[]

bitlis'teki kuduz vakaları

ne kadar doğru bilmiyorum ama 36 vaka daha görülmüş diye okudum az önce. bu konularda acayim pimpirikli bir insanım. 28 yaşındayım, zamanında kuduz aşısı olduysam da hatırlamıyorum. kart filan kalmamıştır ortada, imkanı yok bulamam.

kuduz hayvan ısırması dışında yollarla geçebiliyor mu? 36 insanı da ısırmamışlardır herhalde? ikinci sorum, şimdi gidip sağlık ocağında vs. yaptırabilir miyim? korur mu? yoksa ısırıktan hemen sonra mı yaptırmak lazım?

bildiğim kadarıyla acil müdahale edilmezse kuduzun hiçbir şekilde tedavisi yok. o yüzden tırstım. ben de köpeği bol muhitte yaşıyorum, bir akşam canları sıkılsa bi parça alır götürürler.

 
süre ilerledikçe kurtulma şansın azalıyor. ısırma dışında salya teması yoluyla geçebilir. açık yaraya salya bulaşırsa enfekte eder. başıboş sokak hayvanına dokunmak her zaman risklidir. fare yer oradan kuduz olur ya da yarasa saldırısına uğrar vb. hayvan kuduzsa başlarda anlaşılmayabilir. son evrelerde saldırgan oluyorlar. özellikle durduk yere saldıran hayvanlarda kuduz riski daima vardır.


  • OrangeYellow  (03.11.22 16:48:38 ~ 16:49:28) 
Şuan aşı olmanıza gerek yok. Aşı da aslında uzun süre koruyucu değil. Sokak hayvanlarını bile 1 sene koruyor. O yüzden ne kadar küpeli de olsa sokak hayvanlarında kuduz riski hep var.

Isırıldıktan sonra aşı olmanız yeterli. Açık yaraya salya bulaşması yoluyla da geçebilir. Canlı fareden size geçme ihtimali yok çünkü fare kuduz olduktan sonra hemen ölüyor. Ama yarasa da insan için kuduz kaynaklarından biri.

Kuduz kedi vakasına türkiyede rastlanmıyordu. Ama patisini yalayan kuduz bir kedi sizi tırmalarsa da teknik olarak geçmesi mümkün. Ama dediğim gibi, buna aşı yapmıyorlarmış bile duyduğum kadarıyla.
  • zimbirik  (03.11.22 16:56:02) 
kuduz saatli bomba. belirti görüldükten sonra kurtulma imkanı yok gibi birşey, hatta belirtisi görüldükten sonra kurtulan sadece bir kişi vardı sanırım.

www.reddit.com
  • inheritance  (03.11.22 16:56:30) 
Diğer bir çok aşı gibi ön koruma yapmıyor kuduz aşısı, nedenini tıpçılar yazar. Sadece vaka olduğunda acilen ilk aşıyı ve devamında 3 tane daha olmak gerekiyor.

Herhangi bir yabani hayvanla ve sokak hayvanlarıyla sıvı temasınız olmadıysa korkmanıza gerek yok. Sizinki sadece anksiyete bence.
  • John Bloor  (03.11.22 17:01:26) 
36 vaka olayı şüpheli ısırılma sanırım ama kuduz olduklarına dair bir emare görmedim.

Türkiye'de ortalama senede 5-6 kuduz vakası oluyordu yanlış hatırlamıyorsam. Kuduz %100 ölümcül bi hastalık ama ısırıldıktan sonra aşı olursanız sıkıntı yok. Öncesinde koruma aşısı zaten yok. Veterinerlere (ya da yarasaların çok olduğu mağaralarda çalışanlara bazen) falan düzenli olarak yapılabiliyor ama o da belli durumlarda olan bi şey.

Zimbirik'ın dediği gibi fareden kuduz bulaşmaz.

Yani yapmanız gereken tek şey ısırılırsanız acile gidip aşı olmak. Açık yaraya salya bulaşarak hasta olmanız düşük bi olasılık ama tabii o da aklınızda olsun.

Bu arada insandan insana kuduz bulaşması da çok düşük hatta son 100 yılda böyle bi vaka yok diye hatırlıyorum.
  • nundu  (03.11.22 17:18:04) 
Dostum 36 insani isirmis olmaları gayet olağan bir durum.

Bugun bir gazeteci kuduz olan cocugun babasi ile görüştü, cocuk ilk birkaç gun babasina soylememis kopek isirdigini. Gazeteci de neden haber vermedi size, oyle sey olur mu dediginde de babasi bizim orada hep olan bir şey, sürekli milleti köpek isiriyor buna alışkın çocuklar, o yüzden cok büyük bir ısırık olmadigi icin cocuk soyleme geregi duymadi demiş.

Bana sorarsan 36 iyi bile. Kulaga hos gelmiyor farkındayim ama şöyle bir dusunursen gayet mumkun o bolgede.
  • stavro  (04.11.22 01:56:55) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.