[]

Saygınlık kazanmak için ticaret mi okul/meslek mi ?

Saygınlıktan kastım ; çalıştığım insanların ve işyerindeki muhattap olduğum insanların saygı duyması, seviyeli insanlar olması.

Soruyu da sorma amacım; hayatıma ne şekilde yön vereceğim konusunda kararsız kalmam. Ya diplomamın üstüne yazılımla alakalı beceriler ekleyeceğim, belki yıllar sonra Almanya ya da Amerika da güzel bir şirkette çalışacağım. Ya da okul/meslek kazanmak kafa yormak (en azından karmaşık konulara) bana göre değil diyeceğim ve ticaret yapacağım.

Etrafımda gördüğüm 2 örnek var ;

Örnek 1: bir aile dostumuz tekel bayi sahibi. Muhattap olduğu insanlar şarapçı, içkici boş insanlar. Günde 1000 çeşit insanla diyalog halinde ama altında arabaları evleri var, geçen gün kendisine bir araba daha aldı mesela parası var yani.

Örnek 2 : bir akrabamız bilgisayar mühendisliği bitirdi, şimdi büyük herkesin bildiği bir şirkette yazılım sorumlusu olarak çalışıyor. Yukarda bahsettiğim aile dostumuza göre çok daha az kazanıyor ama etrafındaki insanlar saygı duyuyor, övüyor

1.örnek iyi para kazanıyor, yaptığı iş çoğunlukla fiziksel iş ama muhattap olduğu insanlardan dolayı bana cazip gelmiyor. 2.örnek kafasını deli gibi zorlamak zorunda, zeka gerektiriyor. 1.örneğe göre daha az kazansa da kendisine saygılı davranan insanlarla çalışıyor. Tekel bayi olarak örnek verdim ama ticaretin neredeyse bütün her şeyi insanlarla diyalog kurma üzerine kurulu. Olaya sadece o iş yönünden bakmıyorum yani.

Ben etrafımdaki insanlar bana saygılı davransın istiyorum, boş beleş saygısız terbiyesiz insanlarla muhattap olmak istemiyorum.

Sizden fikir almak için soruyorum, fikirlerinizi düşüncelerinizi merak ediyorum.

 
Hayatinizdaki temel amac insanlarin saygi duymasi olmamali. Neden buna ihtiyac duydugunuzu sorgulayin bence.

Psikoloji kitaplarinda bunun derinlerde bir sebebi oldugu yaziyor.
  • ahm1  (08.11.22 02:32:43) 
örnek 2'de ister istemez kötü çevreye düşme durumu olabilir. en basitinden iyi bir mahallede yaşama durumu olmaz. para bir şekilde iyi ortama sokuyor, saygı getiriyor.

Doktorların uğraştığı tipler tekelciden daha berbat olabilir. Doğu görevinde ağır dayak yiyen doktor tanıyorum.
  • seaman  (08.11.22 02:43:48 ~ 02:50:45) 
@ahm1

Aslında amaç herkes bana ekstra saygılı davransın değil, saygısızlık yapmasın
Büyüdüğüm çevre cahil, saygısız, kaba insanlarla doluydu. Böyle ortamları gördüğüm için artık içinde olmak istemiyorum.

Öte yandan herkes kendisine saygı duyulmasını ister.
  • sassot  (08.11.22 02:48:27) 
örnek 1. insanlar kendine saygılı davransın diye milyon dolar para kazanan şirkete tekel bayinin kazandığı para kadar bile maaş alamamasına rağmen sabah akşam kafa patlatmak kerizlik.

kayseri ile alakalı bir şehir efsanesi var. kayseri'de kafası çalışan çocukları ticarete, kafası çalışmayan çocukları okula yönlendirirlermiş.
  • coldegezenkutupayisi  (08.11.22 04:18:45) 
aradığın şey medeniyet. ne iş yaptığından bağımsız olarak medeni insanlarla muhatap olmak çok önemli. genel olarak eğitim seviyesi ve refah seviyesi yükseldikçe daha medeni insanlarla muhatap olma ihtimalin artıyor. tabii bunun da bir kesinliği yok. kurumsal bir ortamda da zorbalığa maruz kalabilirsin. ama fiziksel şiddete uğrama ihtimalin çok çok düşük.

bu durumda ticaretten ziyade eğitimi seçmen daha doğru. ancak yaptığın işi nerede yaptığın da yine önemli. örneğin şantiyede, bir kobide çalışan mühendisle plazada p&g'de çalışan mühendisin durumu çok farklıdır. yine aynı şekilde daha kötü semtte işletme sahibi olmakla daha lüks bir semtte işletme sahibi olmak da farklı.

ben bir noktaya kadar 2-3 iş birlikte gider. seçim yapmak zorunda değilsin. ikisini de devam ettirebilirsin. ama bazı örnekler çok klay ulaşılabilir gibi gelmedi. yani 2 gün sonra bir işletme kurup ticaret yapabilecek imkanın varsa zaten rahat bir durumdasındır.

kısacası aradığın şey medeniyet. ve bu tamamen çevrendeki insanlar görgüsüyle alakalı. eğitim ve refah seviyesi arttıkça da bu artıyor.
  • nick bulamadim  (08.11.22 05:38:43) 
Bu nasıl bir yol ayrımı yav. 2. seçeneği olan biri bira satmayı anca espri olarak düşünür. Ticareti çok yanlış anlamışsın. Ticaret böyle bir şey değil. Saygınlık da böyle bir şey değil. Bence önce kafanı böyle şeylerden temizle. Biraz iş, hayat tecrübesi kazanman gerekiyor ve temel düşünce konusunda eksiğin var. Bunun için derin romanlar oku. Dostoyevski romanları gibi.


  • dissendium  (08.11.22 07:23:35) 
yurtdisinda okuduktan sonra saglam bir sirkete giren, sonra da biktim modern kolelikten diyip turkiye'ye doner donmez tarlabasinda tekel bayi acan bir tanidigim var. dolar firlamadan once ayda ortalama 25bin tl yapiyorum, keyfim yerinde diyordu.

al sana mis gibi paradoks :)
  • cooperr  (08.11.22 08:04:57) 
insanlar davranışları, sözleri ve bu ikisinin ne kadar tutarlı olduğuna göre saygı görür, meslekleri nedeni ile değil.

karşısındaki kişinin karakterini tanımayan insanlar ancak diğer verilere bakarlar, kılık kıyafet, okul, bölüm, meslek.
  • selam  (08.11.22 09:38:39) 
Bahsettigin sayginlik icin okumak ve beyaz yakali kole olman lazim. Mantikli mi asla degil zaten bir sure sistem carkinda cakit geciren ve imkani olan insanlar kendi islerini kuruyorlar koye tasiniyorlar. Yapamayanlar imkani olmayanlar carklarda ezilmeye devam ediyorlar.


  • kuzey li  (08.11.22 12:32:07) 
@dissendium

Örnek diye yazdım defalarca, mesele tekel bayi açmak ya da yazılımcı olmak değil bunlar sadece uç örneklerdi. Olay ticaret ve okulla ilgili.
  • sassot  (08.11.22 14:02:21) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.