[]

gazeteler nasıl batmıyor?

mesela fotomaç gazetesinin 7-13 mart 2022 tarihleri arasındaki toplam satış adet 38756'ymış. bu adamlar niye hala gazete çıkartıyorlar ki? batmaları gerekmez mi?




 
turkuaz medya grubunun gazetesi. medya grubu hükümet tarafından ekonomik olarak destekleniyor. her alana sahip bir hükümetimiz var.


  • mikahakkinen  (08.11.22 14:16:58) 
bazı televizyonlar gibi reklam verme, vergi silme gibi çeşitli yollardan destekleniyorlar. Zarar bile etseler kapatılmıyorlar.


  • vizivozo  (08.11.22 14:21:37) 
TR tarihinde amacı "para kazanmak" olan bi gazete var mıdır bilmiyorum. Ki dünya'da bile kısıtlıdır da illa 3-5 örnek çıkar diye kısıtladım örneği :)


  • plutongezegendegilmi  (08.11.22 14:39:17) 
Normal şartlarda gazetelerin satış geliri, zaten basım ve dağıtım maliyetini karşılamaz, reklam gelirleriyle ayakta dururlar diye bir bilgi var eskiden kalan. Dolayısıyla, reklam alabildiği sürece satış sayısı doğrudan bir kriter değil karlılık için.

Bir de medya grubunun parçası olduğu için işletme maliyetleri parça başına çok düşük olabilir.
  • burfak  (08.11.22 14:53:58) 
  • jepa  (08.11.22 15:25:06) 
mika'nın dediği gibi çoğu medya kuruluşu daha büyük bir organizasyonun parçasıdır. küçük ölçekli, bağımsız olanlar ya sesini fazla duyuramaz ya da birilerinin hoşuna gitmeyecek işler yaptığında baskılanır.

medya özellikle toplum mühendisliği konusunda müthiş bir araç. parası olan insanlar/gruplar cüzi bir ücret karşılığında bunu kullanmak istiyor. şöyle düşün, türk spor medyası tamamen senin elinde olsa ve istediğin haberi/algıyı yaratabilsen ülkedeki 40 yaş üstü tüm futbol izleyicisine her türlü algıyı aşılayabilirsin. bunun etkisini yabana atmamak lazım. daha önemli konularda daha bile hayati bir anlam taşıyor bu güç elbet, yani proapganda gücüyle ülkelerin liderlerini bile "demokratik" olarak değiştirebiliyorsun yahu daha ne.

gazetelerin asıl gelir kalemi zaten reklamdır. bu da kâr ettirmez muhtemelen ama daha az maliyetle operasyon yürütmeyi sağlar sanırım. bu söylediklerim son yıllar için geçerli elbette, yoksa eskiden gazeteyle para kazanmak mümkündü çünkü insanların haber almak ve yaşadıkları topluma/dünyaya bağlanmak için kullanabileceği sayılı araçlardandı. üstelik eskiden bu kadar dangoz değildi kitleler, üç aşağı beş yukarı neredeyse her insan en boş içeriği dahi olsa alıp okumaya meraklıydı. tiraj çok yüksek olduğu zaman haliyle reklam geliri filan da fazlaydı.

basılı medya artık hantal kalıyor. sübvanse edecek gücü veya bundan çıkarı olan büyük gruplar kendi amaçları doğrultusunda çıkarıyor artık. yoksa kimse bir araya gelip haber yapmak, para kazanmak için gazete çıkarmaz. öyle bir sektör değil.
  • mark greg sputnik  (08.11.22 15:32:20) 
38756 izlenmeye sahip bir youtube videosu kuş kadar reklam geliri getiriyor. hatta o kadar bile getirmiyor. ayrıca bu gazetenin kağıdı var, mürekkebi var, basımı var, dağıtımı var, gazetede maaşlı çalışan o kadar insan var. normal şartlar altında batması lazım.

büyük ihtimalle aynı firmanın (holdingin) başka işler yapan başka alt firmaları da var. basın kısmının zarar etmesi o kadar ırgalamıyor. şirketlerin başındaki insanlar yaşlı ve eski kafalı olduğu için halen gazetelerin büyük kitle etkileme gücüne sahip olduğunu düşünüyor olabilirler.
  • nickini degistiren yazar  (08.11.22 15:59:35) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.