[]

Kiracının açıklamaya kira Bedeli yazması hakkında

Selamlar arkadaşlar. Batıda görev yaparken binbir zorlukla bir ev almıştım geçen sene. Doğuya göreve gelince de orayı kiraya verdim. Ordan aldigim kirayla buradaki evin kirasını veriyorum.
Simdi sormak istediğim şu. Buradaki ev sahibim "hesaba para transfer ederken kira bedeli yazmayın" şeklinde ricada bulundu apartman grubunda. Biz de sorun etmrdik o şekil gönderdik. Ama benim evimde oturan kiracı her ay "... Ay kira bedeli" şeklinde yazarak gönderiyor kirayı.
Bununla ilgili bir sorun yaşar mıyım ? Birkaç arkadaş vergiden kaçıyor onu yazdırtmayarak dedi ama yine de sormak istedim.
Evin vergisini zaten ödüyorum ben onun dışında kiraya veriyorum diye başkaca bir şey ödemem gerekiyor mu evim kirada diye ?

Bilgisi olan arkadaşlar yazarsa çok sevinirim. İyi akşamlar.

 
Ev sahibiniz gelir vergisinden kacmak icin odemenin kira oldugu belli olmasin istemis, ama her ay duzenli odeme geldigi surece maliye bunun ne oldugunu kolayca anlar.

Kira geliri olan bir ev sahibi olarak emlak vergisi + gelir vergisi vermeniz gerekiyor.
  • sertac akin  (25.10.22 18:51:33) 
Sizi sıkıntıya sokacak bir durum yok. Kirayı banka kanalıyla gönderdiğiniz sürece üzerinize düşeni yapmış oluyorsunuz zaten. Gerisi o kişiyle maliye arasında. Ayrıca bu durum sizin elinizde koz olur, eğerki anlaşmazlığa düşerseniz. Bunun dışında kendiniz de kirada olduğunuz için kira gelirinizi gerçek usulde beyan ederseniz kira geliri vergisinin büyük bölümünden kaçınabilirsiniz sanıyorum.


  • mikro patlama  (25.10.22 19:31:58) 
Hocam sen kiraya verdiğin evden gelir vergisi ödemen gerekiyor. Bu gelir vergisini öderken de kendin de kirada olduğun için kendi ödediğin kiraları gider olarak gösterebiliyorsun. Bu sayede gelir vergisi ödemezsin.

Bu dediğimi biliyorsundur umarım. Sistem yapılan eftleri, düzenli aynı miktarda olunca kira olarak algılıyor zaten. Yani e-devletten girdiğinde senin adına yapışan kira ödemeleri sistemde çıkar. Senin ev sahibi ise işin çakallığında, vergi vermemek için kira seçmeyin demiş. Fakat sen de gider göstereceğinden bence kira olarak işaretlemen senin yararına olur.
  • adivar  (25.10.22 20:13:03) 
eft veya havale yaparken "konut kirası" olarak belirtirseniz, o kişinin önümüzdeki sene mart ayında ödeyeceği gelir vergisinde gönderdiğiniz kiralar ve o kiraların kimin tarafından gönderildiği görünür.

sizin için şöyle bir durum var: kiraya verdiğiniz konut için gelir vergisi ödüyorsanız ve siz de kirada oturuyorsanız, ödediğiniz kiraları matrahtan düşebiliyorsunuz. eğer ev sahibiniz mırın kırın ederse, "kardeşim ben de kiracım yüzünden gelir vergisi ödüyorum, bana düşen gelir vergisini sen ödeyeceksen dediğin gibi yapabiliriz" diyip kestirip atın.
  • malheiros  (25.10.22 20:16:45) 
@mikriv @adivar @mahleiros
Peki arkadaşlar bunu yasal olarak beyan etmek için vergi dairesine mi gitmem gerekiyor ? Yani böyle kira aliyorum söyle kira ödüyorum gibi.

  • bedrozan  (25.10.22 21:01:20) 
internetten vergi beyannamesi verilebiliyor mart ayında. sadece kira değil eğitim sağlık gibi şeyleri de düşebiliyorsunuz diye biliyorum. inceleyin vaktiniz bol.


  • argent dawn  (25.10.22 21:25:11) 
Kira beyanı ve vergi ödeme işlemlerinin hepsi online yapılabiliyor, şuradan
hazirbeyan.gib.gov.tr
İşlem menülerine ulaşmak için önce sisteme giriş yapmanız gerekiyor. Bu yılın toplam kira gelirini gelecek yıl mart sonuna kadar beyan edip ödeyeceksiniz. 2021'de kira geliriniz yoksa şu anda yapılacak bir şey yok.
  • mikro patlama  (25.10.22 21:30:44 ~ 21:33:07) 
ev sahibiniz yarın kiranızı ödemediniz diye icra takibi yapar ve sizi tahliye eder. siz de gönderdim diye açıklama kısmı boş dekontları götürürseniz hiçbir şey ispat edemezsiniz. bence açıklamasına yazın. sıkıntı çıkarırsa her ay kira borcunuzun olmadığına dair yazı versin size


  • paintov  (26.10.22 00:07:13) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.