[]

Soru sormadan yorum yapmak

Bu sanırım her zaman vardı.
Özellikle üniversitedeki derslerde ve Siyaset Meydanı, Oğuzhan Uğur Mevzular gibi programlardaki halini çok net tarif edebilirim.

Soru sormak için mikrofonu/sözü alan insanın hiçbir soru sormadan sadece kendi fikrini paylaşması.
Örnek vermeye çalışayım, bir televizyon programında izleyicilerden biri konuğa soru sormak için mikrofonu alıyor, diyelim ki konuk da Maykıl Bey;
- Mikrofonu alan: Merhaba Maykıl Bey, bana bir kere şöyle olmuştu, bence bu çok yanlış, bence devlet şöyle bir politika izlemeli, şunlar çok hatalı, biraz daha şu şekilde işler yapılmalı diye düşünüyorum.

Bu Türkiye'de yaygın bir alışkanlık mı yoksa çoğu kültürde bizimkindeki kadar sık görülen bir şey mi?
Bunun bir adı var mı?

 
net bir adlandırılma yapılmamış olabilir bu duruma. hiç duymadım. ama durum gayet bilindik. genel olarak utanılacak bir durum olarak görülüyor.
eğer mikrofonu alıp yorum yapan kişi az da olsa bu alanda iş yapmış, tanınmış biriyse, tamamen değerini düşürüyor. organizasyonu düzenleyen kişiler de konuşmasını dinliyorlar sonuçta ve onlara "beni çağırmadınız ama hata ettiniz, bu konularda konuşmakta üstüme yok" demiş oluyorlar. bunu yapan insanların havalı olduklarını düşündüğünü gözlemledim hep. bazılarıyla bizzat konuştum. en son birkaç ay önce mikrofonu uzun zaman bırakmayıp, sadece düşüncelerini söyleyen bir yönetmen, çıkışta olduğum masaya gelip "...programda da belirttim, şu konuda şunlar yapılmalı" diye konuşmasına devam etmişti. herkesin bıyık altından güldüğünü gördüm. ama adam farkında değildi.

eğer mikrofonu alıp konuşan kişi tamamen halktan biriyse, o alanda isim yapmamışsa daha da utanılası bir durum oluşuyor. kendini tatmin amaçlı bir durum bu.

diğer kültürlerde de buna benzer örnekler gördüm. kendini öne çıkarma, kamera, mikrofon ve kalabalık görünce alttan alta beğenilme ve keşfedilme hissi, kendini önemseme gibi nedenleri var.
  • lovemyself  (29.10.22 16:24:19) 
bence burada problematik olan seyirciye söz hakkının sadece soru sorulacaksa verilmesi. zamanınızı verip bir şey dinliyorsunuz, karşınızdakine kendi fikrinizi belirtme hakkınız da olmalı. bu illa sadece soru olmamalı. üniversitede çoğu hocam dersi, "sorusu, yorumu, görüşü, katkısı olan var mı?" diye bitirir. örneğin dün bir atölyedeydim, sunan kişi böyle bitirdi hoca da özellikle eleştirisi olan varsa daha mutlu olurum diye ekledi. orada kendi görüşünüzü anlatmak da soruya eşdeğer bence, eğer hala görüşünüz değişmediyse ya da kendi görüşünüzün daha doğru/kıymetli olduğunu düşünüyorsanız -bu bir sorun değil, normal- ortada zaten bir sorunsal var ve söylenmeye değerdir bence.


  • black holes in the sky  (29.10.22 20:31:02 ~ 20:31:16) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.