[]

şirketlerde senior unvanı hakkında

normal senior denince 5+ yıl tecrübeli biri geliyor benim aklıma. ama bazen linkedinde görüyorum mesela bir yıl çalışmış şirkette sonra senior olmuş. öncesinde başka yerlerde tecrübesi uzun olur tamam ama öncesinde de fazla değil 1-2 yıl tecrübesi. şirketlerin verdiği bu senior unvanıyla normal "senior" kavramını farklı mı düşünmemiz lazım acaba? bu arada dediğim şirketler kafadan unvan verilen can kardeşler ltd. şti değil big4 falan.

böyle çok örnek gördüm ama en son twitter biosuna senior x at y yazıp insanlara iş hayatı hakkında önerilerde bulunan birinin toplam tecrübesinin 2-3 yıl olduğunu görünce la noliy dedim.


 
İçi boşaltılmış bir şey bu. Gerçekte senior dediğin insanın çalıştığı yerlere ve sürelere bakınca öeh dersin.


  • dissendium  (02.11.22 21:23:30) 
Maaş farkını açıklanabilir hale getirmek için kullanılıyor genelde. Bazı sektörler var, aynı işi başka sektörde 5 sene bile yapmış olsan sektör farkı yüzünden senior sayılmıyorsun. O sektör, hatta o şirket özelindeki kıdemliliğini de gösterebiliyor.


  • Bruce  (02.11.22 21:42:19) 
Ya bence çok sıkıntılı değil. Yazılım tarafı için konuşuyorum, junior mı senior mı olduğun bence tamamen içinde bulunduğun takımla alakalı. Bi takımda senior iken öbüründe junior olabilirsin.


  • plutongezegendegilmi  (02.11.22 21:47:09) 
bir çok şirkette artık uzmanlık kademeleri var. şuan bulunduğum şirkette 5'li bir skala kullanılıyor u1-uzman yardımcısı, u5-baş uzman gibi. u3 ise kıdemli uzman. 3-4 sene yüksek performans çalışan birisi yüksek lisansı da varsa u1'den u3 olabiliyor. kendini olduğundan daha yukarıda göstermek, farklı tekliflerde maaş beklentisini ortaya koymak için senior unvanı ekleniyor linkedinde.


  • a darkness coming  (02.11.22 22:19:32) 
big4'da maaslar dusuk oldugu icin rutbeyle avutuyorlar

edit: ayrica sunu da eklemek isterim. rutbe kavrami sadece surekle kisitlandirilabilecek bir sey degil. ben de dahil kac tane adam tanidim junior haliyle senior isleri yapan. bu durum olunca da mecbur rutbe veriliyor. mesela ben hayata biraz gec atildim ama kendimi daha onceden gelistirmem is hayatinda hizli yukselmeme sebep oldu.
  • nibba  (02.11.22 22:25:13 ~ 22:35:07) 
Tecrübeli çalışanı kaçırmamak için kıdemini yükseltip maaşını artırıyorlar.


  • sevilen progressive türkücü  (02.11.22 22:48:07) 
sevilen progresif türkücü +1

zam veremiyorlar diye kidem zammı yapıyorlar herkes title sahibi oluyor ama yapılan iş aynı.
  • kuzey li  (02.11.22 22:49:49) 
Bence bunun iki sebebi var; Ilki bazi sektorler calisma sartlarindan, odedikleri maas miktarindan ve profesyonel gelisim sunmadiklari icin insanlari tutamaz hale geldiler. Bu yuzden az tecrubesi de olsa bir sure tutabildikleri insanlara bu tur unvanlar verebiliyorlar.

Ikinci sebebi, muhtemelen bazi arkadaslar karsi cikacaklar ama milenyum kusaginin son donemi arkadaslar ve z kusagi, onceki kusaklardan farkli. Surekli bir arayis icindeler, hep daha iyisine ulasmak istiyorlar. Kanaatkar degiller yani elindeki ele yetinmemeyi tercih ediyorlar.

Mesela benim dedem is bankasindan emekli, babam da is bankasindan emekli hayatlari boyunca hic is degisikligi yapmayi dusunduklerini hatirlamiyorum. A bankasindan Senior olayim daha cok kazanayim gibi yaklasim yerine burda kendi halimde calisayim, emekli olayim zihniyetindeydiler oldular da.

Bense yurt disinda yasiyorum. Is yeri unvanim xx Manager. Is yerim esnek, bugun yorgunum deyip cikabiliyorum, sadece ben degil tum calisanlar ayni sekilde, Is yeri eve 5 dakika mesafede, elektrikli araba ile gidip geliyorum, maasim yeterli, profesyonel gelisim imkanlari var ama buna ragmen hala arada is ilanlarina goz gezdiriyorum. Neden? Cunku bizim jenerasyon ve z kusagi yerinde durmayi sevmiyor. Ayni is yerinde uzun sure kalanlar genellikle mecburiyetten kaliyorlar.

Bu yuzden ozellikle bazi sektorlerde tutabildikleri ortalama ustu calisanlara senior, koordinator, takim lideri gibi unvanlar veriyorlar. Bu calisanlar da bir sure sonra motivasyonlarini kaybedip yeni islere yelken aciyorlar.
  • thetruenorthstrongandfree  (03.11.22 01:59:51 ~ 02:04:10) 
İşyerinin müdür ve yöneticilerle dolmaması için tasarlanmış bir kıdem yöntemi olarak kullanılıyor bu çoğu yerde.


  • akhenaten  (03.11.22 08:25:44) 
//kişisel tecrübeye dayanır//

ben 10 yıl çalışıp senior olmaması gereken, ekibe hakim olamayan, tecrübe biriktiremeyen, hatalarından öğrenemeyen insanlar da gördüm, 2 senede 20 kişinin tecrübesini biriktiren de. Türkiye'de de, yurtdışında da meraklı olan, sorumluluk alan, ilerleyen, öğrenmeye istekli olan senior oluyor. yıla fazla da bakmıyor bu iş.
  • babilfish  (03.11.22 09:27:57) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.