[]

Karakteristik sesi olan arabalar

Toros. Bmc Leyland, transit (bilhassa 90’lı modelleri), nissan skyster. Bunları işitme duygunuzu 90% kaybetseniz bile kolaylıkla ayırt edebileceğiniz araçlar…. Tamam ama buna neden olan şey tam olarak nedir? Toros niye o jenerik “gur gur” motor sesine değil de bir “uğultu”ya sahiptir?




 
motor sesi dediğin silindirler içindeki patlamanın, susturucudan geçip kulağına gelen kısmı. bu yüzden inline, V tipi, boxer 3-4-5-6-10-12 (evet 5 silindir motor var) silindir motorun sesi farklıdır. atmosferik motorla, turbolunun da sesi farklıdır (silindir içindeki basınç farkı) ve doğal olarak dizel ile benzinlinin de sesi farklıdır. bahsetmediğimiz bir de vankel motor kaldı onun da sesi farklıdır. uçaklardaki radial motorun da çok kendine has bir sesi vardır.

toros neden gur gur değil de, uğultuya sahip dersen motorun içindeki basınç düşük haliyle üretilen güç de düşük. bir de içinde çok daha yüksek sıkıştırma olan amerikan arabalarını düşün.

mesela aynı şekilde 5 silindir fiat bravo hgt'nin de sesi çok karakteristiktir, atmosferik V10 ferrari f355 de öyledir vs...

yüksek sıkıştırmalı, kısa pistonlu, yüksek devir çeviren 600-1000 cc super sport motorların da kendine has sesi vardır.

yani sorduğun sorunun cevabı motorun tasarımında yatıyor.
  • orpheus  (24.10.22 02:48:09 ~ 02:51:59) 
@orpheus motor ve silindir seslerinden, eksozdan çıkan seslerden bahsetmiş. Ama sanırım sizin sorduğunuz sadece eksozdan aldığımız motor sesi değil, kaput altındaki mekanik sesleri soruyorsunuz sanırım.

Toros sesi gelmedi aklıma ama BMC ve Transiti diğerlerinden ayıran ses motor mekanik sesi, onda da subap sesleri, kayışla beraber diğer dönen mekanik parçaların sesleri etkilidir.
  • John Bloor  (24.10.22 10:45:33) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.