[]

manzara kapanması konusu

merhaba.oturduğum evin arka sokağında az katlı bir ev yıkılıp yerine daha yüksek bir apartman inşaa edecekler. inşaat bittiğinde evimizin güneş görmemesi büyük bir sorun. ayrıca burnumuzun dibinde bir apartmanın olması evin değerini oldukça düşürecek.

şu an yıkım başlamadığı için yüksek katlı bir bina yapmalarına engel olmak için neler yapabilirim merak ediyorum. önce inşaat sahibi ile mi konuşmalı? belediyeye mi gitmeli? inşaat başladıktan sonra mahkeme vs uğraşmak daha zaman alır diye düşünüyorum ama bu tip bir konuyu tecrübe eden biri varsa haklarım neler yardımcı olursanız çok sevinirim. teşekkürler şimdiden.


 
o alan için belediyenin belirlediği bir sınır vardır. o sınıra uygun olmayan proje onay alamaz zaten. kurallara uygun olduktan sonra da yapacak bir şey yok.


  • kanatlı kontun müşfik öpücüğü  (30.10.22 14:21:01) 
adam kendi arsasına, sizin arsanıza tecavüz etmeyecek şekilde, gerekli imar izinlerini alarak inşaat yapıyorsa, hiç bir şey yapamazsınız. ancak bir katakulli varsa o zaman müdahale etmek mümkün olabilir.


  • roket adam  (30.10.22 14:21:46) 
yıkılacak binanın bir kısmı bizim apartmanın bahçesinde. bu izni nasıl zamanında almış bilmiyoruz. yeni yapacağı binanın aynı şekilde bizim bahçeye girmediğine nasıl emin olabilirim? belediyeye mi gitmem lazım?


  • walser  (30.10.22 14:25:03) 
kat imarına bakmanız lazım. mesela belediye orada yeniden yapılan binalara kaç kata kadar izin veriyor önce onu anlamak var. mesela aynı sokak üzerinde yeni yapılan binalar en fazla kaç kat çıktıgına bakmanız fikir verebilir.
fakat şöyle bir şey var. mesela yıklan bina 4 katlıysa genelde belediye 8 kata kadar imar veriyor. artık şehirlerde arsa sıkıntısı oldugu için belediyeler dikey mimariyi daha çok onaylıyor. benim fikrim yapabileceginiz bir şey olmadıgı yönünde. çünkü daha temel bile kazılmadan kaç kat olaagına kadar belediyeden izin alınıp başlanıyor

  • limonlu eksi  (30.10.22 16:25:37) 
Belediyeye gidip olcum yaptirabilirsin ama zaten onlar o olcumu yaptirip ona gore imar izni aliyorlar.

Cocukken bizim aoartmanin bahcesini yilip dibine bina yaptilar sonra ortaya cikti ki zamaninda bizim mutahit karsi arsanin sinirini biraz gecmis duvari cekmis sonra arsa sahibi aldi malini.

Sizin bahcese binanin olma sebebi o sizin zamaninizda adamin bahcesini zabdetmeniz olabilir gereksiz agresyon yapmaya gerek yok.
  • kuzey li  (30.10.22 17:04:13) 
karşı evin ada/parselini öğrenip imar durumunu öğrenmeniz gerekli. sizin ile aynı imar durumuna sahiptir büyük ihtimalle. manzara kapanır, siz de bir şey yapamazsınız.

evim değerini korusun ama karşı arazi sahibi zarar etsin düşüncesi pek sağlıklı bir düşünce değil. kusuruma bakmayın ama dışardan bakınca öyle görünüyor.

bu durum; evi satın almadan evvel araştırıp öğrenmeniz gereken bir durumdu.

edit: parsesorgu.tkgm.gov.tr adresinden bakara bile arazinizin sınırını görmeniz mümkün. kimse kimsenin bahçesine arsasına giremez. ruhsat alamaz vs. harita ölçüm cihazlarının hata sapma payı yarım cm. kadar düştü.
  • phonex  (30.10.22 22:52:44 ~ 22:54:33) 
Hiç bir şey yapamazsınız, tabi ki o arsaya yapılan inşaat imara uygun olduğu sürece.

Zamanımızda projeye ve imar kanunlarına uygun olmayan bir inşaat yapmak imkansız gibi bir şey.

He yasaya uygun olmayan, uygunsuz işler olmuyor mu? İlla ki oluyor ama az da olsa çatı arasında, bodrumda vs küçük ve gözden kaçan işler bir şekilde adamını bulup halledilebiliyor.

Fakat yapının bütünlüğü ve imarı ile ilgili yasaya uygun olmayan hiç bir şey yapılamaz.

Şöyle düşünelim; o arsada bırakın eski bina olmasını, arsayı boş düşünelim. O arsa da benim arsam olsa.

"Ya şu anki evimin güneşini ve manzarasını kapatmayayım, bu arsaya bina yapmayayım boş kalsın bu bina" demem valla, çakarım hemen imara uygun yeni binayı arsaya.

Yalnız yeni bina yapılmasının size bir avantajı olacak bu durumda yanlış anlamadıysam, eski binayı yıktıklarında sizin arsaya olan tecavüz son bulacak. Bahçeniz daha da genişleyecek eski bina yıkılınca.

Yenisini aynı yere yapmayacaklar çünkü, eskiden teknolojik yoksunluğu ve umursamazlıklar nedeniyle sınırlar ve parseller doğru ölçülmüyordu, eski binalarda herkes birbirinin arsasına tecavüz ediyordu bilmeden.

Yeni bina %99 sizin binanızla aynı yükseklikte olacak, herhangi bir kot farkı yoksa tabi ki.

Yeni bina sizden en az 6 metre zeminde, üst katlarda 4 metre uzakta olacak.
  • John Bloor  (31.10.22 09:53:58 ~ 09:55:53) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.