[]

Fonlar Hisseler vs. hk

gelirim dolar bazlı.
bir süredir gelen parayı olduğu gibi hesabımda tutuyorum. düşüncem de hep şuydu: doların tutulma ihtimali yok, bir noktada patlayacak. o patladıktan sonra düşen borsaya girerim.

ama bu süreçte borsa cidden uçtu. hiç beklemiyordum (anlayabileceğiniz gibi çok da finansal okur yazarlığım yok bu konuda. sadece basit matematik olarak düşünmüştüm) dolar da kendi çapında dğeer kaybediyor böyle durdukça. (hatta dolar herkese karşı değer kazanıp tl'ye karşı değer kaybediyor) ve bu işten zarar etmeye başladım.

bu parayı fon ve hisselere dağıtmaya başlamalı mıyım sizce?
yoksa hem doların hem erken seçim kararının ortalığı biraz patlatmasını mı beklemeliyim?

dolar da artık patlamayacak gibi gözüküyor, bi şekilde seçime kadar tutacaklar sanki. seçimden sonra da hükumet değişirse zaten dolar bir daha yükselmez herhalde.

sizce nasıl davranayım?

 
aynı düşünceler içerisinde olup borsaya girdim. bir gün kaybedip bir gün kazanıyorum. sinirlenip hemen ani hareketler yapmam derseniz girin. yok ben kaybedince paniklerim diyorsanız hiç bulaşmayın


  • kablelvuku  (08.11.22 11:15:00) 
Yurtdışı hisse senendi, etf, temettü ve vergilendirmesini araştırıp okuyup. Uzun vadeli birikim yapabilirsin.


  • 1917  (08.11.22 11:18:47) 
@kablelvuku,

ya ben al-sat işlerine pek girmeyi düşünmüyorum. borsaya girince de 3-5 yıllık hedeflerle alım yapıp pek bozma kaçma işlerine girmeyeceğim. o stresle falan başetmek istemiyorum. sadece param ölmesin derdindeyim
  • tchuck  (08.11.22 11:47:49) 
parası ölmesin derdinde olan birinin borsaya yatırım yapması demek herhangi bir t anında kalp krizi geçirmesi demek olabilir. şu an tr hariç global borsalarda tam bir can pazarı yaşanıyor mesela, cloudflare gibi çılgın bir şirketin hisseleri bile yılbaşından beri %60-70 düşmüş. eğer nakit paranın değeri düşmesin ama risk de almayayım istiyorsan para getirecek assetler alabilirsin (konut, dükkan vs), sıfır risk ve sürekli nakit akışı sağlar. ha ben risk alırım, bir günde param yarıya inerse de kafaya takmam dersen borsaya gir tabii ama çelik gibi iraden olması lazım.


  • roket adam  (08.11.22 12:04:36) 
Şu an tüm Dünya borsaları düşerken BIST'in yükseliyor olma nedeni, küçük yatırımcının Borsa dışında hiçbir mecrada birikimini enflasyona karşı koruyamamasıdır.

Yabancı takası sürekli düşerken yani Her geçen gün yabancı yatırımcı BIST'den parasını çekerken küçük yatırımcı BIST'e girmektedir.

Durum bir şekilde değişir diğer yatırım araçlarından herhangi biri enflasyona karşı ezilmez hale gelirse BIST'in en alttaki tuğlası çekilmiş duvar gibi bir görünüm sergileme ihtimali çok yüksektir.

diye düşünmekteyim.
  • Mirket  (08.11.22 12:21:20) 
bist'in yükselmesini enflasyona karşı koruyan başka seçenek olmamasına bağlamışlar. bunu bir de şu açıdan görelim. geçen sene 5 liraya aldığınız x ürünün fiyatı şu anda 15 lira oldu. onu satan şirketin cirosu da doğal olarak arttı. kenara teneke yağ, tuvalet kağıdı vs. stoklayıp satamayacağımıza göre bundan kazanan firmalara ortak olmak en doğrusu. tabi bunun başka detaylarına hakim olmak şartıyla. nereden maliyetlendiğiniz çok önemli mesela.


  • lazpalle  (08.11.22 14:05:15 ~ 14:05:44) 
hisse alıyorsan fona gerek yok. ufaktan başlayabilirsin, epey düşecek amerigan borsaları, o zaman kalanıyla ufak ufak ilaveler vs


  • tiny penny  (08.11.22 14:48:21) 
seçim sonrasına hükümet değişir diye düşünüyorsan direkt bist'e bakman gerekir. çünkü bir çok hisse çok ucuz. abd borsalarında %20'ye yakın düşüşler bekliyordu en son ceo of jpmorgan dikkat etmek lazım oraya.

ben hiç bilmiyorum çok kararsızım ama seçim arefesinde dolar negatif patlamaz
  • avatar is back  (08.11.22 15:18:17) 
"ama bu süreçte borsa cidden uçtu. hiç beklemiyordum (anlayabileceğiniz gibi çok da finansal okur yazarlığım yok bu konuda. sadece basit matematik olarak düşünmüştüm)"

kimse bilmiyor. bilinse herkes ayni anda zengin olurdu. bu sana ders olsun. borsa uzun vadeli bir girisimdir. "dusunce girerim yukselince cikarim oooh sistemi cozdum" diye yaklasirsan kaybeden kitleye katilirsin.

10+ sene ihtiyacin olmayacaksa o paraya borsaya girebilirsin. al-sat yok.
  • hot potato  (08.11.22 15:34:31) 
@hot potato,

2023 ocaktan itibaren temettülü şirketler için aylık para ayırıcam borsaya. dediğin gibi 10-15 yıl durma amaçlı.

şimdi elimdeki parayı napsam onu bilemedim
  • tchuck  (08.11.22 15:51:49) 
Ben de çok bilmiyorum ama bu aralar herkes hisse ve fon konuşuyor gibi görüyorum.(benim minik fon yatırımlarım var) Bence hisseler için sat sinyali bu. Yılbaşı zamlarıyla vs. dolar illa yükselir gibi geliyor bana ama beklendiği gibi anlık yükselişler olmadı cidden.

Hisse/fon özelinde, eldeki parayı yatırmak değil de dediğin gibi her ay X lira/dolar yatırmak daha makul gibi. Çünkü şimdi 100 lira olan şey öbür ay 120 lira olsa da alıyorsun, 80 lira olsa da alıyorsun. İster istemez dollar cost averaging yapıyorsun ve şirketler uzun vadede kar edince/ederse iyi kar etmiş oluyorsun benim anladığım bu.

Yani bence şu an bişey alsan bile her şey %30 düşerse mutlu olup biraz da oradan toplayabilecek paran olsun. Benim psikolojim böyle çalışıyor en azından :D
  • nhk ni youkosu  (08.11.22 16:52:18 ~ 16:52:33) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.