[]

Hukukta esastan görüşülecek ne demek?

SoMe sansür yasası madde 29'un iptali için aym'ye yapılan başvuruda böyle bir açıklama yapılmış. Ne anlamalıyız, iyi bişi mi bu?
t24.com.tr



 
ilgili kanunun içeriğinin anayasaya uygunluğu denetlenecek demek istiyor. esas=içerik

şekil bakımından deseydi ilgili kanunun anayasa ve tbmm içtüzündeki usul ve kurallara uygun olarak çıkıp çıkmadığına bakıyor olacaktı.
  • summer timetable  (26.10.22 15:18:46) 
sorunun son kısmı için, şu an iyisi kötüsü yok. anayasaya aykırılık denetimi yapacak işte, aykırı bulunursa yasa iptal olur yürürlükten kalkar. henüz ortada bi sonuç yok.


  • summer timetable  (26.10.22 15:25:07) 
Maçın asıl kısmına geçildi demek.

Anayasa Mahkemesi'ne yapılan iptal başvuruları iki aşamalı değerlendirilir.
1. Usül yönünden:
Başvuru usülüne uygun şekilde yapılmış yani kanunun usüle uygun olarak çıkarılıp çıkarılmadığı, başvuru süresi, iptal için başvuranın kim olduğu, neyle alakalı başvurulduğu gibi şartlar var aym için. Usül yönünden incelendi demek, bu şartlar sağlandı, şimdi sıra içeriğine bakmakta demek.

2. Esas yönünden:
Sansür yasası madde 29, anayasadaki basın özgürlüğü ile ilgili maddelere içerik olarak uygun mu değil mi, o maddeleri ihlal ediyor mu, o maddeler yok sayılıp da böyle bir yasa çıkartılabilir mi diye bakılacak. Bakanlar da AYM üyeleri (yani hakimleri) olacak, onlar iptal kararı verebilir ya da vermeyebilir.

İyi bir haber diyemeyiz. AYM üyelerinin (hakimlerinin) kim olduğuna ve hangi siyasi görüşü benimsediklerine göre ikinci aşamanın sonucu değişir.
  • ekinuzbay  (26.10.22 15:50:04 ~ 15:51:28) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.