[]

muadil ilaçlar gerçekten muadil mi?

eczaneye gidiyorsun, doktor bir ilaç yazmış onu değil başkasını veriyor. bu aynısı diyor.

bana çok saçma geliyor. gerçekten aynısı mı? yoksa eczane elde kalan ilaçları bize mi veriyor?


 
Örnek:

Cataflam 50mg arıyorsunuz, baş ağrınıza bu iyi geliyor mesela.
Bu markanın ana maddesi ''Diklofenak''

Eczacı size çıkarıp DICLOFIX 50 MG verebilir, çünkü bu markanın da Diklofenak içeren ilacı bu.

Size saçma gelmesinin nedeni sizin ilaç markasını ilaç maddesi ile karıştırmanız.

Bir madde var, ilaç şirketleri bu madde ile kendi ilaçlarını çıkarıyorlar. Koskocaman ilaç endüstrisi bunun üzerine kurulu.
  • awareim  (08.11.22 09:26:10) 
Buraya ek yapayım,
Awareim +1 ancak bir kaç kez başıma şu geldi ve canımı sıkıyor. O ilaç artık üretilmiyor depoda yok, bu da muadili diye eldekini vermek isteyenler oldu.

En son başıma gelen ise antibiyotik içindi. 1000 ilk agumentin yazmış doktor, bunun için artık bulunmuyor dedi, yerine başka antibiyotik önerdi tek farkı augmentin 10 adet bu 8 adet dedi (sayıda yanlışlık olabilir ama augmentin den 2 eksik)
Başka eczaneden aldım tabi.
  • kisa  (08.11.22 09:33:22) 
ilaclarin patenti oluyor belirli bir sure. o sure dolduktan sonra ilacin icerigi public oluyor ve isteyen uretebiliyor. dolayisiyla muadil ilac aynisidir. orijinalinin sadece markasi kalir.


  • antikadimag  (08.11.22 11:26:26) 
Halam eczaci alsa muadil ilac almaz. Almamizi da tavsiye etmez. Asla %100 ayni olmuyor ilacin muadil olmasi icin belli bir yuzdeyi gecmesi yeterli sistem muadil diyor ama aslinda tam ayni degil der. O yuzden ben de muadile si ak bakmam.

Bir kezde doktor ilac verdi. Eczaci kafasina gore muadil vermis. Kontrole gittim ilaclari gosterdim bunu ben yazmam diye diretti sonra su eczaneden mi aldin dedi. Evet diyince herkese aynisini yapiyorlar bunun yan etkisi fazla diye biz vermiyoruz ama anlasmasi var adamin hep bunu yapiyor dedi. Dogrulugunu bilemem ama.
  • kuzey li  (08.11.22 12:11:55) 
Mobildeyim editleyemedim. Bende yan erkilerden dolayi erken gittim kontrole.


  • kuzey li  (08.11.22 12:18:02) 
Benim de başıma gelmişti benzeri. Doktor, eczacı sana muadilini verirse alma dediğim ilaci al demişti.


  • stejerners  (08.11.22 12:28:14) 
medikal geçmişim yok ancak cevabım: kısmen evet

dedikleri gibi etken madde başka ilaçlarda da aynı oranda oluyor ancak buradaki en büyük fark yan etkiler. örneğin alerji sebebiyle xyzal kullanıyordum. müthiş bir ilan 20 dkda tesir ediyor. euro kurunu düşükten bağladıkları için tedarikçi firma artık bunu piyasaya sürmüyor. yerine crebros verdiler. o da 20dkda tesir ediyor ancak resmen içimden geçiyor. akşamüstü alsam 9da uykudan geberiyorum.
  • KidLazer  (08.11.22 13:10:45) 
açılın eczacı akrabası olan geldi. hehehe.
muadil demek etken maddesi ve miktarı aynı demek.
kanunlara göre ve teoride hiçbir farkı yok.
Pratikte ise şöyle farklar oluyor. İçerik aynıdır ama kullanılan maddenin saflığı, kalitesi (tolere edilebilen seviyelerde) değişebilir. Atıyorum ilaçta sitrik asit var. Adam bunu çinden yan sanayiden de almış olabilir, avrupa satandartlarına uyan bir yerden de almış olabilir, birinin saflığı yüzde 99dur diğerinin yüzde 92dir gibi.
Bazen de hiçbirşey farketmez diğer ilacın sadece adı/ünü/prestiji fazladır. karışık işler yani.
  • vizivozo  (08.11.22 14:33:57 ~ 14:51:53) 
Muadil ilac genel olarak ayni evet. Antikadimag+1 genel olarak. Yan maddeler farkli olabilir, o da alerji vs gibi durumlarda sikinti yapabilir ama zaten doktor oyle bir durumda ilaci yazmadan sorar hastaya. Eczacinin muadil ilac onermesinde bir suru sebep olabilir.
Recetede olan depoda yoktur, piyasada bulunmuyor olabilir. Recetedeki ilac icin hastaya buyuk fiyat farki cikiyor olabilir sistemde ama muadil ilacta cikmiyordur vs (ki genelde bu oluyor) elindekini cikarmaya calisiyor da olabilir, olmaz demiyorum elbette.

Ama Eczaciyi anlasmakla suclayan doktorun anlasmamis olmasini dusunmek biraz safca geliyor sadece.
  • kuehles blondes  (08.11.22 16:46:37) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.