[]

Borsa ile alakalı küçük bir soru?

Emtia, kripto, dolar-euro derken düştük buraya.
Şimdi diyelim ben bir hisse senedi aldım. Aldığım şirket yan yattı çamura battı bitti gitti. Bu durumda sadece param mı gitmiş oluyor yoksa eksilere gidip borçlanma durumu söz konusu oluyor mu? Kafam karıştı ve cevap bulamadım konuyla alakalı.

Kafamın karışmasının sebebide şu:
Bir hafta önce hisse senedi aldım biraz aradan bir kaç gün geçtikten sonra garip bir mail aldım ‘Menkul değerler A.Ş” den.
Repo diyor, adet diyor. “Satın alınanlar emanete alındı hesabınıza borç kaydedildi.” diyor..
“Emanetten çıkarttık alacak kaydettik” diyor

Noluyor yahu? Tepede yazan adet ve rakamlar farklı alakasız..

Sizin için küçük benim için devasa öneme sahip bir soru :)

 
Amanıın :)

Hisse dışında kalan paranı aracı kurum repo yapıyor. Repo mailleri buna ilişkin.

Hisse alınca senin hissen aracı kurumda durmuyor, Takasbank’ta senin adına saklanıyor. Bunun için aylık minik bir komisyon alırlar bir kaç lira. Ayrıca her hisse işleminden de komisyon ve bsmv alırlar. Binde 2 on binde 2.5 değişir bu komisyonlar. Bunlar çok önemli değil, ekstrende görünce inceleme, geç.

Hisse satışında eğer günlük aldığını satmıyorsan 2 gün sonra nakit kullanılabilir oluyor.

edit: aracı kurum sana portföyünün bir kaç katına kadar (en fazla 6 katı sanırım) işlem yapma hakkı tanıyabilir. ama bu işlem günlük olur. gün içinde pozisyonunu kapatmazsan temerrüde düşersin. ya da kredili işlem yapabilirsin. kaldıraçlı bu işlemlerde anaparayı tüketip eksiye düşebilirsin.
  • gabe h coud  (09.11.22 21:48:48 ~ 10.11.22 09:13:42) 
Eksiye gidip borçlardan sorumlu olmazsın. Çünkü sirketlerin sorumluluğu kendi mal varlığı kadardır. Ortaklarin bir sorumluluğu yoktur.


  • tosunpasa  (10.11.22 09:08:41) 
Bir şirkete ait hisse senedi aldığınızda o hisse senedinin ederi kadar paya sahip olursunuz ne eksik ne fazla. Şirket batar tahtası kapanırsa artık elinizde 0 değerli hisse senedi kalır borçlu ya da alacaklı duruma düşmezsiniz.

Gelelim aldığın maile, günümüzde hisse senetleri kaydi olarak alınıp satılıyor geçmişteki gibi fiziki bir hisse takası olmuyor, siz aracı kurumdan bir hisse senedi alım talebi girdiğinizde aracı bu talebi işleme alır, alım gerçekleşir ve takas banka iletilir takas bankta size ait hesabınıza hisse adeti işlenir.

Yani özetle sizden önce hisse senedi kadar tutar borç kaydedilir, günün sonunda aracı kurum bu hisse bedelini takas bankın hesabına yansıttığında da hesabınıza alacak olarak yazılır artık hisse payları tamamen size aittir.
  • solo  (10.11.22 09:26:37) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.