, koşullarına bakın. ama iş kanununa aykırı hükümleri geçersizdir zaten.
  • uyuklayankedi  (21.06.10 23:13:26) 
1- iş alımı kesinleştiyse bankalar genelde eğitim öncesinde imzalatırlar.
2- kesinlikle hayır
3- kesinlikle hayır
4- bazı bankalar uzun eğitim verdikleri çalışanlarının 1 ya da 2 sene içinde işten ayrılmasını engellemek amaçlı olarak genelde tazminat uygulaması yaparlar. imzaladığın herşeyin bir kopyasını mutlaka al.

bunların dışında özel banka ve kamu bankası konusunda iyi düşünmeni öneririm. eldeki bulgurdan olmaman dileği ile.
  • sli  (21.06.10 23:58:25) 
1. evet ama sözleşmede şu kadar süre çalışacaksın die bişi olmaz (büyük bir ihtimal). ayrıca iş başlıdıktan sonra 6 ay içinde her iki taraf da istediği gibi sözleşmeyi iptal edebilir. bu deneme süresidir.
2. bence belirtme, sormadıkları sürece çaktırma.
3. asla
4. sözleşmede tazminat maddesi varsa, belirtilen tutarı senden tahsil ederler. icra yolunu bile denerler.

hangi banka ve pozisyonunu da belirtirsen daha detaylı bilgiler alabilirisin.
  • titiz  (22.06.10 00:23:33) 
ek kısmında belirttiğim gibi, sözleşmede kanuna aykırı maddeler geçerli olmaz, yasalar sözleşmelerden üstündür. size verilen eğitimin onlara gerçek maliyeti 2.000 dolar iken 20.000 dolar tazminat ödemeyi kabul etmiş olmanız o tutarı tahsil edebilecekleri anlamına gelmez. hakimler bilir bu işleri, rahat olun. onlar da biliyor da, herkes bilmez diye basınç altında tutabiliyorlar milleti.


  • uyuklayankedi  (22.06.10 00:41:07) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.